T-70 X-Wing Fighter е по-модерен вариант на класическият T-65 и е използван от Съпротивата в битката срещу First Order, около 30 години след Битката при Ендор. Машината е използвана от Blue Squadrоn, дислоцирани в база на Съпротивата. Изтребителят виждаме в трейлърите на Star Wars: Episode VII The Force Awakens, а дизайнът му напомня оригиналните концептуални скици от трилогията.

Кутията е с капак от гланциран картон, като боксартът показва летящ над пустинята Х-Wing. Отстрани на кутията има цветни снимки на готовия модел, както и цветен страничен изглед. В кутията има грижливо опаковани три найлонови плика с детайли, а на дъното е инструкцията за сглобяване. Самата тя е отпечатана цветно на гланцирана хартия, форматът е малко по-малък от А4, а разгъването е тип "хармоника", което ни дава общо 10 страници. Имаме схема на платките с детайли и схема за декалите. Изработката на модела е дадена в в седем основни стъпки, като всяка стъпка има съставни схеми. Като изключим изцяло написаната на японски инструкция, всичко останало е разбираемо...

По отношение на камуфлажа - изборът е само един - машина от Blue Squadron. Дадени са два листа с обозначение - стандартен декален лист и лист с прецизно изрязани стикери. Стикерите вероятно са за по-големите мераклии - изрязани са фино, лепливото фолио е много тънко и рисунъкът изглежда добре. Декалите повтарят рисунъка на стикерите, като прави впечатление сивото, което е растерно и се набива на очи.Отпечатването е без забележки или разминаване на цветовете.

Платка А съдържа в себе си детайли, отляти от светло-сива, прозрачна, червена и синя пластмаса. Белите и сините детайли са елементи за корпуса, прозрачните са за фанара на кабината, а чрвени са двата изстрела от оръдията. Отливката е на забележително ниво, без дефекти или леяци. Повърхността е проработена перфектно, а детайлизацията е на най-висшо ниво. 39 са общо детайлите за корпуса, плюс двата детайла за фанара на кокпита. Те позволяват оставянето му в отворена или затворена позиция. Прозрачността и фрейминга са на изключително ниво.

Платка В е с 29 детайла за корпуса на изтребителя, отляти от същата светло-сива пластмаса. Отново няма забележки, а детайлността е на изключително високо ниво.

Платка С е с други 29 детайла, отляти от метално-сива пластмаса. Всички детайли са с изключителна проработка на повърхностите и ювелирно качество. Предвиден е фанар без остъкление.

Последната платка е с 6 детайла от пясъчно.-жълта пластмаса, представляващи предложение за поставка на изтребителя в полет.

В заключение - невероятен модел на Т-70, изпълнен в най-добрите традиции на производителите на модели. Всеки чувствителен детайл е с отлят протектор отстрани, който да го предпазва от нараняване. Не знам какви са причините моделите на BANDAI да не се допускат извън Япония, но според мен, като моделист, това е защото безапелационно биха се наложили над конкуренцията" от страна на REVELL.

Моделът е закупен от Ebay.