Chevrolet C15 и C15A са едни от първите машини, произведени от General Motors в Канада, по програмата за канадски военен образец (CMP - Canadian Military Pattern). Производството започва през 1940-та година и до 1945 год. са построени 390 000 машини. Автомобилите са оборудвани с два различни варианта на кабините - No 11 или No 13. Автомобилът се произвежда от Ford под обозначение F15A. C15A се използват като леки камиони, военен транспорт, цистерни, комуникационни машини, щабни автомобили, влекачи, а така също и като самоходни противовъздушни батареи.

IBG Models остават верни на традицията си да пускат серийно по няколко варианта на едно шаси. Преди Chevy беше серията им Bedford QL.

Кутията е с усилено дъно, гланциран картонен капак и чудесен боксарт. Вътре намираме грижливо опаковани в отделни найлонови пликове голяма и малка платка от сива пластмаса, декално листче и инструкция за сглобяване. Предвиден е бял ацетатен лист с фреймове за двете предни стъкла.

Инструкцията е разгъваща се тип "чаршаф", състояща се от шест страници. На първата имаме схема на платките, таблица с цветовете по Gunze Mr.Color, Model Master Acrylic, Humbrol и Valleyo MC. Изработката на модела е представена в 13 стъпки с чудесна 3D черно-бяла графика. Положителен е фактът, че има пояснителни схеми как трябва да изглежда сглобения детайл, тъй като само посочванията със стрелки са си обичайна главоблъсканица. На гърба са дадени две камуфлажни схеми.

Декалите са отпечатани от Techmod без забележки или разминавания на цветовете. Позволяват изработката на две машини:

- Chevrolet C15A No.13 Cab General Service (2C1 all steel body) "Old Bill" from 1st Canadian Infantry Division

- Chevrolet C15A No.13 Cab General Service (2C1 all steel body) from 2nd Canadian Infantry Division, Normandy 1944

Платка А съдържа почти 100 детайла. Самите детайли са доста нагъсто разположени, с дебели държачи, което затруднява откриването и отделянето им. Детайлизацията е на ниво - имаме отлична ходова част, двигател, екстериор... и съвсем схематичен интериор. По отливката няма сериозни забележки, освен леки леяци в местата между двете части на матрицата.

Платка В съдържа 20 детайла за каросерията. Шприглите е необходимо да се заменят с подходяща тел. По пода на каросерията се вижда сериозна всмукнатина, следваща контура на основата на детайла.

Плюсове - достатъчно добра детайлност, чудесна отливка. Недостатъци - част от детайлите са по-дебели от необходимото и не изглеждат мащабно. Всички врати, люкове и рамки на прозорците са отляти за корпуса и не позволяват отваряне. Моделът просто си плаче за фотоецвани и смолни детайли, но и без тях ще изглежда добре във всяка колекция.

Моделът е закупен от "Нирахоби".