Серийният Messerschmitt Bf.109F “Friederich” е сериозно усъвършенстване на "Emil" е един от последните "изпипани" 109-ки. Оборудван е с мощните Daimler-Benz DB 601E и изключителното моторно оръдие MG 151/20 20mm, F-4 е върхът в развитието на “Friederich”. Според някои експерти, версията е върхът в развитието на 109-ките. Тропическата версия има обозначение "Trop".

Като първообраз избрах първата машина на Марсей от F-серията (Bf 109F-4Trop Wk.Nr.8693, 3.JG 27, February 1942)

Hans-Joachim Marseille (1919-1942) носи много прозвища: “Звездата на Африка”, “Младият орел”, “Жълтата 14-ка”, “Орелът от Африка” или “Пустинната звезда”. Само за една година той се превръща в най-способния изтребител с най-високи успехи срещу RAF. Той покрива името си със слава и почести в небето на Североафриканската пустиня. 18-годишен Марсей постъпва на служба в Луфтвафе, а четири години по-късно среща гибелта. Така се ражда една легенда.

За малко повече от 1 година Марсей извършва 388 бойни полета. Победителят на 158 противника е погребан във военното гробище край Дерна. Италианците издигат край гроба метална пирамида, върху която на бронзова плоча е гравирано: "Тук почива непобеденият капитан Марсей".

Затова не е и чудно, че изтребителят Bf.109F, на който лети Марсей, е една от най-желаните 109-ки във всяка една колекция.

Моделиране:

Сглобяването е без никакви проблеми - почти не употребих кит, освен малко пред кабината. Декалите прилепнаха много добре, без ползване на химия. Като детайлизация се спрях (за жалост!) на предварително оцветен фотоецван сет EDUARD SS262 и маски от същата фирма с кат.№ CX035. За последните не мога да кажа нищо лошо. Допълнително монтирах смолен прицел от Quickboost

Финишинг:

Боите са акрилни на LifeColor. Използвах филтри, смивки и масла, като не съм имал за цел да представям оклепан самолет.