Подводниците от типа II са първите в този клас, построени след Първата световна война. Предназначението на малките подводници е действие в крайбрежни води. Има три торпедни апарата в носа, а въоръжението е от пет торпеда. В началото са произвеждани без оръдие на палубата. Благодарение на малките си размери, подводниците свободно оперират в плитки води, успяват да се потопят бързо и са слабо забележими, благодарение на малката си рубка. Недостатъци са малкия обсег, малката дълбочина на потапяне, въоръжението и лошите условия за екипажа от 22-24 човека.

Усъвършенстваната серия IIB се произвежда във Deutsche Werke (U13 - U16) и Germania Werft in Kiel (U7 - U12, U17 - U24). Всички те влизат в състава на Kriegsmarine в периода 1935-1936 година. От тях са сформирани две флотилии - 1-ва "Weddigen" и 3-та "Lohs".

В началото на Втората световна война подводниците от тип IIB се използвата ктивно за миниране на пристанища и устията на реки по източното крайбрежие на Англия и Шотландия, а така също и за борба с търговските съдове в Ламанш.

От пролетта на 1941 г. подводниците се използват като учебни.

Моделът се намира в кутия от картон с капак. Въпреки опаковането в найлон, детайлите свободно "тропат" вътре, поради което има голяма вероятност вътре да попаднете на счупени или повредени части. Бокс-артът на кутията не е впечатляващ. Инструкцията е доста схематична, отпечатана на груба хартия. Приложен е и черно-бял лист с камуфлажните схеми. А те са на две от най-успешните подводници от този тип:

- U-9, Oblt. W. Luth (May 1940)

- U-19, Kptit. J. Schepke (March 1940)

Цветовете са дадени по Model Master.

Декали няма. Всъщност има, отбелязани са в инструкцията, но при мен няма. Пореден пропуск от страна на ICM - до момента са ми липсвали инструкции, но декали за сефте. И докато инструкциите учтиво ги изпращат по мейл, поднасяйки извинения, то засега декали нямам. Прилагам все пак снимка как изглеждат.

Детайлите са от сива пластмаса, разположени на една голяма платка, една в малка, както и двете половини на корпуса. Няма опция за изработка до ватерлинията. Пластмасата е сива, чуплива и някак разслоена. Естествено при мен беше счупена цевта на оръдието (което се изработва от СЕДЕМ детайла!)... Отливката на самите детайли е сравнително добра, има доста прецизно отляти такива, но предвид чупливостта на пластмасата и дебелите държачи, отделянето им е задача с неизвестен резултат. Няма сериозни забележки или всмукнатини. Прави впечатление, че по корпуса има доста опростявания - липсват люкове; дадени са местата за хидрофоните, но самите глави липсват; ограждението в задната част го няма; има липсващи отвори за оттичане, както и вентралните отвори за поемане на вода. Липсват и капаците на торпедните апарати...

Опциите са две различни рубки, намиращи се на малката платка. Палубата е с чудесна текстура, но не е предвидена опция без оръдие. Дадени са огражденията на рубката, но по-добре да си ги изработите от тел, въпреки сравнително чистата отливка. Няма дадени огражения на палубата.

За модела е предвидена поставка.

В заключение - чудесен модел на тази подводница в този мащаб, може да бъде изработена с особено внимание ООВ, но много по-добре ще изглежда с допълнителни детайли.