Продполагам повечето от вас сте гледали Междузвездни войни, както старите, така и новите епизоди. Аз лично съм привърженик на старите, не само като сюжет, но и на дизайна на всички кораби, аксесоари и т.н. Филма е сниман в епохата на кубическите форми – обърнете внимание на дизайна на колите по онова време, телевизорите, касетофоните и изобщо цялата техника. Оттам идва и дизайна на корабите във филма – те са кубични, ръбести, без аеродинамична форма и т.н. Новите спизоди пък са обратното – рожба новата „заоблена” мода – всички летателни средства са с изчистен дизайн, красиви и огледални, което пък лично за мен, от моделистка гледна точка ги прави безинтересни, с малки изключения.

За филма няма какво да кажа, освен, че ми е един от най-любимите. Филм, без който може би нямаше да съм същия човек, какъвто съм сега. Филм до голяма степен оформил различни мои интереси, увлечения и хобита. Филм – легенда.

Колегите на моя възраст, предполагам знаят за какво говоря. По-младите няма как да разберат какво е да чакаш 8 часа на опашка за билет, или какво е чувството, когато на някое забутано стрелбище намериш да се продава черно бяла снимка от филма, за 30 стотинки.

Да, сюжета е наивен – така е. Да, ефектите изглеждат допотопни в момента – и това е така. Но аз лично, наистина не знам друг филм, направил такава революция в киното, колкото и клиширано да звучи.

За първи път видях модел на кораб от Звездни войни във филма E.T. на Спилбърг. Ако сте обърнали внимание – в стаята ма малкото момченце висяха от тавана модели на Star Wars кораби. Тогава си казах – какво ли би било, ако и аз имам подобен модел, и откъде ли може да се купи.

Около три години събирах сили и трупах умения за този модел. Дори и сега не се чувствам достатъчно подготвен, за да го направя. Все пак, времето ще покаже.

Малко данни за кораба от Star Wars сагата:

Име: Milenium Falcon в превод Хилядолетния сокол. По кината го едно време го бяха превели Вечния сокол, което не е съвсем точно, тъй като милениум значи хилядолетие.

Производител - Корелиан Инжинеринг Къмпани

Тип - Лек кръстосвач YT-1300

Дължина - 26.7 метра

Оръжия - 2 куад лазерни оръдия, 1 анти-пехотински Суивел лазер, Димек ракети

Екипаж - 2-8 пилоти

Принадлежност - Ландо Калрисиян, Хан Соло

Товар - Зависи от конфигурацията на кораба(до 100 метрични тона)

Пътници – 8

История на кораба:

Построен около 60 BBY от Corellian Engineering Corporation в корабостроителниците на Корелиа като YT-1300 лекотоварен кораб, Соколът работи няколко години по предназначение. По това време документите за собственост останали неоткрити, но слухове твърдят, че Соколът е бил притежание, и използван тайно от Джедаите преди Император Палпатин да се качи на власт. Но тези твърдения са недоказани. Както и да е, през 19 BBY корабът е представен в доковете на Сградата на Галактическия Сенат, малко след Битката над Корускант, приземявайки се под совалката, която докарва Анакин Скайуокър, Оби-Уан Кеноби и Сенатор Палпатин.

Кратко след това, Соколът претърпява критична повреда след сблъсък с астероид. Останките от кораба са захвърлени в орбитален скад за отпадъци близо до Нар Шаддаа. След време корабът бива купен от предприемчив механик. Под негова собственост , Хилядолетния Сокол бива реконструиран от двигател до корпус и много различни системи биват подменени с по-добър хардуер. Въпреки, че работата над поправката е дълга и сложна, механикът не се отказва и продължава да работи над кораба, като тест за сръчността му. По време на работата някой компоненти са заменени със части от по-стар YT-1300, който бил използван за дипломатически мисии, но бил претърпял подобна съдба. Механикът дава името на кораба. Старото име на Сокола не е известно.

Соколът служи кратко на новия си притежател за няколко години като обикновен товарен кораб, преди да бъде откраднат от един пират. И така кораба минава през ръцете на доста долнопробни търговци и бива залаган няколко пъти докато не попада в ръцете на младия Ландо Калризиан. Индентификационния номер на кораба бива премахнат по това време за да се улесни новата му кариера като кораб за контрабанда. Много спобственици били направилия своя "специална модификация" и така, когато попаднал при Ландо, Сокола вече можел да изпревари почти всеки кораб с неговия размер.

