Представям ви начин за изработване на дървена палуба, който е достъпен за всеки! Машинките, които се ползват би трябвало всеки моделист да ги има.

1. Купуваме си фурнир клен с дебелина 0.5 - 0.6 мм.

2. Акрилен кит за дърво с цвят на фурнира, аз ползвам на Cosmoslac.

3. Китосваме фурнира от двете страни. Колко и да е гладък на вид фурнира, има микро шупли, и в последствие резултата не е хубав. Тази процедура не бива да се прескача.

4. Шлайфаме китосаният фурнир с шкурка 240.

5. Боядисваме едната страна с черна автомобилна боя от флакон, но много фино!

6. С макетен нож и линеал или линия (в зависимост от дължината на палубата), нарязваме летви с ширина 4 мм.

7. Правим една елементарна монтажна дъска, като на снимката, и започваме да правим пакета на палубата. Вземат се по 10-20 летви, като посоката на черния цвят в пакета трябва да е една и съща. Поставят се двадесет летви, пристягат се с линеала и стегите, и се заливат с каноколит. Изчаква се около 10 минути да изсъхнат и се вземат нови двадесет, така докато достигнем нужната ни ширина.

8. Обръщаме вече готовият пакет, който леко ще се извие по посока на лепилото, пристягаме към монтажната дъска и заливаме от другата страна.

9. От едната страна на пакета лепим двойно лепящо тиксо и фиксираме палубата за равна плоскост, след което шлайфаме с шлайф машинка.

10. Взема се пластмасовата палуба от модела, лепим двойно лепящо тиксо на нея и я залепваме за дървената. С макетен нож започваме да очертаваме нейния контур върху дървената, така че да се получи срез поне от 2 мм.

11. С мини дрил пилим под среза, така че да остане само нужното от нашата палуба.