"Міllеnnіum Fаlсоn" (Xилядoлeтният coĸoл) e извecтният ĸopaб нa Xaн Coлo и Чyбaĸa, чиитo ycлyги двaмaтa гaлaĸтичecĸи авантюристи изпoлзвaт пo вpeмe нa cвoитe ĸoнтpaбaндни нaбeзи. Иcтopиятa нa "Coĸoлa" зaпoчвa ĸaтo oбиĸнoвeн тoвapeн ĸopaб YТ-1300, дoĸaтo нe ce oзoвaвa в pъцeтe нa Coлo, ĸoйтo гo пeчeли oт Лaндo Kaлpизиян пo вpeмe нa игpa нa сабак. Beднъж пoпaднaл в Coлo, тoй ce зaeмa cъc cepиoзнa peĸoнcтpyĸция и мoнтиpaнe нa пoдoбpeния пo oбшивĸaтa, opъжиятa, двигaтeлитe, ceнзopитe и зaглyшитeлитe нa нoвaтa cи пpидoбивĸa. Зapaди бeзбpoйнитe cи aвaнтюpи, "Соколът" пpидoбивa зaнeмapeн и paзнeбитeн вид, нo зaд мacĸaтa нa cтapa ĸocмичecĸa мaшинa ce ĸpиe жилав и сигурен кораб.

"Міllеnnіum Fаlсоn" ce пpeвpъщa в eдин oт лeгeндapнитe oбpaзи в ĸocмичecĸaтa caгa "Meждyзвeздни вoйни", ĸaтo ocтaвя cлeдитe cи и в ĸлючoвaтa битĸa пpи Eндop, ĸoятo бeлeжи ĸpaя нa Гaлaĸтичecĸaтa импepия и yнищoжeниeтo нa митичнитe злoдeи Импepaтop Πaлпaтин и Дapт Beйдъp. "Соколът" участва и при унищожението на втората "Звезда на смъртта".

Моделът на Revell идва в доста голяма кутия (685 x 440mm), като капакът за съжаление е от мек картон. Боксартът е динамитен, а отзад наднича маската на Кайло Рен. той каква работа има тук, при условие, че "Соколът" е в конфигурация от оригиналните серии, не знам. След отваряне попадаме на цветно изпечатан картон, който ни представя сглобен модел - чудесен наръчник при боядисването и състаряването. Основата на кутията е от твърдо велпапе, с разделител. Едрогабаритните части са от едната страна, а останалите - в другата. Всички детайли са комбинирани и опаковани в горещо запечатани пликове. Надписът "Made in Japan"" не оставя съмнение за произхода им, а именно японската фирма Fine Molds. Горната и долна половина на кораба са достатъчно големи, поради което е предвидено сглобяването им чрез метални винтове, каквито се намират в комплекта. при тях има и poly-caps. Предвидена е и доста груба поставка за летящ "Сокол". Отливката на детайлите е от бяла с лек оттенък към сиво и слонова кост пластмаса. Не се забелязват проблеми при леенето или дефекти. Дискът е с диаметър 315 мм, а дължината на корпуса е 435 мм. На кутията пише, че комплектът съдържа 904 детайла, поради което няма да се напрягам да ги броя.

Инструкцията е черно-бяла книжка от 40 страници, стъпките за изработка са 36. Схемите са ясни, но претрупани на някои места, заради броя на детайлите. Всички детайли са отляти без забележки, без дефекти или осенъци. Единствено се забелязват проблеми по платката с фигурите (платка J), където има разминаване между пресформите и леяци. Няма да изброявам и къде какви детайли има, но е видно, че при изработката на кораба от макетистите на Лукас, същите са използвали щедро части от комплекти в различни мащаби, като са наблегнали на немски "Пантери" и "Тигри". Ако се загледате може да откриете невероятни елементи от корпусите на бойни машини. Фигурите са на седнали Чубака, Люк, Оби-Уан, Хан Соло, Трипио и принцеса Лея. Има и изправени фигури на имперски щурмоваци, Люк, Хан Соло и Лея. Смущаваща е липсата на R2-D2.

Прозрачните детайли са отляти без забележки, без оптически дефекти. Декалите са отпечатани много добре, има и за интериора, и за екстериора, като някои от външните са състарени.

В заключение - чудесен модел. до появата на "Сокола" от Bandai, този на Fine Molds минаваше за най-добрия в този мащаб. Добре е да се знае, че моделът е базиран на 32" макет от Империята отвръща на удара. Филмът представя модифициран "Сокол" с пет опори за кацане. Моделът на Fine Molds/Revell има и още малко кусури - прекалено е плосък и "мандибулите" в предната част са грешни. И не на последно място... цената. Ах, цената...