Всичко свързано с моделизма при мен започна, когато баща ми ме абонира за списание "Моделист Конструктор". Това беше в далечната 1979 г., а аз бях на 10 години. Бях влюбен в морската колекция на списанието и с нетърпение очаквах следващия месец. Тогава темата баше крайцери. И сега преглеждайки старите броеве виждам в юлското издание за 1979 год., крайцерът "Асколд".

Тогава си мечтаех някой ден да изработя в модели всички кораби от "Морская Колекция"! На път съм да сбъдна тази мечта, макар и с доста голямо закъснение!

Крайцерът "Асколд" е плод на конкурс за "Тихоокеански крайцер", поставен от военното министерство на Русия в края на 19 век. В резултат на това, Руския флот се обновява с Немските "Асколд", "Богатир", Американския "Варяг" и Руските клас "Аврора". Немския "Асколд", буквално е едни гърди напред. Неговата артилерия е най-ефективно разположена, има броневи щитове на оръдията, машините му са супер надежни (нещо рядко срещано по това време), скоростта му е впечатляваща - 23 възела! Съперничи му другия Немец, но той е по млад. Корабът участва във всички операции на Порт Артурската ескадра. В боя на 10 август 1904 е повреден, но се добира до Шанхай и оцелява. Интересен е фактът, че по време на Първата световна война 1914 год., корабът в състава на ескадра на Антантата обстрелва Българското крайбрежие на Бяло море! Крайцерът с неговия характерен силует от пет димови тръби е уникален! Красавец с много надстройки, открита артилерия, компасни и прожекторни площадки, което го прави примамлив за моделиране.

Моделиране:

При мен нещата се стекоха така, че в White Ensign Models открих фотоецван сет за "Асколд" тяхно производство. Сетът е за някакъв "Асколд ", който е тяхно производство и е доста скъп. За мен представляваха интерес само ецваните детайли и след като ги получих насосах чертежите по тях. Разликата в мащаба се оказа минимална, но така и не задълбах кой е крив, те или аз.

Корабчето е изработено от всякакви материали, хартия, полистирол, смола и метал. Единственото, което ме дразни в него, е боядисването на лодките, но тогава нямах читави бои и си казах, че ще ги оправя по-късно, но минаха май 1 или 2 години и още не съм ги пребоядисал... Ама ще стане :)