Броненосецът е заложен през 1885 год. и влиза в строя през 1892 година. Това е типичен представител на така наречените „таранни броненосци”. Произведени са два броя, които доста се различават помежду си. За разлика от братчето си, ”Николай І”, „Император Александър ІІ” не взима участие във войната с Япония, поради превъоръжаване и ремонт, което го спасява от сигурна гибел и доживява до 1924 година.

Моделът идва в кутия, която е с крайно нетърговски вид. Най вероятно кутиите ги правят в час по трудово за 4 клас и отгоре лепват ксерокопие на черно бяла снимка. Вътре нещата не са чак толкова зле. Искам да уточня, че това ми беше първия модел от смола, с който се сблъсквах.

Геометрично корпуса е доста близо до истината. Разполагам с доста добри чертежи и снимков материал на кораба, така че дотук проблеми няма. Както всички модели на KomBrig в този мащаб, корпусът е до ватерлинията. Инструкцията е доста лаконична, а упътването за оцветяване по мое мнение и погрешно.

Разкройката на палубата е перфектно пресъздадена, същото се отнася за стволовете на оръдията и лодките. Част от детайлите трябва изцяло да се изхвърлят и да се изработят отново, но общо силуета е биващ. В заключение искам да кажа, че ако не събирах кораби от това време, никога не бих повторил такава покупка, но само тази фирма ги произвежда. Аз правя корабите в този мащаб цели, не до ватерлинията, което допълнително ме затруднява, но не е болка за умиране. В процеса на работа се оказа, че доста неща не са както трябва, но не се забелязват при първичен оглед.

Моделиране:

Както посочих по-горе, моделът е до ватерлинията, което не ме устройва, затова първо изработих дъното на кораба. По теоретичните чертежи от картон изрязох шпангоутите и лицето по ватерлинията. Залепих полученият скелет за дъното на модела и облепих от шпангоут до шпангоут с полистирол от кофичка за кисело мляко. След това намазах с авто кит, шкурих, шпакловах, шкурих и т.н. След това грунд, полиране и окончателно боядисване.

Палубата е от светло дърво, пейките на лодките, светлинните люкове и трапове са тъмна дървесина. В модела комините са с 3 мм по къси отколкото се полага, пак игра струга и бяха удължени. Липсва изцяло бойната рубка! Изработих я сам. Мачтите са с 4-5 мм по дълги, но това не проблем, просто ги подкъсявате. Липсват и лодки, но си ги отлях от смола.

Конструкцията от напречни и надлъжни греди, която държи спардека е сгрешена на мястото където са лодките и изработих самостоятелно от картон. Има в комплекта някакъв измислен балкон за кърмата, който можете директно да изхвърлите. Необходимо е просто да се постави оградка на вече отлетия на корпуса балкон.

Финишинг:

Първоначално корабът е бил оцветен във „викториански”стил - черен корпус, оръдия, реи, леери, стълби и такелаж. Жълти комини и дефлекторни тръби. Бял фалшборд, надстройки, барбет, лодки и мачти.

Подчертах фугите с малко разредени водни боички. Такелажът изработвам от изтеглени на свещ леяци от пластмасови модели. Леерите и стълбите са ецвани и закупени от White Ensign Models. Като за първи модел от смола съм доволен от крайния резултат, което ме накара да се замисля за нова покупка от KomBrig, въпреки споменатите забележки.