Messerschmitt Bf.109 е основен изтребител на Германия през Втората световна война. "Емил" започва да се произвежда през 1938 год. с двигател Daimler-Benz DB 601A (1085 к.с.). Въоръжението му е от две 7.92 мм картечници MG 17 над двигателя и две 20 оръдия MG FF в крилата. Построени са общо 250 самолета от вариант Е-4.

E-7 е следващия вариант, който се произвежда масово и влиза в експлоатация в края на август 1940 гоидна. Машината оплучава възможност да носи подтелен резервоар с вместимост 300 литра, което решава проблема му с малкия обсег. Разбира се, може да носи и бомби във вариант Jabo.

Може би най-добрият модел на този самолет-легенда в мащаб 1/72 се предлага от Tamiya. Моделистите се шегуват, че сглобката е толкова лесна, че е достатъчно да разтръскаш кутията с частите и моделът е готов.

Кутията е от гланциран картон с капак, боксартът е снимка на готовия модел в една от предлаганите схеми. Отстрани има цветни странични профили на два от предлаганите варианта на камуфлиране, две близки снимки към детайли от модела и таблица с необходими бои. Съответно на Tamiya.

В найлонови пликове в кутията има една платка от сива пластаса, платка с прозрачни детайли, пликче с две poly-caps, плик с прозрачна стойка, декален лист, инструкция за изработване.

Самата инструкция е тип "чаршаф" с осем страници, черно бял печат. На първа страница имаме снимката от боксарта и кратка историческа информация на няколко езика. Изработката на модела е дадена в десет стъпки на страници от две до пет, като схемите са ясни, а описанието - на четири езика. Шеста, сема и осма страница са за предлаганите камуфлажни схеми.

Декалният лист е чудесно отпечатан. Предвидени са дори колани, флагче за антената, свастики и пълен набор служебни надписи. Вариантите са три:

- Meserschmitt Bf.109E7 от 7./JG 26, март 1941 год., Сицилия

- Meserschmitt Bf.109E-7 Trop от 2./JG 27, Септември 1941 год., Северна Африка.

- Meserschmitt Bf.109E от JG 2, пилотиран от Major Helmut Wick.

Прозрачните детайли са тънкостенни и с чудесна прозрачност. На платката има предна част на фанара, задна част (отляти заедно средна и задна), допълнително челно бронестъкло, прицел.

Основните детайли са общо 47. Отливкатга е без дефекти или забележки. Всички детайли са с фина влъбната гравировка, чудесни нитове на подходящите места, адден е някакъв интериор в кабината, а приборното табло е много прецизно отразено. Предвиден е интериор за радиатора под двигателя, колелетата са дадени много реалистично, но без деформация от тежестта на самолета. Реалистично са пресъздадени стойките на основния колесник, а капакът над двигателя е невероятен с отворите си. Предвидени са три типа кокове за витлото.

Проблемите, които забелязах - цевите на картечниците над двигателя трябва да се разпробият или заменят със смолни, цевите на крилните оръдия изглеждат с доста по-малък диаметър от картечниците, бомбодържателя не е пресъздаден реалистично в частта си на окачване на бомбата.

В заключение - превъзходен модел, който спокойно може да бъде изработен без допълнителна детайлизация.