Броненосният крайцер "Адмирал Нахимов" е един от най-интересните кораби от този клас. За времето си е бил най-силно въоръженият и най-добре брониран кораб от този тип. Като прототип са използвали английския "Империус", но главния калибър достига осем 203 милиметрови оръдия! Като всеки кораб и този остарява и към 1905 год., когато му се налага да воюва, той е морално остарял откъм артилерия и скорост. Загива в Цусимското сражение през 1905 година.

Моделиране:

Моделът е кит на КомБриг, който представя кораба, какъвто е бил именно към 1905 година. Преди да закупя модела имах чертежите на кораба, такъв какъвто е бил към момента на създаването му през 1888 година. Следват две модернизации през 1895 и 1904 година. Казах си,че едва ли ще е проблем просто да махна късите мачти и да поставя ветрилното стъкмяване на първообраза. Да ама не! Просто такъв си го ..., че всеки път като го захващам да го правя и ме е яд на себе си. Оказва се, че приликите между първия вариант от 1888 год. и този от 1904 год. са доста малко. Общи остават корпуса (с доработки, но лесни), комина, дефлекторните тръби и част от лодките. Куполите на главния калибър, до 1904 год. са били просто барбети с винкелна конструкция, напълнена с чували с пясък или не знам с какво. Затова тяхното прекрояване също доста ме изтормози.

Създаването започна с изработване на корпуса под ватерлинията (КомБриг ги правят са до ватерлинията) по обичайния метод с картон.

По корпуса промените са следните: филистрините в кърмовата част са заличени и са заменени с правоъгълни прозорци с капаци, добавени са врата и прозорци на кърмовия балкон, добавени са държачи за противоторпедна мрежа. От литници направих релеф по корпуса около палубата и на нивото на котвените клюзове. Първоначално корабът е бил с четири адмиралтейски котви, докато посоченият е само с две, така че направих допълнителни процепи за още две котви. Повечето от палубните надстройки изпилих и разкроих наново палубата на местата където са били. Добавих още светлинни люкове и изкопах трапове за влизане под горната палуба.

Надстройката под комина се оказа къса и се наложи да я удължа.

Най-труден се оказа навесния мостик, тъй като този от кита няма нищо общо с този на чертежа.

Последната фаза по работата останаха ветрилата и различните въжета, които ме затрудниха, тъй като не бях правил до момента.

След тяхното доизкусуряване, моделът беше завършен.