Флагманските кораби на Нейно величество

Първия кораб на Кралския флот със сто оръдие е пуснат на вода през 1637 “Sovereign of the seas”. По оригиналните планове корабът е трябвало да носи 90 оръдия, но крал Чарлс I вероятно поради причини за престиж, настоява оръдията да са 100 (102 да бъдем максимално точни). Това е началото. От този кораб, чиято продължителност на живот е удивителна, както и неговите преустройства, еволюират първите линейни кораби на кралския флот.

Много малко такива кораби са построявани през който и да е период от Британската морска история. В един период, около 1712, не е имало нито един такъв кораб на активна длъжност и се предполага, че второранговите кораби са изпълнявали тяхната функция. (Второранговите кораби е също трипалубен кораб, макар че е по-къс на дължина, но офицерските длъжности били грубо като на първокласен кораб.) Толкова малко от тези кораби са били построени, че сър Томас Слейд, един много способен и талантлив дизайнер е построил само един. От една флота състояща се от може би 150 бойни кораба, не повече от 4-5 са били първи ранг кораби. Причината за това е, че просто били твърде скъпи за построяване, екипаж и поддръжка. Освен това по-голямата част от работата на Флота е извършвана по-скоро от трети ранг кораби.

Много проблеми са срещнати при построяването на тези големи кораби и решението те да бъдат построявани е по-скоро повече политическо и финансово. Построяване на Първи ранг кораб през осемнадесети век е било равностойно на построяване на боен кораб през Втората Световна Война. Били са много скъпи (голяма част от финансовите възможности на хазната по времето на Чарлз I е била отделена за морски разходи) и парламентът много често се е противопоставял на тези големи суми отделяни за тях. Дори Самюел Пепис в един кратък момент на казва: “Защо да не ги правим всичките трети ранг?” Тъй като повечето от тези кораби са строени по време на заплаха от война, цената им обикновено е скачала поради проблеми с доставките и инфлацията. Още по интересното е че всеки следващ е бил малко по-голям от своя предшественик.

Това увеличение на размера е естествен и необходим процес и е налично при всички класове бойни кораби. То е предвидено от нуждата за по тежка бронировка ( за да може да се справи със заплахата, реална или възможна на противниковия флот) и желание да бъдат държани кораби на служба за възможно по-дълъг период от време. Да бъдат зареждани корабите в морето, особено при обсади и блокади е било голямо главоболие за кралския флот и понеже Седемгодишната война се води на глобален мащаб, корабите на нейно величество е трябвало да остават в морето за три или повече месеца.

Въпреки тези проблеми, Първокласните трипалубни кораби са построявани и пускани на вода, а на море били незаменими: като флагмански кораби те били достатъчно големи да поемат адмирал и неговия екипаж. Те служели на националния престиж тъй като размера им ги прави политически впечатляващи и над всичко те можели да влязат в бой с всичко и не били забележимо по-бавни от останалия флот. Обикновено ставали фокуса на флотските действия.

“Sovereign of the Seas” е родоначалник на корабите Първи клас на флота и от него произлизат все по-силни и ефикасни трипалубни кораби. Този процес на разширяване не спира до там . През 1795 Ville de Paris кораб със сто и десет оръдия е пуснат на вода, а през 1808 Caledonia при пускането си на вода има 120 оръдия. Тези изключително големи кораби са сред последните дървени големи кораби, които ще бъдат построени с изцяло традиционни методи и като корабоплаваеми качества не били толкова успешни като техните по-малки предшественици – дървото е доведено до неговите граници. Но “Victory” е добър пример за своя клас в неговия връх: ефикасен, силен и красив.

История на “Victory”

