През март 1944 год. започва работата по най-масовата модификация на танка "Пантера" - Ausf.G. Тя получава корпус с опростена конструкция, в челната бронирана част на който е премахнат люка на механик водача. Променени са и горните люкове на радиста и механик водача - вместо отварящи се със завъртане, те вече са с най-конвенционални панти. Водачът вместо три прибора за наблюдение получава един въртящ се. Ъгълът на наклон на бордовете е увеличен от 47° до 60°, а тяхната дебелина вече е 50 мм. Променено е разположението на двигателя и корпуса в задната част на танка получава нов дизайн.

В този вид новите танкове влизат в боя есента на 1944 година. Но в процеса на увеличаване на производството, самият танк продължава да се усъвършенства. В машините призведени в края на 1944 год. е добавен специален вентилатор на двигателния отсек. Изменена е формата и разоложението на ауспуховите тръби, които са покрити с пламегасители. Фарът е пренесен от корпуса на калника. Заради това, че някои от снарядите при попадение са се отразявали от маската на оръдието и са пробивали горната част на корпуса, формата на оръдейната маска е изменена, като в долната и част е направено удебеление, предотвратяващо рикошета на снарядите, бронебойните куршуми и осколките надолу. През 1944 год. е пусната неголяма серия танкове Ausf.G с ролки, които имат вътрешни гумени бандажи, по подобие на САУ "Фердинанд" и повсеместно въведени на късните "Тигри". Тази серия постъпва в 1-ва танкова дивизия СС "Лейбштандарт Адолф Хитлер" (LAH), но независимо от положителните отзиви, експеримента не получава широко разпространение.

Общо са произведени 3126 танкове Ausf.G.

Типична кутия от Revell със странично отваряне. Бокс-арт с "Пантера" на преден план и атакуващ бронетранспортьор на заден. Отстрани две снимки на детайли от готовия модел. Made in Korea. Готовият модел трябва да е с дължина 12,2 см. Релийз на модела - 2007 година.

Инструкцията е тип "книжка", състояща се от 6 листа формат А4. На първата страница има черно-бяла снимка на готовия модел плюс крака сторическа справка и ТТД на танка. Изработката на модела е дадена в 18 стъпки. Стр.9, 10 и 11 са предвидени за камуфлажните схеми. Декалното листче е малко и семпло, printed in Itally.

Позволява изработката на три модела:

- Pz.Kpfw.V Ausf.G Early, Panzerbrigade 111, 1.Panzerregiment 16, 116 Panzerdivizion, Bures, Alsace-Lorraine, Sept. 1944 - пясъчен камуфлаж и обичайните петна от зелено и червеникаво-кафяво. Борден номер 430 жълт.

- Pz.Kpfw.V Ausf.G Early, Panzerbrigade 111, 16.Panzerregiment 16, Westfront 1945 - пясъчен камуфлаж и ивици от от зелено и червеникаво-кафяво, изпъстрени с точки. Борден номер 213 червен.

- Pz.Kpfw.V Ausf.G Early, French 1.Groope, Modile de Reconnaissance FFI, St.Nazaire, Frankreich, Marz 1945 - пясъчен камуфлаж и тесни ивици от зелено и червеникаво-кафяво. Собствево име DAUPHINE.

Детайлите са разположени на четири платки от пясъчно жълта пластмаса, намиращи се в найлонов плик. Включени са детайли, позволяващи изработката на LATE версията. Сега е моментът да се снабдите с всякаква допълнителна смолна или фотоецвана детайлизация. Метална цев също няма да ви е излишна. Успокояващ е фактът, че за този модел предлаганият афтърмаркет е в доста прилично количество. Моделът е чудесна основа за работа, а възможностите не се изчерпват само с фабрично заложения Ausf.G Early. За съжаление моделът на Revell е и доволно сбъркан. Има грешки в размерите и геометрията, като най-очевАдно е при наклона на предния брониран лист, страничните екрани са много дебели, въжетата за теглене ми изглеждат малко изкуствени. Ако ви избива на перфекционизъм, може да се заядете с право и за броя на болтовете на опорните ролки.

Платка А е идентична с платката, която намираме в кутията на Ausf.D/A - 24 елемента, включващи дъното на корпуса, страни на корпуса, допълнителни тракове, оръдейна цев, въжета за теглене, крик, инструменти. Отливката е без забележки.

Платка В е идентична с платката от модела на Ausf.D/A. И тук съществува проблема с шестте визьора на командирската купола. Детайлите са общо 52 - опорни ролки, ленивци, водещи ролки, купола, лементи на командирския люк. Отливка - без забележки.

Малката платка С съдържа елементите за веригите - общо 34 детайла, с единични тракове. Забелязват се следи от ежектори от вътрешната част. Като цяло веригите са не мащабно дебели.

Новото в модела е платка D - съдържа горна част на корпуса, задна част на корпуса, два вида маски за оръдието, странични екрани, люкове за водача и радиста, нови ауспуси и вентилатори за ранния и късен вариант на Ausf.G. Отливката е без забележки, като има само един леяк на единият от ауспусите - елемент 57.

Като заключение - не лош модел, но с доста роблеми, голяма част от които неотстраними. Може би щеше да е атрактивен, ако не бяха новите цени на Revell - 19,90 лв!