Kuat Systems Engineering RZ-1 A-wing interceptor е най-бързият и най-маневрен изтребител, използван от Бунтовническия съюз по време на галактическата война. Дизайнът му е почерпил вдъхновение от изтребителите от периода на Войните на клонингите. Управлението на свръхманевреният изтребител изисква и изключителни пилотски умения. Машината е много по-бърза и маневрена от имперските TIE изтребители, но за разлика от тях е снабдена с хипердрайв и дефлекторен щит. Монтираните отстрани лазерни оръдия могат да се въртят под ъгъл до 60 градуса, което позволява още-по-прецизен контрол на стрелбата.

Най-после някой чу молбите на хилядите запалени Star Wars фенове и пусна в производство и продажба и A-Wing изтребител. Самата машина не е толкова прочута като братята си X-Wing и Y-Wing, но намира достойно място в епизодите и разбираемо предизвиква интерес. Изборът на BANDAI за мащаб 1/72 ме удовлетворява напълно, за което им желая само успехи и просперитет! И чакам B-Wing , Snowspeeder , AT-AT, AT-ST...

Кутията е стандартна с гланциран капак, с чудесен динамичен боксарт, изобразяващ атакуващ A-Wing, като на заден план се виждат Y-Wing и X-Wing изтребители, прелитащи покрай имперски разрушител.

В кутията намираме опаковани в индивидуални найлонови пликове платките с детайлите, листче с лепенки, лист с декали, както и инструкция за изработка на модела.

Инструкцията е гланцирана, тип брошура,, с пълноцветен качествен печат и ясни цветове. Имаме общо осем страници, като основните стъпки за изработка са общо шест, но разделени на много поддействия. Камуфлажната схема е само една. Обозначенията са на японски и английски. Схемите са ясни и разбираеми, сглобката е без лепило.

Декалите съдържат разноцветни панели, прибори за инструменталния панел и служебни надписи. Цветните панели са растерен печат и препоръчвам да си ги боядисате. Иначе декалите са тънки, без разминавания на цветовете и без дефекти. Традиционно, BANDAI са предвидили за по-нетърпеливите идентичен лист с лепенки, които са с чудесно качество, но за мен като моделист не представляват интерес.

Първата платка е с интегрирани четири основни цвята. Имаме четири прозрачни детайла, четири черни детайла, 12 бели детайла и 14 керемидено-червени детайла. Отливката е на изключително високо ниво, със забележителна текстура, фини елементи и подробна гравировка. Предвидени са предпазители на рамката за изпъкналите детайли. Прозрачните детайли са тънкостенни, с идеална прозрачност. Кабината е в два варианта, в зависимост от избора на елементи за монтаж. Детайлите предлагат възможност за разпънати и прибрани стойки за кацане.

Платка В е само от бели детайли - общо 23 елемента. Тук са соплата, стабилизаторите, елементите на фюзелажа и други дреболии. Има и чудесна пилотска фигурка, чийто задник е буквално сцепен, но за това - по-нататък. И тук гравировката е в най-добрите традиции на фирмата и имаме ювелирна текстура по всички повърхности.

В третия найлонов плик са две платки - черна и прозрачна червена. Червените два елемента трябва да представляват лазерни изстрели (?!). Черните са елементите на кокпита и целеуказателите на оръдията. Текстурата по тях е отново на върховно ниво, предвидени са различни инструментални панели, а така също има и силует на човек на поставка - вероятно за онагледяване на мащаба. Пилотската седалка има обаче един зъб в средата, на който трябва да се наниже сцепения задник на пилота. така са решили въпроса със закрепването. Колани няма.

Платка SWB-12 ни дава общо 22 детайла, като само 5 от тях касаят настоящия модел - основа за него, рамо и елементи за захващане. Предвидена е възможност да ги извъртите в различни положения. Има и специален щифт за прихващане на няколко основи една към друга. Останалите елементи са пълнежът към модела - турболазерна установка, позната ни от звездата на смъртта. Въпреки, че самата тя си е почти наред (като изключим съмненията за мащабността), и позволява въртене по хоризонтала и вертикала на сдвоените оръдия, лично за мен смисълът от нея е единствено раздуване на цената.

В заключение - изключителен модел! Отливката на детайлите от различна по цвят пластмаса позволява да си го сглобите в рамките на час и да имате много добър модел. Ако желаете, ще може да се задълбочите и да получите изключителен модел. Поръчан е от E-Bay.