Rheintochter R1 е немска ракета земя-въздух, разработена от Rheinmetall-Borsig през Втората световна война. Ракетата е двустепенна твърдогоривна, има четири управляващи плоскости в носовата част, неподвижни стабилизатори в края на първата и втора степени. Дължината и е 6,3 м, диаметър 54 см. Масата на бойния заряд е 136 кг. Rheintochter е поръчана през ноември 1942, от август 1943 год. са проведени 82 тестови изстрелвания. Разработвана е възможност да се използва и като ракета въздух-въздух. Оперативната версия е била предвидена да се изстрелва от специално преоборудван оръдеен лафет с рампа. Работата по проекта е прекратена през Февруари 1945 година.

The Panzerkampfwagen E-100 (Gerat 383) (TG-01) е немски супер-тежък танк, разработван в края на Втората световна война. Предвиждало се е да бъде използван като основа на тежко артилерийско въоръжение, противовъздушна отбрана или тежък разрушител. В края на войната единствено шасито е частично завършено. Превозено е до Великобритания за тестове, след което е предадено за скрап.

Мобилната ракетна установка е чисто хипотетична, но за мен е любов от пръв поглед.

Моделът е в плътна кутия от гланциран картон с капак. На капакаима цветна илюстрация на машината на фона на черно-бели руини. В кутията има запечатан плик с детайли, три насипни платки с детайли, плик с цип с фотоецватна платка и декален лист, инструкция и запечатани вериги. Детайлите са уплътнени добре и това частично ги защитава при транспортиране.

Инструкцията е тип чаршаф, отпечатана пълноцветно на гланцирана твърда хартия. страниците са общо десет. На първа имаме кратка информация за Е100. На втора са схеми с платките и разположението на детайлите. Схемите за изработка започват от трета страница и продължават до осма. Графично са много добре оформени. Липсва информация за оцветяването. Двете камуфлажни схеми са на последните две страници и предлагат пълноцветно графично изображение на модела в пет проекции. Референциите са по A.MIG.

Декалният лист е стандартния за Е100 - има кръстове, номера и символи. Няма информация къде следва да се използват декали. В пликчето с цип където са декалите, е и фотоецваната платка. Детайлите са стандартните за Е100, т.е. ще останат малко излишни. Прави впечатление по-грубата мрежичка върху решетките.

Всички пластмасови детайли са от сива пластмаса, много добра до чудесна отливка, без забележки, без леяци, с номерация до всеки детайл.

Платки N и K съдържат елементите на ракетата и лафета за изстрелване. Ще ви остане основата за лафета. Всички детайли са с много добра текстура, но с една идея по-груби от най-добрите модели в този мащаб. Общо на двете платки имаме 46 детайла.

В насипно състояние в кутията имаме и платка J, нова горна част на шасито, окачване, плюс още 6 детайла. Отливката е без забележки.

В самозалепващ плик са още пет платки, необходими за изработка на шасито Е100. Те са обозначени като B, E, две платки D и отделена част от платка B - вероятно за да се събере в кутията. Общо 13 са детайлите на платка В (общо двете части), на платка E има детайли за интериора - грубичък, но добър двигател - общо 23 детайла. Платки D са идентични - елементите на ходовата част. Много от детайлите са излишни, но за това в инструкцията няма нито дума. Общо 64 са детайлите на всяка от двете платки.

В заключение - много добре изглеждащ модел, представящ атрактивна хипотетична машина. Китайците от Modelcollect имат много добра ценова политика, машината е съвсем достъпна на цена под 20 евро.