Panzerkampfwagen IV (съкр. Pz.Kpfw.IV) е един от най-широко разпространените немски танкове, използвани от Вермахта през Втората световна война. Танкът има класическа за немското танкостроене компоновка - с предноразположена трансмисия. Корпусът е разделен на три отделения за управление (трансмисионно), бойно и моторно.

Отделението за управление се намира в предната част на машината. В него са разположени главният фрикцион, скоростната кутия, механизмите за завиване и оргнаните управление, контролните прибори, курсовата картечница (с изключение на Ausf.B и Ausf.C), радиостанцията и работните места на механик-водача и стрелеца-радист.

Бойното отделение се намира в средната част на танка. В него са разположени оръдието и сдвоената картечница (е куполата), приборите за наблюдение и прицелване, механизмите за вертикално и хоризонтално управление на оръдието, работните места на командира, пълнача и мерача. Боекомплектът е разположен в куполата и корпуса.

Моторното отделение е разположено в кърмовата част на корпуса. В него са разположени двигателя и всички негови системи и спомагателният движител на механизма за завъртане на куполата.

Pz.Kpfw.IV Ausf.J (Sd.Kfz. 161/2) е последната модификация на танка. В машината са направени следните промени - премахната е системата за автоматично въртене на купола, опростена е конструкцията на куполните люкове, демонтиран е бордовия прибор за наблюдение на механик-водача, променена е консртрукцията на водещите колела, увеличен е запасът от гориво, при което запасът от ходе по шосе е увеличен на 320 км. В периода юни 1944 г. - март 1945 г. са произведени 1 758 машини. Pz.Kpfw.IV Ausf.J е с монтирано 75 мм оръдие KwK 40 на компанията Rheinmetall-Borsig с дължина на цевта 48 калибър (3855 мм) и тегло 750 кг. Вертикалното прицелване е в рамките от - 8° до +20°. Пределна дължина на отката - 520 мм. Затворът е вертикален, клиновиден, а спусъкът - електрически.

Кутията е в типичен стил на Revell - гланциран картон със странично отваряне. Спокоен боксарт и две снимки отстрани на детайли от сглобения модел. Информацията на кутията е, че готовият модел трябва да е с дължина 9,7 мм. Детайлите са Made in Korea, а релийзът през 2001 година.

В кутията има инструкция, декално листче и найлонов плик с детайлите. Инструкцията е тип "тефтер", формат А5. На първа страница имаме черно-бяла репродукция на боксарта от кутията и историческа справка за машината. На стр.3 има опис на необходимите бои. Изработката на модела е дадена в 29 стъпки на страници от 4 до 10. На стр.11 и 12 са дадени двете камуфлажни схеми.

Декалното листче е съвсем семпло - кръст, борден номери тактически символ. Позволява изработката на две машини:

- Pz.Kpfw.IV Ausf.J - 2.Panzerdivision, Frankreich 1944 - пясъчно-жълта основа с ивици зелено и кафяво, с борден номер 824.

- Pz.Kpfw.IV Ausf.J - Unbekannte Einheit, Ostfront 1944 - пясъчно-жълта основа, покрита с лесноизмиваема бяла боя.

Ако решите да правите този във Франция си намерете снимки и гледайте, защото ранните Ausf.J са били все още с цимерит и гърне вместо комини на ауспуха.

Детайлите са отляти от пясъчно-жълта пластмаса и са разположени на две големи, една по-малка и една съвсем малка платка. Веригите са пластмасови, като са предвидени и самостоятелни тракове. Опциите се изчерпват с подвижността на куполата по хоризонтала и опциите за отворени или затворени люкове. Тук обаче имаме и важно допълнение - машината е без никакъв интериор. Страничните люкове на куполата не се отварят. Оръдието е неподвижно по вертикала. Общият брой на детайлите е над 200, като 10 детайла са маркирани като неизползваеми за тази модификация. Няма дефекти и леяци. Всичко, което следва бъде различно в сравнение с другите IV е различно - направляващи ролки, ауспух (малките комини вместо гърнето), капаци на разните му отделения. Макар и в края на войната да е спорно, кое е било вярно за Pz.Kpfw.IV Ausf.J - някои са били с капаци от Ausf.G и Ausf.H, или пък ролки от Ausf.H. Има си и много добри вериги, ролки, и окачване.

Недостатъци - дебели екрани на куполата, липса на интериор, невъзможност за отваряне на страничните люкове на куполата, отляти по калниците инструменти. Същите обаче може да се коригират, тъй като за този модел се предлага доста богата гама от фотоецван и смолен афтърмаркет. Моделът стои в основата и на редица конверсии, така че ако ви изпадне - не се колебайте.

В заключение - добър модел, добра основа за конверсии.