Кутия:

Мек картон, със странично отваряне. Хубав бокс-арт, по спомен мисля, че е една от малкото снимки на предсериините Фоке Вулфи. Съдържанието се свежда до една платка от фино отлята светлосива пластмаса, два смолни детайла, метална тръбичка и отлят от прозрачна пластмаса фанар.

Пластмасова платка:

Много добре и чисто отлята, съдържа всички детайли по самолета, с изключение на ваната на пилота, както и шахтите на основния колесник. Като цяло отливката оставя много добро впечатление, като все пак бих препоръчал замяната на приборното табло с ецвано. Приятна е възможността да се направят спуснати клапите, както и елероните, макар там да е нужно леко изтъняване на детайлите. Стойките на колесника, както и колелата и капаците са може би едни от най-добрите, които съм виждал отляти от пластмаса.

Смолни детайли:

Два на брой - кокпит с отлята към него седалка (съответно с коланите на седалката), педали и лост за управление. Вторият детайл е шахтата на основния колесник, даваща възможност да се направи специфичната за самолета видимост между двете шахти - между тях стена не е имало.

Прозрачен детайл:

Отлят фино, без дефекти, с добра прозрачност, дава възможност да се направи отворен.

Декали и камуфлажни схеми:

Декалите са дадени на малко листче, като се отличават с добър нюанс на цветовете, тънки са и почти нямат излишен филм около тях.

Камуфлажите са четири на брой, като три от тях са в RLM 02/71/65/70, а четвъртата е изцяло в RLM 02, с червени нос и кормило за посока. За нея е посочено, че има и централен пилон под тялото.

Инструкция:

Формат А4, добре напечатана и разбираема.

Заключение:

Чудесен малък модел на FW 190. Струва ми се и единствен на тази ранна предсерийна версия. Препоръчвам на всички с малко опит с шорт-рън модели и страст към малко познатите самолети.