През юли 1938 г., точно 15 месеца след получаване на заданието, от техническото управление към Райхминистерството на авиацията (Technisches Amt Reichsluftfahrtrninisterium), главният конструктор и летец-изпитател Курт Танк вдига във въздуха първия опитен образец – FW-189V1 (V-Versuchsmuster - опитен) с гражданската регистрация D-OPVN. Тогава Германия все още спазва „официално” забраната за производство на оръжие, наложена им от победителите в Първата световна война.

Не след дълго са сглобени още два опитни екземпляра – FW-189V2 (D-OPHD) и FW-189V3 (D-OPMH). След направените съответни полетни изпитания са произведени още 4 бр. опитни образци в модификации за разузнавателен, щурмовик, учебен и морски учебно-тренировъчен.

Към края на 1938 год. четвъртия прототип FW-189V4 полага основите на малка серия от разузнавателни самолети – FW-189A от която са направени от 20 до 40 самолета по различни сведения в завода в гр.Бремен. Тъй като този завод се готвел да произвежда и FW-190A, производството на следващите серии от разузнавача са прехвърлени във Франция – завод „SNCASO” гр.Бордо, където са се произвеждали до 1944 год., и в Чехословакия – „AVIA” гр. Прага, произвеждани до 1945 година. В Прага се сглобявали и Аr-96 – самолети ползващи същият по лиценз на Валтер двигател – „Аргус” – АS-410А1 (V-образен 12 цилиндров, с въздушно охлаждане и модификации, с изменяема стъпка на витлото).

От направените общо 864 бр. (848 серийни + 16 прототипа) освен на Луфтвафе са доставени :

- 30 бр. FW-189A2 на Унгария, взели активно участие на Източния фронт и в борбата с партизаните в тила.

- 14 бр. FW-189А1 за Словакия, като 6 бр. са прелетели зад фронта при събитията в страната към края на войната. Тези самолети са били обстойно изледвани в НИИ на ВВС на СССР.

- 5 бр. за Румъния, но не взели участие в бойни действия – ползвани за учебни.

- 18 (19?) бр. за България, ползвани по предназначението им – разузнаване, първоначално в акваторията на Черноморските ни пристанища, а в последствие в Македония, Сърбия и Унгария, в помощ на нашата армия след включването ни във втората фаза на ВСВ.

FW 189A-1 — първа серийна модификация на близък фоторазузнавач и коректировщик на артилерийски огън. Имало е и тропически вариант FW 189A-l/Trop и транспортно-пътнически вариант FW 189A-1/U-2 и U-3.

Кутията е от картон със странично отваряне. Боксартът е някак стерилен и не впечатлява особено.

В кутията има найлонов плик с детайлите ( три платки от светло сива пластмаса и платка с прозрачни детайли ), плик със смолни детайли, платка фотоецвани дтайли, инструкция за изработка и декали.

Когато чух, че MPM пускат модел на FW-189 като Upgraded kit, си представих фин смолен интериор, платка с фотоецвани детайли за интериора и екстериора... Изненадата ми беше пълна, когато открих, че този ъпгрейд всъщност включва една мъничка платчица с фотоецвани детайли (при това само стабилизатори за двете бомби!) и десетината смолни детайла. Никакви илюзии поне за минимума - фотоецвано приборно табло...

Всички останали детайли са като неъпгрейдвания кит. Всъщност в момента точно тази матрица се препакетира от Italeri и Revell.

Инструкцията е тип книжка от осем страници. На първата имаме кратка история и ТТД на самолета, на втората и част от третата имаме схеми на платките с детайлите. Изработката на модела е представена в 12 стъпки. Чертежите са добри, но качеството на печак е рехаво.

Декалите са отпечатани от Cartograf и са тънки, без разминавания на цветовете ибез дефекти. Може да се изработи само една машина:

- Focke Wulf FW-189 A1, W.Nr.2100 Luftwaffe, 1.(H)32 Finland, Pontsalenjoli base, 1943, May 4

Камуфлажът е стандартна схема RLM 70/71 отгоре и RLM 65, всичко това с поизносен зимен камуфлаж от бяла RLM 21. Самолетът има жълти ивици от долна страна на крилата и на опашките.

Всички детайли са фино гравирани, с достоверно и прецизно пресъздаване на екстериора, без преекспонирани линии.

Платка A съдържа 32 детайла - двете половини на гондолата за екипажа, под за кабината, седалки, картечници, бомбодържатели, приборно табло, О-пръстен за картечницата, щурвал, конзоли за управление. Отливката е на много добро ниво. На част от детайлите, от вътрешна страна се забелязват всмукнатини. Следите от ежекторите са само от вътрешната страна на детайлите, като проблемни са следите от вътрешната страна на кабината на екипажа. Там ще се наложи да се изпилят и зашлайфат с кит.

Платка В съдържа 32 детайла - две половини на едното полутяло, горни и долни половини на полукрилата, елементи на основния колесник, капаци за шахтите на колесника, кок на витлата. Тук отливката е добра, държачите са прецизно подбрани, а гравировката на крилата е изпълнена ювелирно.

Платка С съдържа 26 детайла - две половини на другото полутяло, долна част на крилото под гондолата за екипажа, горна и долна част на хоризонталния стабилизатор (загатната е структурата на интериора в шахтата на опашното колело), колелета, витла. Отливката е без забележки. Мачтата на антената изглежда мащабно дебела.

Платката с прозрачни детайли има четири елемента. Отливките са тънкостенни с чудесен фрейминг, но... няма как да се остави кабината отворена.

Фотоецваната платка я споменах - хубави четири стабилизатора за бомбите, но... много скромно, МРМ. Много скромно!...

Смолните детайли са полудвигател на лява гондола, капак, основни колелета, два бомбодържателя и две бомби, съставени от по два елемента. Отливката е на добро ниво, гравирането на елементите също.

В заключение - моделът дава добра основа за работа. CMK предлагат няколко смолно-ецвани сета за детайлизация:

- 7042 Fw-189A Interior set

- 7043 Fw-189A Exterior set

- 7044 Fw-189A Engine set

- 7045 Fw-189A Detail set - съдържа компилация от 7042 и 7044, плюс Express Mask от EDUARD

За съжаление оферираният от CMK вакуумен фанар е само в сферата на пожеланията.