Илюшин Ил-28 (натовско наименование „Beagle“ – хрътка) е съветски реактивен бомбардировач, един от първите такива самолети влезли в пълномащабно производство. Строен е и в Китай по лиценз под названието H-5.

Първият съветски реактивен бомбардировач - Ил-28, е много обичан от пилотите. Често "прощава" техните грешки по време на полет, оставайки контролируем и стабилен. Отбранителното му въоръжение изобщо не е било за подценяване – подвижни сдвоени 23 мм оръдия в задната част и две неподвижни 23 мм оръдия в предната част на фюзелажа. Екипажът се  е състоял от трима човека, разположени в напълно херметизирана кабина. Бомбовото натоварване нормално е било 1000 кг, а максимално – три тона.

Ил-28 претърпява 17 модификации: от противоподводен и торпеден бомбардировач до тактически ядрен бомбардировач, въоръжен с атомната бомба РДС-4.

Участва в многобройни конфликти по целия свят: гражданските войни в Йемен (1962-1970) и Нигерия (1967-1970), Камбоджанско-виетнамската война (1978-1989). Той е особено широко използван от арабските държави в техните войни срещу Израел през 1960-1970-те години.

Повече от 20 държави са притежавали съветския или китайския модел. Общо са произведени между 2000 и 6000 бройки. Ил-28 е бил в експлоатация в ВВС на Румъния и КНДР през 90-те, но единствените му оператори остават КНДР и Китай (като H-5).

Матрицата е производство на VEB Plasticart (1973 до 1985 год.) или 28-ма по ред в каталога на фирмата, настоящият модел е в опаковка от периода 1985 – 1989 година. Отстрани на капака има цветни проекции на сглобения модел.

В детството си не успях да сглобя този модел. Имаше го едно съседче и аз му завиждах благородно.

В кутията имаме инструкция, тубичка с лепило, детайли за поставката от черен цвят, непрозрачни детайли за изработка на модела, прозрачни детайли и декали. Инструкцията е синьо-бяла, имаме указания за изработка, схема на плетките с детайли и характерната главоблъскаща рисунка на модела, с посочени номера на детайлите. Декалите са за руска, германска, полска и чешки машини, като са дадени числата от 0 до 9, като възможност за комбиниране на бордови номер.

Непрозрачните детайли на модела са общо 39 – отляти от сива металикова пластмаса. Има и платка с три прозрачни детайла. Сребристата пластмаса позволява моделът да се изработи почти автентично – без да се налага пълно боядисване. Разшивката на модела е от изпъкнали линии, за разлика от по-ранните моздели, при които имам изпъкнали нитове. Детайлизацията, уви, не е на висота. В кабините са предвидени само фигури на екипажа с прилежащи столчета. Нишите на шасито също са условни. Около управляващите плоскости разшивката е вдлъбната. Прозрачните детайли са с отчетлив фрейминг и добра прозрачност, но с оптически изкривявания.

Както е обичайно, моделът на Ил-28 има ред отличителни черти от серийните самолети – характерна разшивка на остъклението на кабината на щурмана, разположението на обтекателя на РЛС в предната част на фюзелажа, формата на опашната част, неточности в геометричните размери. Това обаче е проява най-вече на амбицията на производителя да произведе модел често преди оригиналът да излезе в серийно производство.

Модел, който е единствено с колекционерска стойност. Ако отчетем времето на появяването му е бил безалтернативен. VEB Plasticart винаги са били и остават като синоним на едно безгрижно моделистко детство.