Henschel Hs-126 е немски близък разузнавач и коректировач, едномоторен целометалически моноплан-парасол, с неприбираемо шаси. Разработен от Henschel под ръководството на Фридрих Николаус, самолетът е развитие на Henschel Hs-122. На фона на самолети като изтребителя Messerschmitt Bf.109 или пикиращият бомбардировач Junkers Ju-87, които са станали своеобразни символи на авиацията на Третия райх, разузнавателният Hs-126 сякаш се губи, въпреки, че е бил широко разпространен в Luftwaffe и има немалък принос във всички кампании в началната фаза на войната. Между другото Hs-126 е една от първите разработки на авиационния отдел на фирма Henschel, която по-рано се занимавала основно със строителство на парни локомотиви.

Самолетът е готов и облетян през есента на 1936 год., а серийното производство започва през 1938 год. и подължава до януари 1941 година. Hs-126 постъпва на въоръжение в Luftwaffe от есента на 1938 год., ВВС на Гърция и Естония от 1939 год., като естонските машини влизат в състава на ВВС на РККА след присъединяването на страната към СССР.

Първото бойно използване на самолета е през есента на 1938 год. в Испания, а в началото на Втората световна война Hs-126 е основен близък разузнавателен самолет на Luftwaffe. Участва във всички основни кампании на Вермахта до ноември 1941 год., след което е преориентиран в качеството на нощен разузнавач. В тази роля се използва до края на войната. От средата на 1942 год. се е използвал и като нощен лек бомбардировач и в тиловите части. Официално не снет от въоръжение в Luftwaffe. Самолетът е имал добра маневреност, имал е бронезащита и защитно въоръжение, които са затруднявали борбата с него. Можел е да носи и бомбово въоръжение с тегло 10х10 кг в отсека и до 50 кг на допълнителен бомбодържател отляво на корпуса, или на мястото на бомбата да бъде монтиран димен генератор.

Самолетът е въоръжен с една 7,92 мм картечница MG-15, стреляща по курса, както и подвижна 7,92 мм MG-17 за защита на задната полусфера. Екипажът се състои от двама летци. Самолетът е заменен от Fi-156 Storch и Foke-Wulf FW-189.

Последните Hs-126, действащи в качеството на нощни разузнавачи, доживяват до края на войната. В частност, през апрел 1945 год. няколко такива самолета са се съхранили в ескадрилат 2/NAGr.12, действаща в Австрия. Henschel Hs-126 остава в историята като пример за добра машина, проектирана от талантливи инженери, в рамките на грешна обща концепция. Това и обуславия сравнително краткия и живот.

Модели в 1/72 на Hs-126 се предлагат от Airfix, Alanger/Revell, Italeri, Matchbox, RarePlane, SabreKits. От тях само последният е модерна матрица и може да бъде пряк конкурент на Brengun. Hs-126 на Brengun е мултимедиен кит, анонсиран в края на 2020 год. и реализиран през м.февруари 2021 година. Технологията е шорт-рън, а в комплекта има малка фотоецвана платка. Естествено, Brengun предлагат и детайлен сет, който включва фотоецвана платка, смолни детайли и ацетатен лист с прибори за таблото.

И така. Пред нас съвсем пресен е моделът на Hs-126B1, предлаган от Brengun. Кутията е стандартна, доста малка като габарити, изработена от гланциран картон със странично отваряне, с хубав спокоен боксарт отгоре и четири странични цветни проекции от задна страна. В кутията имаме самозалепващ найлонов пик с детайлите, инструкция, декали, плик с цип с прозрачния детайл и фотоецваната платка. Инструкцията е отпечатана много добре и представлява нагънати като хармоника три листа формат А5. На първата страница имаме схема на разположението на детайлите, а от втора до четвърта са схемите за изработка на модела. Самите схеми са разбираеми, но някак претрупани. Има стъпки, които са маркирани за конкретна камуфлажна схема, което налага прецизност. На пета и шеста страница имаме пълноцветни камуфлажни схеми на предлаганите варианти, с две странични, горна и долна проекции. Предлаганите варианти са:

  • Hs-126A-1, I./LLG 2 (I./2nd Glider Assault Wing), Practica di Mare, Italy, 1943
  • Hs-126B-1, Russia, 1941
  • Hs-126B-1, 2.(H)/31 “Major Steiner”, France, 1940
  • Hs-126B-1, 2.(H)/31 “Gleisse”, France, 1940

Декалите покриват предлаганите варианти. Отпечатани са много добре, без разминаване и дефекти. Не са предвидени декали за приборните табла, което е доста странно. Наблюдавам леко разминаване на декали 32.

Платката с прозрачните детайли и фотоецваната платка са запечатани заедно в самозалепващ. Фанарът на кабината е от две части, с отделена козирка и подвижна част, което дава повече възможности при изработката. Детайлите са сравнително тънки, но оптичните качества не са на ниво. Фотоецваните детайли са общо дванадесет и не включват колани, което показва, че и Brengun се ориентират към модели, изискващи допълнителна детайлизация. Един типично чешки подход.

Непрозрачните детайли са разположени на общо четири платки, отляти от сива пластмаса. На първата платка са общо 12 детайла – две половини на фюзелажа, капот на двигателя от три части (!?), елементи от интериора. Разшивката е фина и вдлъбната, без дефекти. На кутията за патроните има дълбока всмукнатина, но пък тя е навътре във фюзелажа и не се вижда. Половините на фюзелажа нямат фиксатори, което означава, че трябва да се подходи внимателно при слепването им. От вътрешна страна на фюзелажа е даден доста добър фрейминг, който с подчертаване ще даде добра дълбочина на интериора. На втората платка са шест детайла – полукрила, хоризонтални стабилизатори и подпори. Разшивката е фина вдлъбната, фиксатори няма, няма и дефекти при отливката. На платка три са 24 детайла – витло, подпори на крилата, ауспуси на двигателя, колелета, приборно табло на пилота, седалка, кок на витлото, елерони, двигател. Отливката е без забележки, държачите издват малко дебели за по-фините елементи, което изисква прецизност при отрязването им. Последната платка има 35 детайла и част от тях са доста фини и тънки, което е предизвикателство при отстраняването им. В насипно състояние намерих детайли 45 и 46, представляващи подпори на хоризонталните стабилизатори. Тук са картечницта за наблюдателя, обтектели за основния колесник (без фиксатори), бомба (която е само за испанския вариант А) и куп дреболии по интериора и екстериора. Отливката отново е без забележки, но с преоразмерени държачи.

В заключение – Brengun продължават да допълват липсващите модерни модели на самолети от Втората световна война. Има още какво да се желае към предлаганото, но когато няма риба, и ракът е риба. Препоръчвам. Цената е повече от поносима за този уникален модел.