Първите години на Седем годишната война са години на много военни разочарования за Британия, но 1759 година е повратна точка в това, което сега определяме като първия военен конфликт в световен мащаб. Британия печели много победи през тази година, в Северна Америка, Карибите и в Европа, нейните усилия получават най-голямото си развитие в залива на Куиберон на 20 Ноември. Министър председателя Пит, осъзнавайки, че Франция е все още заплаха поръчва дванадесет нови кораба да бъдат построени. Един от тези кораби е Първи ранг със сто оръдия, най-мощния клас на боен кораб. Когато е попитан от секретаря на флота, лорд Ансън, как да бъде кръстен този кораб Пит отговорил “The Victory”. Политически това е най-известният британски боен кораб на всички времена.
HMS Victory не е първият кораб на кралския флот, който носи това име. Корабът има четири предшественици:
1. Първия кораб е построен през 1559 и е кръстен Great Christopher. Той е купен от кралица Елизабет за флота и преименуван. През 1586 той е препостроен на 800 тона и носи 34 оръдия с екипаж от 750 (включително 300 морски пехотинци). При загубата от Испанската Армада през 1588 корабът е флагмански на сър Джон Хоукинс.
2. Финеас Пет проектира втория кораб Victory. Този кораб е построен в корабостроителницата на Депфорд от Бърел и е пуснат на вода през 1620. По оригиналните планове е бил 870 тона и носи 42 оръдия с екипаж от 500. Корабът е преустроен през 1666 до 1029 тона и носи 80 оръдия. Потопен е през 1691.
3. Royal James построен през 1675 става третия кораб носил това име. Построен от Диин в Портсмут. Той е бил Първи ранг боен кораб със сто оръдия преименуван на Victory през 1691. Той е преустроен от 1422 на 1486 тона през 1695 в корабостроителницата на Чатъм от Лии. Оръдията му остават 100 с екипаж от 754. Потопен е през 1721.
4. Четвъртия кораб носещ това име претърпява трагична съдба. Пуснат на вода в Портсмут през 1737, 1920 тона, носи 100 оръдия и има екипаж от 900 души. Загубен е по време на буря по пътя към Casquets през октомври 1744. Целия екипаж загива с кораба – тази трагедия кара името “Victory” да бъде изтрито за постоянно от имената на Адмиралтейството за име на кораб.

Строежа на петия кораб “Victory” започва под натиска на война, но това напрежение към средата на строежа бива премахната и корабът е завършен по време на мир. От полагането на кила до пускането на вода минават шест години. Още с пускането на вода е сложен като резерва в Чатъм където остава докато неговите услуги са необходими по-време на война. Корабът е омачтен, такелажиран и завършен скоро след пускането си на вода през 1769 и е изведен на учения и изпитания. Victory е приет на служба на 12 Март 1778 и до май същата година е флагмански кораб на главния флот под командването на Адмирал Кепел.

Victory за първи път влиза в бой на 23 юли 1778 в битката при Ушант където Британския и Френския флот, всеки от по 30 кораба се бият кратко и нерешително, поради нежеланието на френския адмирал да влезе в бой и да преследва британците. Двата флота претърпяват известни поражения и на 31 юли, Victory се завръща в Плимут за поправки. След този кратък ремонт корабът се завръща към своя дълг, този път като флагмански кораб на адмирал Джон Харди. Следват три години в изпълнение на рутинни курсове, по време на които минават девет до десет месеца на море последвани от два или три месеца на сух док за почистване. Този модел е стандартен за флота и е нарушаван само по време на екстремна опасност (или възможност). По време на службата на кораба през този период е освободен Гибралтар и битките при нос Спартел със силите на Франция и Испания. Адмирал Лорд Худ командва флота през тези две операция.

През ноември 1782 Victory е пратен в Портсмут е между ноември 1782 и март 1783 кораба получава своя първи основен ремонт за седемнадесет години, среден клас поправки ( до този момент работата в дока е категоризирана като малка, средна или големи поправки, последното често означавало пълно преустройство). След това корабът е сложен в резерва до ноември 1787, когато отново е изваден напред и приготвен за море като резултат от политическа криза, която се озовава фалшива тревога. Офицери от флота я наблюдават по това време и е решено да и бъде направен голям ремонт. Това е направено в Портсмут и е завършено през април 1788; и включва пренаправа на мачтите и структурално обновяване както и основна поддръжка. Тогава корабът отново е поставен в резерва.

Обтегнатите отношения с Испания са причината Victory да бъде подготвен за море отново и през 1789 е подготвен за рутинни канални курсове и поставен под командването на лорд Хоу. През август 1790 Адмирал Лорд Худ поема командването на флота и през Декември 1792 Victory е преместен в средиземноморието като флагмански кораб на Адмирал Сър Хайд Паркър. Корабът остава на активна служба в средиземноморието до 1805.

Адмирал Лорд Худ отново вдига флага си на борда на Victory на 6 май 1793 този път като главнокомандващ на средиземноморския флот. Окупацията на Тулон по това време прави Франция да загуби голяма част от своя флот. Флотът също помага на Британската армия за завладяването на Сан Фиорензо, и една смесена операция подсигурява завладяването на Бастия. На 13 юли 1795 под командването на Адмирал Робърт Ман Victory и флота се бие с французите. Друга смяна на командването довежда Адмирал Сър Джон Джервис на Victory и на 3 декември 1795 той поема командването; флотът е преместен в Гибралтар от декември 1796. През следващата година Джервис с 16 Британски кораба среща и влиза в бой с флота от 27 испански кораба, като ги побеждава убедително. Тази битка е позната като битката на свети Винсент и е проведена на 14 февруари 1797 в резултат на тази победа адмиралът е повишен и също така въвежда Victory на вниманието публиката.

