Panzerkampfwagen VI Ausf.B Tiger II, „Königstiger“, с обозначение по класификация на германската военна техника SdKfz 182, е тежък немски танк от последните години на Втората световна война. Тежката му броня и мощното оръдие го правят господстваща машина на бойното поле, но късната му поява, малкото произведени машини и особено недостигът на гориво, попречват да се промени изходът от войната. Наречен е още Тигър II или Кралски Тигър (Königstiger).

Проектът е възложен на фирмите „Henchel“ и „Porsche “. Първоначално „Porsche“ проектира танк, базиран на предходния модел VK 4501 и въоръжен със 150-mm оръдие. Този проект е спрян в полза на монтираното на купол 88-mm оръдие. Скоро работата по този модел е отменена, тъй като за производството на електрическата трансмисия се изразходва много мед, която в този период е в ограничена наличност. Производството на куполите вече е започнато и е взето решение да бъдат монтирани на шасита на танкове произвеждани от Henchel. Проектът на Henchel, VK 4503(H), е завършен през октомври 1943 г. и в него са включени компоненти от Panther II.

В много отношения Tiger II е подобен на Panther. Използва същия двигател както при късните разновидности на Panther, но голямата маса на Tiger II води до по-лошо отношение между мощността и теглото и по-ниска скорост и маневреност от Panther, независимо че Königstiger разполага с много здрава и дебела броня, която осигурява пълна защита от оръдията на съюзническите танкове. Размерите му затрудняват придвижването и прикриването на бойното поле. Много машини са изоставени и унищожени от екипажите си, когато горивото им свършва.

Дългоцевното 88-mm оръдие може да унищожи съветски или американски танк на разстояние до 3500 m. Един от последните проекти на „Henchel“ и последният от германските тежки танкове, превъзходството му на бойното поле е затруднено от липсата на гориво и резервни части. Фронталната броня не е пробита по време на войната, а страничната е пробита веднъж от 280 kg бомба, пусната от британски тежък изтребител „Mosquito“.

Шасито на Tiger II представлява заварена конструкция с максимална дебелина от 150 mm в челната част. Механик-водачът е разположен в лявата предна част. Вдясно от него се намира радиооператорът, който използва картечницата в предната част на шасито. Куполът също е заварена конструкция с максимална дебелина от 185 mm в челната част. В него са разположени командирът и стрелецът (лява страна) и пълначът (дясна страна). Двигателят е разположен в задната част на шасито.

Основното въоръжение на танка е дългостволното 88-mm оръдие KwK 43, което може да изстрелва бронебойни и високоексплозивни снаряди, като първите имат по-висока начална скорост от тези изстрелвани от Tiger. Коаксиално на оръдието е разположенакартечница MG-34. Машината разполага с 84 снаряда за 88-mm оръдие и 5850 патрона за картечниците.

Серийното производство на Tiger II започва през декември 1943 г. в Касел, Германия. На първите 50 произведени машини е монтиран купол на „Porsche“, а на останалите на „Henchel“. Произведени са общо 492 машини. Произвеждан е до април 1945 г. Според други източници броят на произведените машини е между 490 и 500.

Tiger II е използван за първи път на Източния фронт през май 1944 г., а на Западния фронт се появява през август 1944 г. в Нормандия.

Китайците от FlyHawk изгряха с производството на фотоецвани детайлни сетове, но сериозен скок напред направиха с висококачественото производство на модели на кораби и впоследствие на танкове. В момента се опитват да пробият и на добре развитият пазар за самолетни модели в 1/72 с Dauntless.

Pz.Kpfw.VI си е тяхна разработка и моделът изглежда точно така, както трябва да изглежда един сглобяем модел в 21-ви век. Имаме прекрасна кутия с гланциран капак и красив боксарт. Отстрани на кутията има боксартове на два други танкови модела, предлагани от фирмата. Противно на очакванията, капакът е от сравнително здрав картон. Кутията е изработена от специално прегънат картон, което увеличава здравината и. По този начин моделът може да устои както на Български пощи, така и на знайните и незнайни куриери по веригата от Китай.

