За основа на дървото се използва сърцевината на многожичен кабел. За целта се оголват 3, 4 или повече сегменти от многожичен кабел с дължина около 10-15см (в зависимост от мащаба и от това дали ще има корени), които се обединяват в един сноп. Този сноп се усуква в средата, като се оставя около 1/2 от дължината му за короната и към 1/4 за корените (ако има такива).Короната се оформя с ножици във формата на полусфера (приблизително). Отделните клони се оформят също чрез усукване, препоръчително е с пинсета.Това се извършва на няколко етапа в зависимост от големината на дървото, като предварително се предвижда структурата на по-големите клони. След това отново се коригира дължината на всеки отделен клон с помощта на ножици.Структурата на стъблото е готова. Върху нея се нанася слой кит за дърво или моделистка глина (поне върху по-дебелите му части), която след изсъхване се дооформя с помощта на шкурка. За по-големи дървета по дължината на ствола може да се нанесат резки с помощта на телена четка за да се имитира фактурата на кората.

Ако изработвате дърво без листа работата е почти завършена - стъблото трябва само да се оцвети и тонира в подходящите цветове.

За да добавите на дървото листа трябва първо по клоните му да се нанесе слой Ц-200 и да се поръси с изстъргани косми от твърдата част на гъба за съдове. Те имитират по-тънките клони на дървото. Чак тогава то се боядисва и тонира. Листата се изработват като се натрошат сухи листа или суха трева до размер приблизително 1 кв. мм. Най-тънките клони на дървото се намазват с тънък слой Ц-200, върху който се поръсват листата.

Ето и крайният резултат: