Изтребителят е основна бойна машина на бунтовниците от сагата Star Wars на Джордж Лукас. Бърз, маневрен и с добра бойна мощ, той е една многоцелева машина, както за маневрен бой, така и за ударни мисии.

Кутийката - за чудо и приказ - твърд картон, гланцирана, разкошна рисунка отгоре, отстрани разкошни схеми.

Вътре във формат А5 откриваме лист с камуфлажните схеми - за четири машини. На един дълъг чаршаф от 4 листа формат А5 откривам и инструкцията - абсолютно подробна, красиво изпечатана, обозначена... но на ЯПОНСКИ.

Грижливо опаковани в найлоново пликче е и листът с декалите - абсолютно подробен, до най-малката точка. Трябва да се има предвид, че са декалите са дадени като за нова машина, и като за износена - олющени. Има си декали за приборното табло, за двата астродроида - R2-D2 и и R5-D4. Предвидени са декали за обозначителна табелка за модела, както и за стойката.

Декалите дават възможност за изработването на ЧЕТИРИ машини, всичките от филма Star Wars: A New Hope (епизод 4), от Red/Rogues squadron). Ще имате възможност да избирате между машините на Red Leader (Gavin “Dave” Dreiss), Red Two (Wedge Antilles), Red Three (Biggs Darklighter) и, разбира се, Red Five, добре познатият Luke Skywalker. Предвидени са декали дори за шлемовете на пилотите.

В плика с декалите се намира е платка от прозрачна фино отлята и разкошно гравирана пластмаса с фанара на кокпита в ДВА варианта - от една част в затворено положение и в две части - ако желаете да го оставите отворен. Има и четири детайла от черна пластмаса т.нар. "pollycaps", които служат за закрепване на стойките за кацане в спуснато или в прибрано положение. По този начин шахтите на опорното шаси НЕ СЕ ЗАЛЕПВАТ към фюзелажа и по този начин изтребителят може да се експонира с прибран или със спуснат колесник

Най-отгоре в кутията намираме, опаковани в найлоново пликче, две малки платки от сива пластмаса с общо седем детайла, два от които за табелката за модела, а останалите за стойката. В горния край стойката е като легло за изтребителя, което не налага да се залепва или разпробива.

Грижливо опаковани в две найлонови пликчета откриваме и същинските детайли, отляти от същата сива пластмаса - общо 122 детайла, отляти в духа на най-добрите японски традиции - чисто, без абсолютно никакви дефекти, с фина прецизна гравировка, приказно напасване и с най-добрата възможна детайлизация.

Механизмът на Х-образните криле е възпроизведен много добре и в сглобено състояние крилете могат да се разгъват и прибират. Предвидено е опорно шаси, което може да бъде оставено в спуснато или в прибрано положение. Предвидени са и две фигурки - на пилот, който да бъде монтиран в кокпита, и на пилот, който чака до стълбата на изтребителя си. Не е съобразено да се остави празно гнездото на астродроида, при условие, че той е извън изтребителя.

При изработването трябва да следите схемата с повишено внимание, защото има различни пластмасови детайли в зависимост от избраната камуфлажна схема.

Като заключение - невероятен модел, издържан и по най-претенциозния вкус, тотално достоверен и кандидат за всяка колекция. Още повече, че мащабът е 1/72.