TIE/In Starfighter или просто познат като TIE Fighter е стандартният имперски изтребител, използван през по-голямата част на Галактическата Гражданска Война и след това.

Двигателят на TIE/In е една от най-добрите задвижващи системи, произвеждани в Галактиката, а освен това е и лесен за поддръжка. Липсата на бойни щитове, хипердрайв и животоподдържаща система, както и леките двигатели, водят до намаляване масата на изтребителя и му придават изключителна маневреност. Изтребителят се захранва от два странични соларни панела.

Главното въоръжение на изтребителя са двойка мощни лазерни оръдия, които са разположени под предният визьор и могат да повредат или унищожат друг изтребител или транспортен кораб със средна големина. Изтребителят няма ракетно въоръжение, но такива оръжия е можело да бъдат добавени при необходимост.

Отсъствието на хипердрайв прави изтребителя напълно зависим от превозващи кораби. TIE/In няма приспособления за кацане, което също намалява теглото значително. Въпреки, че при необходимост може да кацне на крилата си, изтребителят не е проектиран да може да се приземява и пилотът не може да напусне машината без нужната техника.

Поради липсата на животоподдържаща система, всеки TIE пилот има напълно запечатан костюм. Противно на известни вярвания, корабът е притежавал катапулт, но в природата на космическите битки, пилотите са предпочитали бърз край отколкото бавна смърт от загуба на топлина или кислород във вакуума на космоса.

TIE са проектирани да атакуват в относително големи формации, а и имперските войски са притежавали достатъчен брой изтребители, поради което машината става един от символити на Империята. Евтини са за производство и отразяват Имперската философия - количество пред качество.

TIE е изпозван масово през Галактическата Гражданска Война. Успехите на машината вдъхновяват Sinaer Fleet Systems да разработи TIE прехващач (Interceptor), който е трябвало да бъде неговият наследник. Действително прехващачите започват да се използват във времето около Битката при Ендор, но сриването на Имперското правителство и унищожаването на имперските корабостроителници слага край на този проект.

Моделът е релийз 2002, кутията е с гланциран капак и спокоен боксарт, изобразяващ формация TIE изтребители. От едната страна на кутията има две снимки на изработен модел.

В кутията има инструкция, лист с камуфлажната схема, плик с прозрачни детайли, декали и маска, и два найлонови плика с непрозрачните пластмасови детайли на машината. В единият плик са общи детайли за серията TIE (fighter и interceptor) - три платки, а в другия - четири платки със специфичните за TIE изтребителя детайли.

Инструкцията е тип "чаршаф" от осем страници. Изработката на модела е дадена с ясни и добре онагледени схеми в общо 12 стъпки. Единственият недостатък е, че всички обозначения и обяснения са на... японски. Листът с камуфлажната схема също е на японскщи. От едната страна има схема на камуфлирането, а на гърба - две схеми за полагане на декалите.

Самите декали са много добре отпечатани, без разминавания в цветовете или дефекти. Имат пълен набор служебни обозначения, както и надпис за приложената към комплекта табелка. Листчето с отпечатаните маски ще се наложи да разкроите сами, тъй като елементите не са обрязани с лазер. Двата прозрачни детайла са с чудесен фрейминг, тънкостенни и с перфектна прозрачност.

Пластмасовите детайли са добре отляти от сива пластмаса, без дефекти и всмукнатини.

На платка А са разположени 23 детайла, основно тялото на изтребителя, елементи на интериора и екстериора. За страничните панели в кокпита са предвидени декали. Оборудването е доста спартанско, но пък пилотската фигура е едно малко произведение на изкуството.

На две платки В има общо четири детайла - рамките на страничните соларни панели. Отливката е на невероятно ниво, а детайлизацията по централните конзоли е съвсем прецизна.

На две платки С са разположени самите соларни панели, плюс цевите на лазерните оръдия и по една фигура на имперски щурмовак. От Fine Molds са предвидили, че по този начин оцветяването на рамките и соларните панели ще може да се извърши разделно и съответно с много по-добро качество, без необлходимост от отделяне на цветовете или маскиране. Имперските щурмоваци имат малко леяци в долната си част, но като детайлност и качество са на нивото на пилотската фигура в комплекта.

Платка D съдържа четирите елемента на опорната конструкция, на която следва да положите изтребителя. Виждат се леки следи от ежектори, които може да се шлайфат без опасност за детайлите. На платка Е са разположени основата и два елемента за информационната табелка на модела.

Като заключение - чудесен модел и много добро допълнение към колекцията в 1/72 на всеки заклет фен на Сагата. Fine Molds предлагат и TIE Interceptor, да се надяваме, че в скоро време ще обогати асортимента си с TIE bomber, а защо не и TIE advanced с фигурка на Дарт Вейдър?..

За съответствието с оригинала няма какво да коментираме - всички модели от серията STAR WARS на Fine Molds са разработени по оригиналните чертежи на Lucasfilm Ltd.

Моделът е доставен от "Нирахоби" на цена около 49 лв.