V-1 или Фау-1 (от нем. Vergeltungswaffe 1, първо оръжие за възмездие) е летяща бомба (по съвременната терминология крилата ракета), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война. Въпреки че се води като конструкция на фирмата Fieseler, V-1 е колективно творение на четири фирми. На Fieseler е възложено изработването на корпуса и крилата, на Argus - на пулсиращия реактивен двигател, на Siemens - на автоматичната система за управление и на Walter - на катапулта за изстрелване. Поради липса на капацитет по-късно Fieseler възлага производството на по-голямата част от телата и крилата на автомобилните заводи Volkswagen.

E-50 Standardpanzer е стандартен немски среден танк, предназначен да замести Panther и Tiger I, както и конверсиите на база тези машини. Разработван е от Argus, Auto Union и Adler. Корпусът на E-50 е бил по-дълъг от този на Panther, като на практика бил идентичен като размери с този на Konigstiger (Tiger II). технологично изработката на новата машина била опростена драстично, което позволявало да се произвежда по-бързо, по-лесно и по-евтино. Променено и окачването, което не изисквало специални сплави. Двигателят се предвиждал да бъде Maybach HL234 с 900 к.с., осигуряващ максимална скорост от 60 км/ч. предвиждало се въоръжение от 88 mm оръдие L/71, а теглото на машината следвало да бъде между 50 и 75 тона. Машината остава само като прототип.

Изстрелване на ракета V1 от мобилна установка? Поредната фантастична идея, реализирана (само) от Modelcollect. Ако започнем да разсъждаваме над модела, то няма как да пренебрегнем абсурдът на идеята. Би следвало ракетата да се изстрелва от по-дълга рампа и то само и единствено с помощта на ракетни ускорители. Такива обаче няма в комплекта. но да погледнем какво има в кутията...

Моделът е в плътна кутия от гланциран картон с капак. На капака има цветна илюстрация на машината на фона на черно-бели руини. В кутията има запечатан плик с детайли, четири насипни платки с детайли плюс дъно на машината, плик с цип с фотоецвана платка и декален лист, инструкция. Детайлите са уплътнени добре и това частично ги защитава при транспортиране.

Инструкцията е тип чаршаф, отпечатана пълноцветно на гланцирана твърда хартия. страниците са общо десет. На първа имаме кратка информация за Е50. На втора са схеми с платките и разположението на детайлите. Схемите за изработка са общо 17, започват от трета страница и продължават до осма. Графично са много добре оформени. Липсва информация за оцветяването. Двете камуфлажни схеми са на последните две страници и предлагат пълноцветно графично изображение на модела в пет проекции. Референциите са по A.MIG.

Декалният лист е стандартния за Е50/75/100 - има кръстове, номера и символи. Няма информация къде следва да се използват декали - на схемите са нарисувани само кръстове върху крилата на V1. В пликчето с цип където са декалите, е и фотоецваната платка. Детайлите са стандартните за Е50. Прави впечатление по-грубата мрежичка върху решетките. Прави добро впечатление, че фотоецваната платка е фолирана, което я защитава както от стареене, така и от повреди.

Всички пластмасови детайли са от сива пластмаса, много добра до чудесна отливка, без забележки, без леяци, с номерация до всеки детайл.

Платки N и K съдържат елементите на Rheintochter R1 и лафет за изстрелване. Ще ви остане цялата ракета плюс основата за лафета. Всички детайли са с много добра текстура, но с една идея по-груби от най-добрите модели в този мащаб. Общо на двете платки имаме 46 детайла.

В насипно състояние в кутията имаме още и платка L, долна част на шасито, платка G, в която са необходимите елементи за V1,плюс излишни детайли, които биха били необходими ако изработвате изстрелваща рампа. Отливката е без забележки. на платка L имаме излишна Schmalturm, за съжаление без люкове, маска и оръдие... Иначе би била добро допълнение в "склада". Отливката на V1 е много добра, а членението позволява прецизна и безпроблемна сглобка. текстурата е на добро ниво, забележки няма.

В самозалепващ плик са още седем платки, необходими за изработка на шасито Е50. Те са обозначени като A, E, H, две платки C и две платки с обозначение E75/E55 Track. Общо 3 са детайлите на платка A, но се използва само детайлът, представляващ задната част на машината. На платка E има детайли за интериора - грубичък, но добър двигател - общо 23 детайла. Платка H има общо 25 детайла по екстериора, в това число и отделението над двигателя. Тъй като решетките са плътни, наличието на добре оформено моторно отделение е безсмислено, освен ако не се престрашите да изрежете плътните детайли - тогава фотоецваните решетки биха позволили теоретично да се вижда какво има под тях. Платки C са идентични - на тях са разположени общо 78 детайла по окачването и ходовата част. Отливката е без забележки, резервните тракове изглеждат доста груби. Двете платки E75/E55 Track, както показва името им, съдържат разчленените вериги - общо 68 детайла. Траковете не са с толкова изразена текстура, изглеждат груби и имат следи от ежектори от вътрешната страна, между двата реда направляващи плътни зъби.

В заключение - много добре изглеждащ модел, представящ атрактивна хипотетична машина. Реално погледнато Rheintochter R1 и V1 имат близка маса (1748 kg и 2150 kg), а масата на Schmalturm е била около 7600 кг, т.е. теоретично шасито би могло да носи лафета и ракетите. Чисто визуално обаче V1 би изглеждала по-добре на по-голямо шаси - E75 или E100, вместо на Е50. Ако искате да имате мобилна установка с V1, следва да се направят задължителни доработки - добавяне на ракетни ускорители, преправяне на рампата - или удължаването и, или намиране начин за използване на съществуващите елементи от платка G около лафета за Rheintochter. Другото положително в комплекта е, че ще ви остане пълен комплект за изработка на ракета Rheintochter R1.

Цената на модела е повече от атрактивна - в порядъка на 20 евро.