Може би най-странният изтребител във флота на бунтовниците, A/SF-01 B-Wing starfighter е толкова мощен, колкото и тромав. Корабът е изграден около мощен двигателен блок, цилиндрична кабина в единият край, две сгъваеми крила отстрани и удължено централно крило, в края на което има тежко въоръжение. При разгръщане двойните крила увеличават дъгата за стрелба на оръдията в краищата им. Командният модул на изтребителя притежава уникална жироскопична система, която го ориентира така, че да бъде винаги на линията на хоризонта, независимо от страничните маневри на корпуса. Това дава възможност на пилота да се съсредоточи върху целта си, независимо от нейното или на изтребителя му движение в пространството.

B-Wing е създаден от странният, но талантлив инженер Quarrie, от расата Mon Calamari, жител на планетата Shantipole, като част от Project Shantipole. При работата си Quarrie, който не изпитва особена любов към Империята, е експериментирал със скорост, оръжие и дизайн, като резултатът наистина е впечатляващ. Когато машината е завършена, първи пилот му става Herra Syndulla от екипажа на Ghost. Sabine Wren доброволно работи над промени по дизайна на оръжейния пакет, включително и по целеуказващата система, която има тактически холограмен екран за пилота. След успешен удар срещу Империята, сенатор Bail Organa се свързва с производителя Slayn & Korpil, който има възможност да изработва изтребителя.

Инженерите на Бунта доработват B-Wing с една-единствена цел – унищожаване на големите кораби на противника. За да постигнат тази цел, те успяват да монтират в тялото на изтребителя оръжейни системи, които по принцип са запазени за кораби от много по-тежък клас. Полученият изтребител не бил особено маневрен, а според пилотите се държал повече като товарен кораб. Но всичко това се компенсира от изключително мощното въоръжение на машината. Ударният изтребител е спряган да замени Y-Wing изтребителите в бунтовническия флот, но лошата му маневреност не позволява това. За сметка на това пък тежкото му въоръжение е без алтернатива и по тази причина остава да се използва като тежък ударен изтребител или бомбардировач. Предвиденият втори член на екипажа, опериращ с тежкото въоръжение, отпада.

Въоръжението включва две йонни оръдия в двата края на подвижните крила, с които броят на този тип оръдия става общо три. Изтребителят има лазерно оръдие, два auto-бластера, две установки за протонни торпеда, quad-лазери, а така също може да носи и лазерно насочвани бомби или ракети.

Изтребителят получава изключително модерна комбинация от сензори, целеуказваща система, авионика, навигационна и проследяващи системи, които обикновено не се очаква да бъдат на борда на толкова малък кораб. Комбинацията с мощното въоръжение прави B-Wing изключително опасен опонент. Корабът освен това си има мощен дефлекторен щит, четири двигателя и хипердрайв. В Битката при Ендор пилотите от Blade Squadron успешно провеждат мисии срещу имперските разрушители и унищожават звездният разрушител Devastator.

Изтребителят има своите няколко секунди слава в „Завръщането на джедаите” от трилогията „Междузвездни войни”, когато се появява в Битката при Ендор при първата неуспешна атака срещу Звездата на смъртта. В изрязаните сцени изтребителят се управлява от пилоти Mon Calamari и Sullustian. За съжаление тънкият силует не излиза добре при снимките на син екран и бойните сцени с негово участие са премахнати от „Завръщането на джедаите”. Повече участия има в поредицата „Clone Wars”.

Винаги съм харесвал този изтребител, който ми направи впечатление още когато за първи път гледах „Завръщането на джедаите”. Честно казано не очаквах да държа негов модел в "моя" мащаб 1/72. Иска ми се BANDAI да продължат с традицията да предлагат изключителните си модели в този мащаб, като надеждата ми и за TIE Bomber още не е угаснала. Бих им подсказал и за Snow Speeder, AT-ST, а за совалката Tydirium вече се носят упорити слухове, че е заложена в плановете на японския производител.

Изчаках да премине първоначалната еуфория при излизането на модела на пазара, като прескочих и първия релийз (Limited edition) от типа „нощна лампичка” със светещи двигатели. Кутията е със стандартните размери за BANDAI, като разликата е само във височината. Имаме гланциран горен капак с динамичен бокс-арт – атакуващият Blade Squadron над Ендор. От едната широка страна имаме три проекции на изтребителя, а от другата – няколко различни изгледа, плюс илюстриране на предлаганите опции – въртящ се кокпит, разтварящи се крила, опция за два фанара – прозрачен и само фрейм. Споменато е, че отделно може да се закупи светлинен модул за двигателите.

Инструкцията е тип книжка с 12 страници и пълноцветен печат на лицето и гърба. Първата страница е ефектна – устремно летящ насреща B-Wing. На втора страница имаме схема на платките, с обозначения на детайлите, които не влизат в употреба. На трета са обичайните обяснения, а същинската сглобка започва от страница четири до единадесета страница. Схемите са ясни, обозначенията са на японски и английски. На последната страница имаме пълноцветна схема за полагане на декалите. Цветове не са дадени, тъй като отливките са отляти от предварително оцветена пластмаса. В първоначалният Limited Edition пилотът е корелианец, но тук вместо него имаме сулустианец. Светлинният модул за двигателите е включен в Limited Edition, но не и в този кит. Странното е, че в много ревюта се отбелязва, че пилотът не е в мащаба на пилотите от бандайските X-Wing и Y-Wing. При Limited Editiona имаме и друг вид декали, които пък не включват тези, комплектовани към настоящия модел.

Традиционно за BANDAI, в комплекта имаме фини стикери и декали. Декалите са отпечатани без забележки или разминавания. Стикерите също са добре отпечатани, макар и малко зърнисто.

Всички платки с детайли са опаковани в найлонови пликове, фабрично горещо запечатани. Отливката е без абсолютно никакви забележки, без дефекти, с изключителна детайлизация, прецизна гравировка, добре обмислени сглобки, чудесни фиксатори и оребряване от вътрешната страна за здравина. На платка А имаме детайли, отляти от сива, светло синя, бяла и прозрачна пластмаса. Платки B и C са с цвят слонова кост и на тях са разположени детайлите за корпуса, крилата и кокпита. Имаме две идентични малки платки D, на които имаме сиви елементи по екстериора и двигателите. Платка FB-1 (ABS) е само с прозрачни детайли, необходими за поставката. И тук е редно да спомена, че основен недостатък на модела е невъзможността да легне на колесник или опора. Такава принципно има из други модели, но при BANDAI няма. Хубавото на прозрачната поставка е, че изтребителят може да заема всякакво положение в пространството, а тя остава почни невидима. И не на последно място – на платка SWE1 са обичайните плазмени изстрели от прозрачна рубиненочервена пластмаса. Аз лично не бих ги използвал. Не обърнах внимание за броя на детайлите, но определено са си много.

В заключение – изключително детайлен и добре изглеждащ модел. Горещо препоръчвам за феновете на оригиналните STAR WARS.