Една от най-успешните мини-подводници на Германия от времето на WWII. Замислена като подводница за извършване на диверсии по англииските пристанища, доставени до там от подводници-майки. Това така и не се случва - войната е към своя край. Проекта е от 1944 год., първите сериини мини-подводници слизат от конвейрите на Schichau Werk и Germania Werft през януари 1945 година. Произведени са общо 285 лодки. Seehund (тюлен) взимат активно участие в бойните действия, разделени на две флотилии: - Lehrkdo 300 (учебно подразделение), базирано в Surendorf - K-flottillia 312, базирана в Ljmuiden

Извършват 142 мореизлизания и потопяват 9 съда от които и един френски крайцер. След войната 4 от лодките се използват от ВМС на Франция до края на 1956 г.

Моделиране:

Моделът e на ICM, M 1/72. Сглобява се лесно, а детайлите напасват идеално. По други форуми има забележки по копийноста и най-вече по дебелината на заваръчните шевове. Аз тези упреци не ги споделям, защото моделчето е достатъчно дребно и липсата на добре откроени малки детайли ще го обезличи, а пък и след полагането на няколко ръце грундове, бои, смивки и т.н. едва ли ще остане нещо, което да "стърчи" толкова много. Другото, което забелязвам след ровенето в "гуглето"е, че всяка лодка има разни дребни белези, които я различават от останалите. Проблема за мен е в надстройката на лодката и по-точно мястото от където влиза екипажа (двама). Няма добра детайлност, а предложените от кутията детайли са грубовати.

По тази причина използвах детайлният сет с кат.номер M72-001 от NHDetail, който пресъздава чудесно липсващите елементи.

Финишинг:

Вече сглобеният модел изпръсках с аерозолен грунд на Tamiya, основният цвят е на Agama Light Grey-акрил. За постигане на по-голямо цветово многообразие или т.н. color modulation, използвах филтри на Sin Industries: Tan за тритонален камуфлаж, Blue за сива бронетехника и Grey за светло зелено. Последва смивка с Brown на MIG. За да защитя постигнатите ефекти, модела е изпръскан с акрилен сатен на Agama. За имитация на стечове и захабявания по рубката съм използвал масла Brown и Buff на 502 Abt., както и патинатор Light rust на MIG.

Акцентирах върху силно захабяване и износване на конструкцията, имайки в предвид подразделението в което е служила. Торпедата също са съобразени с учебният характер на лодката. Бяха значително преработени и доработени до сегашният си вид и скоро ще бъдат... сменени с такива от СМК.