"Стерегущий" е един от най героичните Руски кораби, редом с "Варяг" и Кореец". На 25 февруари 1904 год., заедно с "Решителни", са на задание около Порт Артур, когато са засечени от четири Японски Истребителя (Есминци, Контраминоносци или както са ги наричали). "Решителни" е в по-изгодна позиция и се спасява от Японците, благодарение на бреговите батареи - японците се отказват да го преследват заради тях. Така концентрират огъня си върху "Стерегущий". Боят е неравен и след няколко часа миноносеца е в безпомощтно състояние.

Когато японците се качват на борда има само двама оцелели. Опитват се да го вземат на буксир, но в това време адмирал Макаров лично с крайцерете "Новик" и "Баян" открива огън и японците го изоставят. Загиват 49 матроси и офицери. Тъжна история, като всяка друга от тази война...

Моделиране:

Поводът да изработя модела на този кораб беше чисто и просто опит, с който исках да си отговоря на няколко въпроса. Първо - цвета на Първа тихоокеанска ескадра, защото съм започнал "Петропавловск" и не ми се искаше да експериментирам на него, а с нещо по-простичко и бързо за направа. Второ ме поблазни възможността да опитам да направя много съсипан от служба кораб, въпреки мащаба. И трето - не бах напълно сигурен, че в този мащаб може изобщо да се получи читав модел на приблизително 60 метрово корабче!

Корабът е изработен е по чертежи от Моделист Конструктор "Миноносцы типа 'Сокол". Моделчето е страшно малко и най труден беше корпуса, защото няма къде да го хвана и да го щкуря като хората. Комините и торпедните апарати са от игли за спринцовка, съответно 0,9 мм и 0,8 мм. Оръдията са лети от смола (копирани от "Варяг"), ецвани леери, щурвал, верига, котва и помпа за вода. Другите джунджурийки са от полистирол и хартия.

Финишинг:

За боядисване съм използвал сатен бои на Revell. Зеленото е светло оливково и тук е момента за първия извод: "Петропавловск" категорично няма да е в този цвят - някакси вообще не ми звучи. Липсва му малко сиво, въпреки че моделите на този кораб, които съм виждал, наистина са зелени! Подбрах боята по-светла и заради влиянието на времето, което се опитах да пресъздам. Всички стичания на ръжда, мръсотия и дим, съм имитирал с водни бои и запечатах със сатен лак на Agama (акрил).