Въздушният спидер (airspeeder ) T-47, познат още като T-47 лек въздушен спидер (light airspeeder) е модел на превозно нисковисочинно средство, произвеждано от Incom Corporation. Когато Алиансът за възстановяване на Репубиката се разполага на ледената планета Хот (Hoth) известно количество T-47 е модифицирано за използване за наземни атаки и като изтребители за ниска височина.  Наричат ги снежни спидери или snowspeeders. Изключително ниските температури на Хот обаче се оказват твърде сурови за тези машини. Генераторите на спидерите започват да изключват, което налага техниците да модифицират охладителните панели и да намалят топлообмена.

Малкият с клиновидна форма спидер е с двама души екипаж, които са разположени с гръб един към друг – пилот и стрелец. Машината развива до 1100 км/ч. Притежава основно въоръжение от две тежки лазерни оръдия и харпун, поставен в задната част пред стрелеца. По време на Битката при Хот снежните спидери не успяват да нанесат поражение на крачещите канонерки АТ-АТ, поради което използват кабели, изстрелвани от харпуните, за да обездвижат напредващите имперски бронирани машини.

Настоящият смолен модел се предлага във два варианта от производителя - RED и GREY, като разликата е в цвета на декалите.

Кутията е от твърд картон с капак, като на капака има цветна репродукция на T-47, наименование 1/72 Rebell Speeder (Red) и каталожен номер RSF009.

В кутията има два листа формат А4, представляващи инструкция и цветна референция, плик с цип за декалното листче и плик с цип за смолните детайли.

Декалите са достатъчни за един спидер. Инструкцията е с черно бяла схема, която изглежда разпръсната, но не би следвало да затрудни напреднал моделист. Обясненията за цветовете и референциите са отпечатани под схемата. Вторият лист има цветни изображения от всички посоки към модела.

Смолните детайли са не по-малко от 65, създават добро впечатление и мехурчетата в смолата са рядкост. Предвидени са различни възможности – отворени или затворени панели, отворени или затворени управляващи спирачки. Предвидени са две безкраки фигурки за пилоти.  Кабината би могло да се остави отворена, ако отрежете на съответното място капака. Някои от частите са огънати и ще трябва да се изправят с гореща вода. Кабината е доста добре детайлизирана, като единствено трябва да добавите прозрачно фолио за остъклението.

Впечатленията при стиковане на частите са добри, из интернет няма много ревюта на сглобени модели, но малкото налични показват безпроблемно изработване и добра визия на готовия модел. Проблеми има при отделянето на частите от детайлите, някои от които са доста фини. Смолата е доста чуплива.

Като фен на Star Wars очаквах първоначално FINE MOLDS, а впоследствие и BANDAI да пуснат машината в 1/72, но очакванията не се оправдаха. Първите изгубиха лиценза си, а вторите зациклиха в миниатюри и безбройни фигури. Напоследък се носят слухове, че приключват с моделите си от STAR WARS.

RetroSF е бранд на RetroKit, а моделът е от 2010 година. Лично аз не препоръчвам декалите, тъй като стоят изкуствено и растерно.

Моделът е закупен от eBay.