В кутията имаме инструкция, грижливо опаковани в найлонови пликове платки с пластмасови детайли, лист с информация за продукта на няколко езика, листче с някакви таблички, но на китайски, прозрачна кутийка с метална цев и 3D принтирани компенсатори, плик с цип с фотоецвана платка и декален лист. И всичко това на абсолютно нормална цена, дори по-евтино от аналогичния модел от Revell например, който нито може да се сравнява по качество, нито по включен в комплекта афтърмаркет.

Инструкцията е тип книжка, с гланцирани страници и цветен печат, от осем листа. На корицата имаме репродукция на боксарта. На втора страница са схеми на платките с детайли, описание на иконите от схемите и разни указания. Изработването започва на третата страница и е в девет схеми. Освен надписите на китайски е предвидено пояснение и на английски. Схемите са съвсем разбираеми, а цветните акценти са допълнително улеснение. Цветовете са дадени на следващата схема с чипове, наименование, някакви китайски бои, Mr.Hobby и Tamiya. Има ръководство за боядисване, като е предвидена възможност да се изрежат камуфлажите от цветните профили, да се накиснат в топла вода и да ес наложат върху модела. Стигаме и до предложените четири камуфлажни схеми – основен пясъчно-жълт цвят и петна или ивици от кафяво и зелено. Няма описание на конкретните схеми към коя част или период се отнасят. На гърба на инструкцията са дадени четири предложения в 1/72 от FlyHawk.

Декалният лист съдържа числата от едно до четири в два цвята – черен и зелен с бели кантове. Има и кръстове с бял кант. Така може да си комбинирате декалчетта за да получите желан борден номер.

Фотоецваната платка съдържа 52 детайла – основните са решетки и мрежи, а допълнителните са всички куки, ключалки и шини. Ецването е на изключително високо ниво, а мрежичките са фантастични.

Металната цев е стругована прецизно. Към нея са дадени 3D принтирани основа и дулен компенсатор. Детайлите са изключително прецизни и без забележки.

Пластмасовите детайли са изключително прецизно отляти, без забележки, без дефекти и с фини държачи. Имаме две големи платки, четири средни, една малка,  и пет отделни детайла.

Платка D е с осем детайла представляващи опорните ролки. Останалите осем са отляти към дъното на модела. Детайл С е корпуса на танка, като повърхностите и проработката са на изключително високо ниво. Предвидени са и заваръчни шевове със съответната текстура. Детайл В е горната част на куполата на танка. И тук имаме имитация на заваръчни шевове, опция з отворен люк на командира и превъзходен фрейминг. Детайл Е е основана на купола с щифтове за прикрепване към корпуса, за да може да се върти. Детайл К е маската на оръдието. Детайл А е дъното на танка с неподвижно отлятите опорни ролки. Платки H и I са двете големи платки с детайли. На първата има 27 детайла, а на втората – 38 детайла. Имаме тяло на оръдието, отляти отделно всички инструменти, въжета, лостове, ръчки и т.н. Отливките са на превъзходно ниво, а за някои елементи имам опасения, че няма как да се отделят от държачите. При мен допълнителното въже дойде счупено именно заради финия размер. Платка F е два броя и всяка има по 37 детайла. Тук са опорните и водещи ролки, елементите за веригите и други елементи по ходовата част. Веригите са тънки и с предвидени отвори. Платка I е също два броя и на нея са общо 42 елемента – останалата част за веригите, задвижващото зъбно колело, всякави ситнежи по екстериора, ауспуси. Отливката е отново на същото превъзходно ниво. Държачите за резервните тракове по куполата изглеждат фино, но може би с една идея по-добре ще изглеждат като фотоецвани елементи.

На пръв и следващ поглед, моделът е на превъзходно ниво. FlyHawk са включили всички допълнителни детайли, от които ще се нуждаете, за да изработите един забележителен модел. А цената е повече от атрактивна. Горещо препоръчвам!

Моделът е закупен от АлиЕкспрес.