Panzerkampfwagen V, известен още като Panther или Пантера, е един от емблематичните немски танкове, използвани от Вермахта през Втората световна война.

Работата по създаването на нов танк, който да замени Panzerkampfwagen III и Panzerkampfwagen IV, започва още през 1938 г. Работните проекти получават обозначението VK 20.01 (VK - Vollketten полугъсеничен).

Първоначално е сключен договор с компанията Daimler-Benz и през октомври 1939 г. започва работата по новия прототип. По същото време работа по модернизацията на Panzerkampfwagen IV започва и компанията Krupp.

През май 1940 г. работата по модернизация на Panzerkampfwagen IV е изоставена и в Krupp започват създаването на принципно ново танково шаси с маса около 20 т., като за партньор е привлечена компанията Daimler-Benz. В този период в създаване на ново шаси се включва и друга крупна немска компания - Maschinen-fabrick Augsburg-Nuernberg (MAN).

В края на 1941 г. шасито като цяло е готово, но именно тогава става ясно, че Вермахтът се нуждае от танк, превъзхождащ по тактико-техническите си характериститки руските Т-34 и КВ (танк). През декември същата година работата по 20-тонното шаси е прекратена и компанията Krupp приключва участието си. Двете компании MAN и Daimler-Benz започват работа по създаването на ново шаси с маса 30 т. През май 1942 г. комисия от Генералния щаб на Вермахта се спира на разработеното от компанията MAN шаси. Комисият го препоръча за серийно производство и малко по-късно получава одобрение лично от Хитлер.

Въоръжението на танка включва 75 мм оръдие KwK 42 L/70 и две 7,92 мм картечници MG 34. Едната от картечниците е сдвоена неподвижно с оръдието, а другата се монтира в специален отвор в челната броня.

Най-после свястна кутия от Revell. Може би защото съм попаднал на стара партида - новите са вече със странично отваряне. Спокоен бокс-арт. Отстрани две снимки на детайли от готовия модел. Made in Korea. Готовият модел трябва да е с дължина 12,2 см. Релийз на модела - 1996 година.

Инструкцията е тип "книжка", състояща се от 4 листа формат А4. Ням включена обичайната историческа справка и ТТД на танка. Изработката на модела е дадена в 16 стъпки. Стр.5 и 6 са предвидени за камуфлажните схеми. Декалното листче е малко и семпло, printed in Itally.

Позволява изработката на два модела:

- Pz.Kpfw.V Ausf.A, Panzerdehrdivision, Sankt Lo, August 1944 - пясъчен камуфлаж и обичайните петна от зелено и червеникаво-кафяво.

- Pz.Kpfw.V Ausf.D, Ostfront 1944 - пясъчно-жълт камуфлаж с червеникаво-кафяви петна.

Детайлите са разположени на четири платки от пясъчно жълта пластмаса, намиращи се в найлонов плик. Общо са 118. Сега е момента да се снабдите с всякаква допълнителна смолна или фотоецвана детайлизация. Метална цев също няма да ви е излишна. Успокояващ е фактът, че поне за този модел предлаганият афтърмаркет е в доста прилично количество. Моделът е чудесна основа за работа, а възможностите не се изчерпват само с фабрично заложените Ausf.D и Ausf.А. За съжаление е и доволно сбъркан. Има грешки в размерите и геометрията, като най-очевАдно е при наклона на предния брониран лист. Пропуските основно са поради факта, че моделчето е 2-в-1, но най-фрапантната грешка е в командирската купола за Ausf.А версията - визьорите са с един по-малко и са 6 на брой. Не съм убеден, че отворите на вентилаторите са правилни като форма на решетката, страничните екрани са много дебели, въжетата за теглене ми изглеждат малко изкуствени. Ако ви избива не перфекционизъм, може да се заядете с право и за броя на болтовете на опорните ролки. Да не забравите и че за Ausf.A задължително ще ви трябва цимерит.

Като заключение - добър модел. Но моят фаворит е Dragon :)