Успехите на TIE Fighter вдъхновяват Sinaer Fleet Systems да разработи TIE прехващач (Interceptor), който е трябвало да бъде неговият наследник. Действително прехващачите започват да се използват във времето около Битката при Ендор, но сриването на Имперското правителство и унищожаването на имперските корабостроителници слага край на този проект.

Машината наследява типичният кокпит на TIE Fighter, но има много по-добри двигатели, още по-мощно въоръжение, много по-добра маневреност и още по-добра видимост. Това е и един от най-бързите изтребители в Имперският флот. Новите системи идват от разработеният по-рано TIE Advanced X1, с който Дарт Вейдър се спасява при взривяването на първата Звезда на смъртта. Серийният прехващач обаче не получава неговите дефлекторни щитове и хиперпространствен двигател.

TIE прехващачът получава четири лазерни оръдия в предната част на полукрилата. Оставено е място за емитерите за двете стандартни лазерни оръдия под кокпита, и въпреки, че има техническа възможност за монтирането им, енергетична възможност няма - просто няма място за допълнителни генератори, които да ги захранят.

По време на Битката при Ендор около 20 процента от Имперските изтребители са получили TIE прехващачи.

Моделът е релийз 2003, кутията е с гланциран капак и спокоен боксарт, изобразяващ формация TIE прехващачи, на фона на недовършената втора Звезда на смъртта. От едната страна на кутията има две снимки на изработен модел.

В кутията има инструкция, плик с прозрачни детайли, декали и маска, и два найлонови плика с непрозрачните пластмасови детайли на машината. В единият плик са общите детайли за серията TIE (fighter и interceptor) - три платки, а в другия - две платки със специфичните за TIE прехващача детайли.

Инструкцията е тип "чаршаф" от осем страници. Изработката на модела е дадена с ясни и добре онагледени схеми в общо 14 стъпки. На гърба са дадени две камуфлажни схеми.Единственият недостатък е, че всички обозначения и обяснения са на... японски.

Самите декали са много добре отпечатани, без разминавания в цветовете или дефекти. Имат пълен набор служебни обозначения, както и надпис за приложената към комплекта табелка. Листчето с отпечатаните маски ще се наложи да разкроите сами, тъй като елементите не са обрязани с лазер. Двата прозрачни детайла са с чудесен фрейминг, тънкостенни и с перфектна прозрачност.

Пластмасовите детайли са добре отляти от сива пластмаса, без дефекти и всмукнатини.

На платка А са разположени 23 детайла, основно тялото на изтребителя, елементи на интериора и екстериора. За страничните панели в кокпита са предвидени декали. Оборудването е доста спартанско, но пък пилотската фигура е едно малко произведение на изкуството.

Платка D съдържа четирите елемента на опорната конструкция, на която следва да положите изтребителя. Виждат се леки следи от ежектори, които може да се шлайфат без опасност за детайлите. На платка Е са разположени основата и два елемента за информационната табелка на модела.

На две платки G са разположени общо 36 детайла с рамки на крилата, соларни панели, цеви на лазерните оръдия. От Fine Molds са предвидили, че по този начин оцветяването на рамките и соларните панели ще може да се извърши разделно и съответно с много по-добро качество, без необходимост от отделяне на цветовете или маскиране.

Като заключение - чудесен модел и много добро допълнение към колекцията в 1/72 на всеки заклет фен на Сагата. Да се надяваме, че в скоро време Fine Molds ще обогатят асортимента си с TIE bomber, а защо не и TIE advanced с фигурка на Дарт Вейдър?..

За съответствието с оригинала няма какво да коментираме - всички модели от серията STAR WARS на Fine Molds са разработени по оригиналните чертежи на Lucasfilm Ltd.

Моделът е доставен от "Нирахоби" на цена около 49 лв.