Последната година се чуха много еуфорични приказки за серията им "месершмити" в 1/72, но на мен първият им модел е тотално разочарование - уж е разузнавателен, а не е даден допълнително монтирания отвор за основната камера Rb 50/30 под тялото. За допълнителните фотоапарати Rb 12.5/7x9 / Rb 32 /7x9 в опашната част, производителите са предвидили... декали. Добавих единствено фотоецвани колани и приборно табло, както и смолен прицел от Quickboost.

Историческа справка показва, че за G-8 са използвани G-6, претърпели поражения и преоборудвани по време на ремонта.

Избран камуфлаж - Bf 109G-8, Wnr 201765, Black 11, Unknown unit, Germany 1944, Luftwaffe - камуфлаж RLM 74/75/76. В хода на работата ми попадна натъкнах на архивна снимка на избраният камуфлаж - черна 11, Wr.N 201756. И съвсем ясно се вижда, че типът на кабината е "Ерла". AZ MODEL изглежда са проспали и този момент.

Моделиране:

Тъй като до момента никой смолен производител не се трогна от липсата на необходимия детайл за версията, за десетина минути успях да го изработя от парче пластмаса, като за остъкление ползвах такова от CD-ROM устройство. Интересно, че и по форумите мълчат. Ако беше някой друг производител, щяха да му развяват кирливите ризи като байряк.

Сглобката е сравнително лесна - подозирам, че AZ MODEL са копирали FINE MOLDS. Единствените проблемни участъци са радиатора под носа и местата пред и зад кабината. Моделът е грундиран с Alclad II. Елементите зад радиаторите може да се оставят отворени, но това означава, че трябва да се отреже и горната част. Аз си го спестих и ги оставих затворени.

Финишинг:

Грунд са Alclad2, боички - акрил от LifeColor. Няколко хубави думи за декалите - чудесно отпечатани, тънки и прилепват добре. Единствена забележка към желатиновия филм отстрани - твърде широк е при ситните декалчета. О, да - няма инструкция кое къде и за коя модификация да се лепи.

Използвах смивки, филтри и патинатори. Накрая довърших с маслени бои. Резултатът ме удовлетвори.