Самолетът е разработен през втората половина на 1930-те години. Използван е за тактическо и оперативно-тактическо разузнаване, коригиране на артилерийския огън, лек бомбардировач и съдействие на наземните войски. Неприеман дълго време от някои висши кръгове в Имперското министерство на авиацията на Хитлеристка Германия, след влизането му на въоръжение в бойните части, този самолет се оказва изключително успешен и става може би най-известният германски разузнавателен самолет от периода на Втората световна война. Fw 189A-1 е първата (базова) версия на разузнавача. Двигателите са Argus As 410А-1, въоръжението се състои от 2 х 7.92–мм картечници MG 17 в основата на крилото за стрелба напред и 2 х 7.92-мм картечници MG 15 за защита в задната полусфера, разположени в две огневи точки. Бомбовото натоварване е макс. 400 кг. Снабден е с неподвижна фотокамера Rb 20/30, която може да бъде заменяна с Rb 50/30 и др.

Моделът на ICM идва в картонена кутия с гланциран капак. Боксартът е идилитичен, отстрани има две профилни схеми, както и кратка информация за самолета. Същинската кутия, от твърд велпапе картон е под гланцирания капак. Имаме си още един капак, под който намираме гланцирана инструкция, декали и найлонови пликове с детайли. Като бонус получавате и всичко необходимо за изработване на FW-189 A-2 - тази версия се отличава от вариант А-1 само по смяната на двете картечници MG 15 за защита отзад със сдвоени 7.92-мм картечници MG 81Z.

Инструкцията е с корици от цветен гланциран картон, формат А4. Общо страниците са 16. На първа страница имаме снимка на боксарта, двуезична информация за самолета (руски и английски), както и таблица с използваните цветове (по REVELL и TAMIYA). На 2-ра и 3-та страница са схемите на платките, с обозначени детайли, които не се ползват при конкретната модификация. Изработката започва от четвърта страница и завършва на тринадесета. Схемите са черно-бели, с допълнителен червен цват, като общо стъпките са 71 (седемдесет и една!). На 14-та страница имаме две проекции на сглобени самолет. Трите предлагани пълноцветни схеми са на последните две страници.

Декалите са превъзходни, без грешки, без разминавания на цветовете, с изключително фин филм. Позволяват изработката на следните машини:

1. FW-189A-1, 5.(H)/12, Poltava, June 1942 - стандартен камуфлаж RLM 70, 71, 65
2. FW-189A-1, 11.(H)/12, Russia, Summer 1942 - стандартен камуфлаж RLM 70, 71, 65
3. FW-189A-1, 1.(H)/32, Finland, March 1943 - зимен камуфлаж

Платките с детайлите са в самозалепващи пликове - един за прозрачните детайли, и един голям за непрозрачните. Прозрачните детайли (платка D) са общо 19, като три от тях не се използват. Имат много добър фрейминг, много добра прозрачност, но са леко дебелостенни.

Непрозрачните детайли са разположени на платки A, B, C1 и C2, като А е отделна платка, а B, C1 и C2 са съвместени на обща платка. Платка А е с общо 94 детайла, платка В е с общо 33 детайла, платка C1 е с общо 25 детайла. Платка С2 е за FW-189 A-2 и съдържа още 11 детайла. Отливката е изключително добра, разшивката е фина гравирана, имаме чудесна текстура както на повърхностите, така и на отделните елементи. Като слабост мога да отбележа бедният интериор на шахтите на основния колесник, дебелото оребрение на коковете на витлата. Иначе моделът има достатъчно добър интериор, който ще се вижда добре от прозрачния кокпит. Кабината над пилота може да се остави отворена.

В заключение - чудесен модел, който според отзиви в интернет, е и достатъчно лесен за сглобяване, а и няма кой знае какви слабости. Изглежда достатъчно добре OOB, но нищо не пречи да се добави и малко детайлизация.