Ландо Калризиан се сдобива със Сокола на Беспин около 5 BBY от комарджия който не можел да покрие дълговете си. След като научава основното управление от приятеля си Хан Соло, той сътрудничи с дроида си Вуфи Раа и му служи като съветник. Калрисиан пилотира кораба по време на контрабандитските си мисии в системата Рафа, в колана на Осеон и в мъглявината ТонБока. Той продължава да прави модификации по кораба за да бъдат по бързи и безопасни контрабандитските пробези.

По време на финалния турнир по игра на сабак в Небесния Град, Ландо залага кораба си. Соло, един от останалите участници приема залога. След като печели Хилядоледния Сокол, Хан Соло започва да подобрява специалните подобрения на предишните собственици. Неговата лични модификации включвали подобрение на обшивката, оръжията, двигателите, сензорите и сензорните заглушители (заглушителя на Соло е толкова силен, че първия път когато го тества, той разтройва информационните релета вътре в самия кораб).

Първата мисия на Соло е пътуване до Кашийк в помощ на помощник-пилота си, Чубака. След завръщането си от този сектор Хан продължава да работи за Джаба Десилиджик Тиуре. Няколко месеца след Битката при Явин, Соло е принуден да изхвърли товара си от глитерисм тъй като е заловен от имперские войски.

Около това време, Урай Фен, от Консорциумът на Зан наема екипажа Хилядолетния Сокол за да спасят криминалния лорд Тайбър Зан от мините на Кесел. След измъкването на Зан от Кесел, екипажа на Сокола продължава опитите си да се отплати на Джаба за изхвърления товар.

Съдбата на Хилядолетния Сокол като средство за контрабанда се променя когато е набелязан от Оби-Уан Кеноби и Люк Скайуокър в бара на Мос Айсли на Планетата Татуин. Когато е попитан от Оби-Уан за скороста на Сокола, Хан констатира че корабът му може да достигне скорсти до 0,5 над светлинната и че прави "Кеселски пробег за по-малко от 12 парсека". (каквото и да значи това :D)

Пътуването до Алдеран се оказва нещо повече от прост превоз на няколко пътника. Соколът трябва да си проправи път през гарнизон щурмоваци и също така се измъква от два Звездни Разрушителя преди на направи скок в хиперпространството.

След излизането си от светлинна скорост, корабът се озовава при останките на Алдеран. Сокола бива прихванат от притеглящите лъчи на Звездата на Смъртта. Благодарение на бързата мисъл на екипажа, те правят да изглежда така сякаш корабът е бил изоставен кратко след излитането им от Татуин. Сокола бива претърсен, но е докладвано, че е празен. При търсенето си щурмоваците пропускат екипажа, който се е скрил в тайници защитени от повечето видове скенери.

За броени часове Хилядолетния Сокол отново се измъква от Имперския флот, но този път със спасената принцеса Лея Органа. След кратка битка със няколко Имперски изтребителя и пътуване през хиперпространството, корабат пристига при тайната база на Бунтовниците - Явин IV. Но по време на престоя на кораба в Звездата на Смъртта, на него е поставено проследяващо устройство, с което да следят положението им. Докато Бунтовниците обмисляли плана за атака над масивната космическа станция, Соло взима наградата си и се оттегля. След промяна в мислите на Хан ( под голямо влияние от приятеля му Чубака), той се връща в последния момент да прикрие Люк в отчаяния им опит да унищожат Звездата на Смъртта и да подсигурят безопасността на Бунтовническия Съюз.

По време на пътуването си обратно към Татуин, Соло бива нападнат от пирати водени от Кримсон Джак. Тъй като бива ограбен и няма парите, с които да плати на Джаба, най-добрия вариант за Хан е да се съюзи със Бунтовническия Съюз. И така корабът на Соло става най-бързият в Бунтовническата флота.

