Двумоторен щурмовик, способен за носи две 20 мм оръдия и с усилена бронева защита, опитният самолет Hs-129 се издига във въздуха през пролетта на 1939 година. Фюзелажът му, с триъгълно сечение, има тясна кабина с ограничен обзор и предно бронирано стъкло с дебелина 75 мм, като носовата часте обшита с бронирани листове. Заради многото си недостатъци, Hs-129 A-1 бързо е заменен с Hs-129 B-1, при който има ред промени. Монтирани са по-мощните двигатели Gnome-Rhоne 14М 4/5. Hs-129B постъпва в експлоатация вударна ескадрила 4./SchG 1 през април 1942 год. на Източния фронт, където най-широко се използват самолети от този тип. Hs 129 се експлоатира и в Северна Африка, Италия и във Франция. Общо са произведени 879 машини.

Hs-129 B-2 започват да се произвеждат през пролетта на 1943 година. Има четири варианта, като Hs 129B-2/R2 е въоръжен с оръдие MK 103 с калибър30 мм, монтирано под фюзелажа.

Кутията е от гланциран картон, с боксарт, представящ изработеният модел. Отстрани има снимки на модела, както и информация, че трябва да е с дължина 135 мм и разпереност 197 мм.

Вътре има найлонов плик с грижливо опаковани две платки с непрозрачни детайли от пясъчно жълта пластмаса, отделен плик с прозрачния детайл и лист с декали. Инструкцията за изработване на модела е на дъното на кутията.

Самата инструкция е тип "чаршаф" от 6 страници. На първата страница има черно-бяла снимка на готовия модел и (предполагам) данни за самолета. Изработката на модела е в шест стъпки. Всички обяснителни надписи са на японски - език, който не владея. Камуфлажните схеми са две, едната от които е зимна. Описанието е на японски.

Декалите са отпечатани чисто и без разминавания на цветовете или контурите. Изглеждат доста тънки. Постни са откъм служебни надписи. Свастики не са предвидени.

Прозрачният детайл и само един - фанар за кабината. Добър фрейминг и хубава прозрачност. За съжаление трябва кълцане, ако ще оставяте кабината отворена.

Първата платка има 47 детайла - две черупки на фюзелажа, елементи на кокпита, елементи за колесниците. Отливката е чудесна ,без забележки, с фина гравирана разшивка. Бомбодържателите определено няма да ви трябват за В-2 версията. На седалката има следа от ежектор, която трябва да се заличи.

Втората платка има 23 детайла. Тук са разположени крилете, мотогондолите, хоризонталните стабилизатори, оръдието. Оръдието МК-103 препоръчвам да бъде заменено със смолно, или поне да бъде разпробито. Платнената обшивка на хоризонталните стабилизатори е пресъздадена доста брутално. Капаците на шахтите на основният колесник имат вътрешна текстура, но трябва да се заличат следите от ежекторите. Гравировката на крилата и полукрилата е много добра.

В заключение - чудесен модел. Същата матрица (с няколко допълнителни части) може да намерите в кутиите на Revell и Italeri. Ако изобщо ги намерите де :)