През месец март 1794 год., правителството на САЩ дава окончателното си одобрение за изграждането на шест морски плавателни съда, за да предпази младата нация от враждебните тогава британски и френски сили. Джошуа Хъмфри се залавя за работа и проектира фрегатата USS Constitution. Името е дадено от Конституцията на Съединените щати, и президентът Джордж Вашингтон. Фрегатата е завършена на 21.10.1797 година. Тя е и най-старият военен кораб днес.

Корабът е пуснат на вода на 23.07.1798 год. под командването на капитан Самуел Никълсън. Предназначението и е патрул по източното крайбрежие. Начело с капитан Едуард Пребъл, фрегатата печели първата си битка при Триполи, като предизвиква подписване на мирно споразумение със САЩ през 1805 година.

През 1811 год., корабът е прибран за наложителен ремонт. През 1812 год. се включва във войната с британците. Пресрещнат е от пет британски бойни кораба. Тази среща дава името на този исторически период – “The Great Chase”.

През м.август 1812 год., USS Constitution влиза в битка с британския HMS Guerriere. Битката приключва за около 20 минути, като британският кораб е потопен. Между английските моряци започват да се носят слухове, че бордовете на USS Constitution са направени от желязо, тъй като са виждали как от тях отскачат гюлета. Така фрегатата се сдобива с прякор – Old Ironsides.

През декември 1812 год., USS Constitution влиза в битка с HMS Java, и успява да спечели сражението, като разбива щурвала му. Щетите се оказват непоправими и в последствие HMS Java е потопен.

През зимата на 1815 год., Old Ironsides отплава към остров Мадейра, където влиза в сражение с два британски кораба: HMS Cyane и HMS Levanta. По всичко личи, че този път тежката фрегата ще бъде потопена. Капитан по това време е Чарлз Стюарт, който насочва кораба към HMS Cyane, обстрелва го и го изважда от строя, след което атакува HMS Levanta, като го принуждава да се оттегли от битката със значителни повреди. След това поема контрола на HMS Cyane, сега известен като USS Cyane.

В периода 1815-1821 год., фрегатата е на док за ремонт. От 1822 до 1860 год., старият вече ветеран е използван главно за круизен кораб. По време на гражданската война – 1860 год., корабът е в експлоатация отново, но не като боен, а като учебен. По това време това е бил най-бързо движещият се кораб в света. Фрегатата се използва за обучение чак до 1900-та година.

През 1907 г, Конгресът на САЩ обявява USS Constitution за национален паметник. В момента корабът се намира на котва в пристанището на Бостън. Въпреки, че е превърнат в музей, все още плава и на него се честват национални празници.

Моделиране:

Това е един от най-добрите пластмасови кораби на пазара в момента, които позволяват достатъчно доработки, така че да се направи по-сериозен модел. Мащабът е 1/96, а производител е Revell.

Качеството на детайлите от комплекта мога да определя като средно. Почти няма детайл, който да не се наложи допълнително да се дооформя, след откъсването му от платката. Инструкцията е подробна, но доста грешна на места, затова съм ползвал и отделни чертежи, които допълниха липсите.

Основни промени и доработи, които направих:

1. Подмяна на палубите – използвах за основа готовата ревелска палуба, която обших с летви от 0.5 мм кленов фурнир.
2. Преработих капаците на гън портовете, които бяха грешни.
3. Поставих такелаж на оръдията на гън-дека.
4. Монтирах осветление на гън-дека и кают компанията.
5. Коечниците по бордовете бяха само загатнати от Ревел, затова ги смених напълно, като в последствие ги натъпках с около 280 сгънати койки.
6. Изработих фалшборд от няколко пласта кленов фурнир, както и планшир за него.
7. Пластмасовите юферси и блокове от комплекта подмених с дървени такива на фирма Occre – не са от най-качествените, но са по-добри от пластмасовите.
8. Тъй като модела е пригоден за използване на пластмасови юферси, се наложи да удължа фок и грот юферсните дъски с около 4 см., за да мога да побера необходимата бройка вантови юферси.
9. Вант-путенсите изработих от 0.7 мм стоманена тел, която след това боядисах в черно.
10. Решетките на траповете на главната палуба, както и всички стълби също подмених с дървени, тъй като тези от кита не стояха добре.
11. Изработих и Capstain от фурнир и парчета телчета за телбод. Това е „къщичката” непосредствено зад бизан мачтата – под гика.
12. За изработване на такелажа ползвах различни видове синтетични конци, с различни дебелини. Тези от кита не са подходящи и са само един размер, което автоматически ги прави неизползваеми. Вантите от комплекта също са направени от нещо като гума, нямаща нищо общо с истината, затова ги изхвърлих. Вантите са от 1 мм черен синтетичен конец, а вибленките (стъпалата) са от 0.3 мм конец.
13. Платната изработих от най-финия плат, който успях да намеря, тъй като тези от комплекта бяха пластмасови. Плата оцветих в смес от чай и кафе, след което импрегниране с разредено Ц200, за да не се разбрида платното при манипулациите около вертикалните шевове. Тях, рифовете, както и обиколното въже залепих с Локтайд гел. В този мащаб е непосилно за мен да шия на машина, а и не мога.
14. Замисъла е кораба да бъде в плавателен режим, което наложи наклон на всяка рея под 15 градуса спрямо прилежащата мачта. Лично за мен, това положение на платната най ми допада, тъй като доста отваря модела и го прави леко асиметричен при гледане от различен ъгъл.
15. За боядисването на корпуса съм ползвал акрилни бои на Лайфоколор. Целият кораб е боядисан с четка. Дървените елементи са минати два пъти с разреден ленен безир, който въпреки, че беше разреден придаде лек сатенен блясък, което наложи минаване с акрилен мат лак на Лайфколор.

В заключение мога да кажа, че това е модел за начинаещи корабомоделисти, които имат за цел да преминат към по-сериозно ниво. Моделът предлага достатъчно възможности за изява, което го прави един от най-интересните пластмасови кораби на пазара. Работата по него ми помогна да си изградя нещо като алгоритъм за изработка на вече сериозен дървен модел.