Крайцерът "Варяг" е може би най известния кораб от времето на Руско-Японската война. Всеки може да прочете историята за славната му гибел и т.н. Купих кита на "КомБриг" по неволя, защото не ми доставиха "Ретвизан" и трябваше да си избера друг кораб.

Моделиране:

Корабът е до ватерлинията и с много скромни детайли, от които почти всички са за изхвърляне. Освен корпуса, комините, дефлекторните тръби и оръдията, всичко друго е абсолютна измислица!

Долната част на корпуса изработих сам от полистирол и картон. Лодбалките, мостиците, мачтите и разните му там джуджавки също. Ползвал съм ецвани леери, котви, стълби и трапове. Лодките са лети от смола, като са копирани от лодките и катерите на друг кораб, който е със завидно качество.

Финишинг:

Окраската е, както е пристигнал в Русия от САЩ: Бял корпус над ватерлинията, зелен отдолу, жълти комини и дефлектори, гън метал за оръдията. Горната част на комините и мачтите е черна.

Предният път се повдигна въпрос за състаряване. В този мащаб ми се струва, че няма да се получи сполучливо, но ми свети лампичката за някой друг модел. Тук корабът е чисто нов и лъснат за оглед от императора, не знам какво да му състаря... Ако беше оцветен в оливково, както е бил в Порт Артур, може би ще се измисли нещо.