Това е един раритетен модел, като най-голямата му стойност е колекционерската и носталгична такава. Произвеждан е от източногерманската VEB Plasticart през седемдесетте години на миналия век.

Настоящият модел идва в характерната кутия на VEB Plasticart от този период – кутия от картон с пълноцветен боксарт. Матрицата е разработена през 1976 год, а видно от опаковъчния лист, настоящият модел датира от м.май 1981 година. Отстрани на капака има снимки на част от останалите модели на източногерманския производител.

Инструкцията е характерна синьо-бяла, има указания за изработване, схема на разположението на детайлите и рисунка на сглобен самолет, като със стрелки са посочени съответните части. Това е доста объркваща идея, но Plasticart не се отказват от нея доста дълго време.

Декалният лист е доста голем и е за борд G-AWZB на British Airways. Прототипът на модела е със сериен номер 2303 и е модификация Trident 3B. Първият му полет е на 18.08.1970 год. и е в експлоатация до 05.11.1983 год., след което е предаден за скрап. През цялото време с него оперира British Airways.

Детайлите са отляти от бяла, черна и сива пластмаса. Има си и платка с прозрачни детайли, които са с обичайната дебелина. Моделът е без интериор. Имаме общо 12 непрозрачни детайла от бяла пластмаса, като най-големите от тях са двете половини на фюзелажа и крилата. Разшивката е външна и доста фина. Половините на фюзелажа се сгробяват с помощта на фиксатори. Има я и обичайната поставка за фирмата, състояща се от два детайла. Вдлъбната разшивка имаме около управляващите плоскости. От черна пластмаса са изработени деветте колелета за колесниците. Без забележки и с добър фрейминг от външна страна. От метлическо сиво са изработени 20 детайла – стойки на колесниците, капаци на колесниците, решетки за двигателите, турбини и антени. Няма забележки при отливката. Прозрачните детайли са обичайните за фирмата дебели странични илюминатори на обща основа и отделно остъкление за пилотската кабина с добра текстура. Прозрачността на голямата част е добра, но това се обезсмисля от липсата на интериор. В кутията намираме и обичайната тубичка с лепило.

В заключение, моделът има изключителна колекционерска стойност. Освен това, сглобен изглежда достатъчно добре. В този мащаб моделът е без алтернатива, тъй като всички останали Trident в 1/100 на SSP Grosik, Nu-Bee, Playfix и Reifra са всъщност матрицата на VEB Plasticart. Едва ли е необходимо отново да припомням, че през шейсетте години в Източна Германия се създават модели, които са на световно ниво, а в някои аспекти като избор на прототип и отливки, се позиционират на едни от водещите позиции в моделизма. За времето си тези модели са били без алтернатива. Някои са без алтернатива и до момента.