В началото на 1944 год. щурмовата авиация поставя изискване за използване на оръдия с по-голям калибър от 30 мм и 37 мм, монтирани на Hs-129B-2. Взето е решение да се монтира 75 мм сухопътно оръдие PAK-40. През май 1944 год. един Hs-129B-2 със сериен номер 141258 е изпратен в Травемюнде за аеродинамични изпитания. Машината е снабдена с дървен макет на подфюзелажна гондола и оръдие PAK-40. Изпитанията дават положителен резултат.

Авиационният вариант на PAK-40 получава обозначение ВК 7,5 и се отличава от сухопътния си събрат с наличие на електропневматично зареждане и мощен дулен спирач. Боезапасът се състои от 12 снаряда, поместени в барабанен магазин. ВК 7.5 има дължина 6,1 м и тегло 450 кг. При скорострелност 40 изстр./мин., пилотът от дистанция 500 м е можел за един заход да изстреля по танк четири снаряда. Оръдието пробива на разстояние 1000 м и под ъгъл 90 градуса броня с дебелина 130 мм, а под ъгъл 30 градуса - 90 мм.

През юни 1944 г. експерименталното въоръжение е монтирано на три Hs 129B-3, които в началото на август са изпратени за изпитания в EKdo 26 за стрелба по трофейни руски танкове. След приключване на изпитанията, през септември 1944 г., машините са изпратени на Източния фронт. Въпреки, че оръдието е можело с един изстрел да извади от строя танк ИС, самолетът се оказва тежък и лесно уясвим. Бойните полети се извършват предимно срещу руски танкове, които са пробили отбраната на Вермахта.

Hs 129B-3 е оборудван с прицел ZFR-3B, освен първите машини, които ползват Revi C12/C. На Hs 129B-3 са свалени оръдията MG 151 и картечниците MG 17, а техните канали се закриват с обтекатели. Има данни, че някъде са оставяни картечнитците MG 17, които са ползвани за пристрелване на оръдието ВК 7.5 по цели. До прекратяване производството на Hs-129 през септември 1944 г. са пуснати в експлоатация 25 от тези своеобразни летящи танкове. Те постъпват в 10. и 14./SG и са използвани на Източния фронт през зимата на 1944-1945 година.

Кутията е от гланциран картон и странично отваряне, с чудесен боксарт на атакуващ Hs-129. На гърба на кутията е дадена една от двете предлагани камуфлажни схеми.

Вътре има две платки с непрозрачни детайли от сива пластмаса, платка с прозрачният детайл, лист с декали и инструкция за изработване на модела. Инструкцията за изработване на модела е на дъното на кутията.

Самата инструкция е тип "чаршаф" от 8 страници. На първата страница има кратка историческа справка за самолета на няколко модела. Изработката на модела е в девет стъпки. Цветовете са дадени по Model Master и нямат нищо общо с реалните. Камуфлажните схеми са две, изобразени с черно-бели схеми.

Декалите са отпечатани чисто и без разминавания на цветовете или контурите. Липсват служебни надписи. Свастики не са предвидени.

Може да се изработят два самолета:

- Henschel Hs-129 B-3 14.(PZ)/SG9, Diepensee, November 1944

- Henschel Hs-129 B-3 Test aircraft s/n 141258, E-Stelle, Travemunde 1944

Прозрачният детайл и само един - фанар за кабината. Добър фрейминг и хубава прозрачност. За съжаление трябва кълцане, ако ще оставяте кабината отворена.

Първата платка има 53 детайла - две черупки на фюзелажа, елементи на кокпита, елементи за колесниците, оръдие ВК 7,5 с гондола. Отливката е чудесна, без забележки, с фина гравирана разшивка. Изключение прави лека всмукнатина на затворния блок на оръдието. Бомбодържателите определено няма да ви трябват за тази версия. На седалката има следа от ежектор, която трябва да се заличи.

Втората платка има 21 детайла. Тук са разположени крилете, мотогондолите, хоризонталните стабилизатори. Платнената обшивка на хоризонталните стабилизатори е пресъздадена доста брутално. Капаците на шахтите на основният колесник имат вътрешна текстура, но трябва да се заличат следите от ежекторите. Забелязват се всмукнатини от външната им част. Гравировката на крилата и полукрилата е много добра.

В заключение - чудесен модел. Същата матрица (с няколко допълнителни части) може да намерите в кутиите на Revell и Tamiya.

Моделът към момента е колекционерска рядкост.