Средният танк М 13/40 е приет в Royal Italian Army (Кралската италианска армия) през 1940 година, замествайки предходния модел M 11/39, който няма адекватно въоръжение и достатъчно броня, в сравнение с английските машини, с които се сблъскват в Северна Африка в началото на конфликта там. Основното въоръжение на танка е 47 мм оръдие, монтирано във въртяща купола. За съжаление и то не може да се противопостави успешно на бронята на съюзническите танкове, особено с "Matilda", пред бронята на който е съвсем безпомощно. Въпреки това, използването му продължава до примирието през 1943 година.

Поредният ex-ESCI кит. Тъй като основната платка намираме и в кутията на Semovente, забележките са същите.

Кутията е типична Italeri - картон и странично отваряне. На капака - спокоен пейзаж с настръхнал танк като основен мотив, а на гърба - три камуфлажни схеми.

Инструкцията е тип "чаршаф", 8 страници. Сглобяването на модела е дадено в шест стъпки. Платките са две - голяма и малка, отливката е от пясъчно жълта пластмаса, без леяци, чиста отливка. Най-осраните места са ежекторите - имам чувството, че нарочно са нацвъкани по най-видимите части - шейни на опорните ролки, страни на корпуса, капаци... Детайлите тук са 53. Опорните ролки са отляти за шейните си, ленивците изглеждат грубо и недодялано, а решетките над моторното отделение са сгрешени прилично.

Втората платка е значително по-малка, но съдържа съществената част от танка - куполата, оръдието, страните на горната част на корпуса - общо 17 детайла. Бонус към комплекта е една фигурка - на командира.

Първото, което ще обърна внимание е, че няма интериор, което обезсмисля всякакво отваряне на люкове.

Веригите са ужасни! Безформени и дебели винилови вериги, твърди и нямащи дори далечна прилика с истинските. Препоръчвам ецваните вериги на NH Detail 72-013, които ще придадат адекватна визия на танка.

Декалното листче е мъничко и с помощта на отпечатаните без забележки ваденки може да изработите следните машини:
- M 13/40, Regio Esercito, 132 rgt., Lybia, June 1942 - изцяло основен цвят Italian Sand
- M 13/40, Regio Esercito, 132 rgt., Lybia, June 1942 - основен цвят Italian Sand, с ивици от Italian Olive Green
- M 13/40, Regio Esercito, unknown unit, Italy, 1942 - основен цвят Italian Sand, с неправилни плътни петна от Italian Olive Green и Italian Dark Brown.
- M 13/40, Royal Australian Army, unknown unit, Lybia, 1942 - изцяло основен цвят Italian Sand

Цветовете са дадени по Model Master.

Като заключение - сравнително добро моделче на атрактивна машина. Иска доста работа за отстраняване на слабостите, но това е според желанието и възможностите.