Фамилията 88 милиметрови оръдия са едни от най-разпознаваемите немски оръдия през Втората световна война. Първоначално са разработвани като противовъздушни, но добрите показатели и завидната точност скоро отреждат нова роля - оръдието се използва и като противотанково. Flak 36 е развитие на Flak 18, като са направени някои доработки, основни от които са цевта, която е направена от две части, както и усилената ходова установка Sd.Ah.202, която позволява водене на огън в аварийна ситуация, при ограничение на ъглите за стрелба. Оръдието получава и щит за защита на артилеристите.

Kommandogerat 40 е аналогово устройство за изчисляване параметрите за стрелба на оръдията и тяхното насочване. Обслужва се от пет човека, като двама реализират насочването по азимут и надморска височина, трети определя линията на правия изстрел до целта, четвъртият определя хоризонталния ъгъл, а последният има грижата за различни превключватели. Устройството може да изчислява по скорост на целта и ъгъл на сближаване, като може да се справи с гмуркащи се и виражни курсове. Точността по линейно разстояние до целта е около 18 000 метра. Предвиден е трейлер за транспортиране Sd.Ah.52, но тъй като транспортирането му е влияело зле на оптиката, обикновено се разполага стационарно в батареи от по 4 до 6 оръдия.

Моделът на Revell е в традиционна кутия от мек гланциран картон със странично отваряне. Боксартът е някак скучен - нападат P-47, а долу съвсем спокойно двама артилеристи стрелят напред, а покрай насочващото устройство имаме един скучаещ войник. От кутията научаваме, че моделът е с дължина 9,0 см (кое по-точно?), а отливките са изработени в Полша през 2010 година.

В кутията имаме инструкция, декално листче и найлонов плик, запечатан с тиксо, в който са платките с детайлите.

Инструкцията е черно-бяла, тип вертикална книжка от шест листа. на първа страница имаме снимка на сглобените елементи, плюс кратка референция за оръдието. Схемите за изработка започват от стр.5 и продължават до стр.10, като общият брой стъпки е четиридесет и четири. Схемите са доста претупани, има доста опции, свързани с предлаганите походно и бойно положение на устройствата. На последния лист имаме предлаганите четири камуфлажни схеми:

- Flak Reg Hermann Goring - основен цвят танково сиво и сиво-бели петна по предния щит на оръдието;
- Africa, 1941 - основен цвят африканско кафяво с ъгловати петна от тъмно-кафяво;
- Unbekannte Einheit, Russia 1942 - основен цвят танково сиво;
- 2.Reg. General Goring, Kiev 1941 - основен цвят африканско кафяво;

Декалното листче изцяло покрива тези предложения, като отпечатването му е без забележки. Дадени са тактически обозначения и регистрационни табели.

Платките са общо 5 броя - обозначени като A, B, C и D Не, няма грешка - имаме две платки B. Отливката е от светлосива пластмаса. Всички детайли са доста ефирни, с чудесна детайлизация, но най-неприятния момент са всмукнатините по някои от тях - особено най-очеизвадните по лафета на оръдието. Тук-таме има леяци, но се отстраняват лесно. Будят притеснения фините лостове и ръкохватки и съответното им отделяне от държачите.

На платка А имаме общо 41 детайла - основно по оръдието. Щитът е доста дебеличък, а за всмукнатините по лафета на оръдието вече споменах. Двете идентични платки B съдържат по 60 детайла всяка - всякакви елементи от Sd.Ah.202. Отново изключително фини детайли, като забележка имам по няколко всмукнатини на опорите. В единия край на едната платка В е прикрепена малка платка D, съдържаща опционален вариант на щита на оръдието и елементи, общо 6 детайла. Детайл 33 там е с хубава всмукнатина. На платка С са 28 детайла за Kommandogerat 40. Тук елементите са с изключителна ювелирност, като единствената всмукнатина е по основата на трейлера.

Сигурно се повтарям, но проработката на детайлите правят изключително добро впечатление. Моделът предлага опции за походно и бойно положение на оръдието и установката. Всмукнатините са на такива места, които се коригират лесно, а основният проблем идва от чупливостта на детайлите и сравнително дебелите държачи, с които са захванати към платките.

Цената на модела в България е около 30 лева. Препоръчвам!