Малко история – наистина малко, хората са издали цели книги за машината, аз ще преразкажа нещо от инструкцията. Heinkel He-59, разузнавач и торпедоносец - eдин от бойните самолети разработвани от немците, без да вземат насериозно Версайския договор. Първоначално са построени два прототипа, един с колесник, втория с поплавъци. Първи полет съответно 1931 и 1932 година. В инструкцията не е уточнено дали този с колесника е бил А вариант. Допускам, че е така, защото те продължават - построени са общо 142 самолета He-59B1. Бойно кръщение получава в Испания. Към началото на Втората световна вече е считан за остарял, но продължава да лети до 1944 година. Самолети от версии C и D патрулиращи като “линейки” над Ла Манш-а, спасяват живота на много пилоти, включително и от вражеските.

Какво имаме в кутията или по-скоро да започна със самата кутия. Понеже е предварителна поръчка от Nirahobby, когато отидох да го взема в първия момент се зачудих това ли исках (за 60 наши пари, ей!). След по-внимателно вглеждане и един телефонен разговор се оказа, че грешката е вярна. Ето я, странично отваряне, мек картон, явно еднаква за всички от серията, само допълнителни лепенки сложили чехите и “Напред!”. Поне научих как фините са маркирали авиацията си.

Положението е подобно и с инструкцията – добавен лист за маркировките на линейката и готово. Според тази книжка, варианти В и C са с ръбатата грозна муцуна която ми харесва, а D е по-заоблен. Сглобяването в инструкцията върви паралелно и трябва предварително сами да съобразим кой вариант 59-ка правим, иначе получаваме друг самолет.

Така предполагам е и с пълнежа на кутията, навсякъде едно и също, а някъде и по-малко. Съдържанието беше опаковано в плик, запълващ добре кутията. Има четири немного населени рамки полистирол, скромен фотоец, вакуумно остъкление, едно пликче полиуретанови детайли и декалите. От това трябва да се получи модел с дължина 249 и размах 331 mm. Височината по груби сметки е около 116 mm, но всичките тези цифри са ± някой милиметър, зависи как съм ги измерил.

Рамка А: Фюзелаж, двигатели или поне мотогондолите и носа за D варианта който споменах. Избягвате рязане ако не сте избрали него.

Рамка B: Долните полукрила и опашното “оперение”.

Рамка C: Горното крило, въздушните винтове и подпорите за хоризонталния стабилизатор.

Рамка D: Поплавъците и всевъзможни части от конструкцията, свързващи тях и крилета в една етажерка.

Изредих конспективно рамките, защото мога да обобщя качеството само с “чиста работа”.

Всичките детайли са с гладки повърхности, няма изкривявания, всмукнатини и други природни явления, разведряващи живота на моделиста. На пръв поглед, след отделяне на детайла е необходима само малко шкурка и е готов. Разшивката изглежда добре, доколкото я има. Не съм сравнявал с нищо за достоверност, но е с приличен вид. Впоследствие се оказа, че има какво още да се добави, но то винаги е така.

Геометрично, остъклението изглежда добре, само стои малко матово и ще трябва някаква доработка.

Фотоец - стълби, антени, дръжки, като последните доста яки ми се виждат, май ще си останат на платката.

Смолата – добра отливка, фина, красива и без дефекти. Разбрах на какво са заложили чехите с малкото пластмаса по рамките. Интериор, “лицето” на мотогондолите, ауспуси, въоръжение и “всякая мелочь”. Само една забележка има към смолата – има криви детайли В случая това са ненужни детайли, а дали затова са се озовали в кутията с “Червения кръст”. Не ми изглежда непоправимо, но тук няма да ги ползвам. Само картечницата е под въпрос, че може да стреля и на друго място...

И последно - четири варианта декали – фински, “линейка” и два бойни немски.

Единият лист е на МРМ, а другият на дъщерната Special Hobby. Попадали ли сте на декали, които сякаш обещават проблеми ако се захванете с тях? Е, тези не изглеждат така. Прилично тънки и без изместване на печата, то и как да е иначе – почти само прави линии и големи едноцветни обекти. Като забележка е малкото зацапване на половинката свастика горе (декал 9) и закръглението на едно ъгълче от червения декал за опашката (декал 2).

Алтернатива на Special Hobby са вакуумните модели на две други фирми. След не особено усърдно копане из мрежата толкова открих, а дали не са еднакви вътре не знам. До чертежи не съм стигнал за сравнение, още не съм търсил такива. Той и самолета отдавна чака да напиша нещо за него и чак сега успях.

Това ще да е моя inbox. Като го чета ми изглежда описано в критичен тон, но той не се отнася за частите на самолета. Явно модела е замислен като “универсален боец” и когато се преодолеят въпросителните с идентификацията на кутията и варианта на самолета, ще стане красива машина. А някъде гледах един руснак как го е ползвал като заготовка и е направил медалист...