През 3 ABY, Соколът претърпява ремонт в главния хангар на Бунтовническата База "Ехо" на ледената планета Хот. По време на Имперската атака, Хан Соло и Чубака, правят всичко възможно да завършат поправката на кораба Пътят на принцеса Лея към транспорта и бива отрязан от срутил се тунел, и тя бива принудена да се качи на борда на Хилядолетния Сокол с Хан, Чубака и C-3PO. Соло използва необичайната маневреност на кораба и добрите си пилотски умения, за да избегне три Имперски Звездни Разрушителя, които съставяли част от блокадата на Хот. Неуловимите движения на Сокола прочти накарват 3-те Звездни Разрушителя да се сблъскат един с друг. Сокола се опитва да направи скок в хиперпространството, но не успява поради неизправност. Принуден да вземе драстични мерки за да избегне залавянем Соло решава да пилотира кораба през астероидно поле в опит да изгуби Имперските преследвачи.

След почти пагубна среща с космически червей, Сокола пътува до Небесния Град на Беспин където е стария му познат Ландо Калризиан. Но Империята пристига първа и екипажът бива заловен, разпитан и задържан. Хан бива замръзен във карбонит и е предаден на ловеца на глави Боба Фет. Останалият екипаж и Ландо се измъкват със Сокола. След като спасяват Люк, който след битката с баща си Дарт Вейдър, загубва ръката си, и в опит да избяга увисва на една от долните натени на Небесния град, корабът напуска планетата и се опитва да направи светлинен скок. Екипажът не знае, че до скоро поправения хипрердвигател бива изваден от строя от хората на Вейдър. В последният момент R2-D2 прави поправки в системите и Сокола се измъква на косъм от Имперските войски.

По време на следващите месеци, Сокола служи като главна база на Лея и Ландо докато следят Боба Фет в опит да спасят Хан. Сокола летял през опасните каниони на луната Галл, и въпреки, че е най-търсения бунтовнически кораб в галактиката , той успява да се промъкне в Имперската Столица. После взема участие в космическа битка при въздушната платформа на Шизор. След битката Сокола се връща в тайната база на Съюза. След като спасяват Хан от лапите на Джаба Хътянина, Сокола се връща при Бунтовническата флота, готвейки се за нападение над новата Звезда на Смъртта .

В епизод 6, бунтовническата атака срещу империята е по-добре планирана. Хан Соло, Люк и Лея се нагърбват с мисията да изключат енергийния щит, който предпазва втората Звезда на смъртта, за да стане възможно няколко малки изтребителя, начело със Сокола, да проникнат в самото й ядро и да я взривят отвътре навън. Мисията е успешна, въпреки няколкото директни попадения, които Соколът отнася, плюс загубата на прословутия си радар в един от тесните тунели.

И така бунтовниците побеждават, а Хилядолетния сокол оцелява и общо взето изиграва ключова роля в сагата.

Сега за модела:

Кутията е супер луксозна, с горно отваряне и чудесна рисунка на сокола на фона на оранжевото небе, където се намира Града в облаците. Изхождайки от опита ми с ревелските огромни кашони, в които модела трака и тропа като зарчета в шепата на професионален табладжия, очаквах и сега нещо подобно. За щастие останах излъган – кутията е измамно малка, а платките и изобщо всичко е нея е така добре стифирано, че при разглеждане се постарайте да запомните реда на вадене, защото иначе не можете да го съберете пак.

Инструкция – А4 формат, направена като книжка. На японски е, но схемите са достатъчно ясни. Два огромни картона с цветни схеми на модела, показващи прекрасно декалите и опушванията. Отпечатани са на гланциран картон, който просто автоматически заминава на стената над бюрото ми.

Горна и долна половина на корпуса – не са на платки, дадени са отделно. 14 платки с части – не съм броил елементите, но по спомен от прочетено в интернет, има около 1000+ чарка.

За качеството на отливката нямам думи! Сива пластмаса, прецизни детайли, няма мустаци или дефекти. За напасване е рано да се говори, но имайки опит с X–Wing-а на същата фирма, едва ли ще има проблеми в процеса на работа.

Декален лист формат А5, като декалите са направени фабрично износени.

Заключение:

Прекрасен модел, заслужаващ всяка дадена за него стотинка. Достатъчно голям, за да позволи доработки, и не чак толкова огромен, че да се чудите после къде да го държите. Чувството, когато една детска мечта се сбъдне, па макар и на средна възраст, не може да се опише с думи, така че спирам до тук.