FUTURE е почистващ препарат за под с около 5-6% акрил в него, освен ПАВ и останалите аромати и и.н. FUTURE е търговската марка, под която се разпространява в САЩ. В другите държави по света се нарича другояче - във всяка - различно. От години го има и на нашият пазар. В моделизма се изполва свойството му да прави прозрачните детайли с идеална прозрачност. Може да се употребява обаче и вместо гланцов лак, на който лягат добре декалите, може да се използва и като лепило при монтирането на плаката с уредите към фотоецвано приборно табло.

Консистенцията му позволява да се пръска с аерограф, или пък безпроблемно да се нанася с четка. За съжаление не е устойчив на амоняк. Това позволява почистването му с препарат за прозорци AJAX, но и има неблагоприятно взаимодействие с MASCOL и някои декални химии. Блясъкът, който придава FUTURE, е благодарение на акрила, който съдържа. Препаратът оставя тънък филм върху повърхността, който се задържа там трайно, с изключение на условията, които споменахме по-горе.

И сега лошата новина – FUTURE вече не се произвежда. Не се предлага и в България. Има различни подобни на него препарати с близка формула, но не са автентичния FUTURE.

Като заместител обикновено се дава PRONTO - Cera Veloce, който се предлага в два варианта – за паркет или фаянс. Опитите показват, че последният е с по-близки показатели до оригиналния продукт, но е по-скоро бледо подобие. Оригиналният продукт е прозрачен, малко по-гъст от вода, а PRONTO e като разредено мляко – с по-мътен вид. Това не е пречка при нанасяне, защото след изсъхване дава много добър прозрачен финиш, но пък изсъхването трае много по-дълго, което обикновено води до събиране на прах и проявяване на дефекти по детайлите.

При всички случаи не е препоръчително да полагате повече от три ръце FUTURE върху модела. Покритието е здраво и ако не ползвате агресивна химия за декали или MASCOL, може да работите спокойно върху детайлите.

FUTURE може да използвате и за тониране на прозрачни детайли, като с негова помощ можете да получите достоверно изглеждащи HUD-ове, навигационни светлини, фанари с различни оттенъци, тонирани стъкла по моделите. Работата е доволно лесна – в подходящ съд сипвате малко FUTURE и добавяте подходящ оцветител. Потопявате прозрачния детайл и оставяте да изсъхне. Ако ефектът не ви допадне – почиствате с AJAX и правите повторен опит.

Аерографът след работа може да почиствате с препарат за прозорци AJAX на амонячна основа, или друг подобен препарат със същото съдържание.