Victory се завръща в Портсмут през следващата есен и през октомври тя минава инспекция която установява структурни дефекти. Плава до Чатхъм и името е отново изтрито от флотския списък. За година тя служи като кораб болница, но когато през 1798 Адмиралтейството заповядва на Victory да бъде превърнат в кораб затвор, флота мъдро и успешно противоречи на това предложение. От февруари 1800 до април 1803 Victory преминава реконструкция, която струва повече от построяването на самия кораб. Това преустройство включва доста структурални и корпусни ремонти както и затваряне на нейните отворени рулеви галерии.

През май 1803 година Victory отново плава към средиземноморието, този път под командването на Адмирал Лорд Нелсън и отново заема позиция блокайки Тулон. Френския флот избягва Нелсън и напуска Тулон – следва преследване от Британския флот през Атлантика чак до Западна Индия в края на което Victory получава преоборудване в Портсмут. Около септември 1805 Victory е стациониран в Кадиз, блокирайки обединените флоти. На 21 Октомври 1805 известната битка при Трафалгар е проведена и благодарение на тактиката на Нелсън, Британския флот печели уникална победа. Victory е тежко повреден в битка и се завръща в Агнлия през следващия Декември след временни поправки в Гибралтар.

През януари 1806 Victory е на сух док в Чатъм и от март до май е преоборудвана. През Май 1806 е сложен като резерва, в това състояние остава до март 1808. През 1807 е понижен във Втори ранг и е преоборудвана и превъоръжена за да се впише в ранга. През март 1808 е дадена длъжност в Балтийско море като флагмандски кораб на Адмирал Сър Джеймс Саумарз, където остава, службата на кораба там е прекъсвана само за редовното преоборудване и две мисии в испанския полуостров: евакуацията на Британската армия от Коруня през 1808 и транспортирането на подкрепления за Уелингтън в Тагос.

HMS Victory е отписан от списъка на активните кораби на флота в Портсмут на 28 Ноември 1812 и след 34 години на служба, нейната активна кариера свършва.

Victory е проектиран от Сър Томас Слейд и се счита за негов шедьовър. Корабът е построен по време когато детайлното проектиране на корабите е преместено от Корабостроителя, работещ по много детайлни спецификации, към морския съвет и още по-точно на морските архитекти. И макар термина да не съществува по това време, Слейд е бил един от първите “морски архитекти” и в това свое качество той е невероятно успешен. Той е бил един от най-признатите и успешни проектанти за времето си.

Проектирането на Victory продължава по-малко от шест месеца. Чертежът с дата 6 юни 1759 е представен на Адмиралтейството на 15 юни 1759 и морския съвет формално поръчва Victory да бъде построен в Чатъм на 7 юли 1759. Чертежа на Слейд включва следните крайни спецификации.
Дължина на оръдейната палуба – 186 фута.
Дължина на кила - 151 фута и 3 5/8 инча
Най-голяма ширина 51 фута и 10 инча
Въоръжение на долната палуба 30 оръдия 42 фунтови
Въоръжение на средна палуба 28 оръдия 24 фунтови
Въоръжение горната палуба 30 оръдия 12 фунтови
Въоръжение на задната малка палуба 10 оръдия 6 фунтови
Въоръжение на бака 2 оръдия 6 фунтови

Линиите на Victory са базирани на Royal George от 1756, кораб смятан за успешен дизайн. Victory е по голям от Royal George (оръдейната и’ палуба е 8 фута по-дълга, ширината и’ 1 фут по-широка и превъзхожда Royal George с около 135 тона).

Строенето на кораби през осемнадесети век не е точната наука, която е днес; много от работата се е оставяла на строителя и много малко детайлни чертежи са му се предоставяли. При пускането си на вода Victory е плавал девет инча по дълбоко от очакваното. Това трябва да е било разочарование за Слейд, защото той е планирал 5 фута и 3 инча между долните оръдейни отвори и водолинията, важно условие когато кораба е в открито море. Victory също така изискал 38 тона допълнителен баласт . Намирането на точното съотношение между тежестта е важен аспект от корабостроенето по това време и плаването на всеки кораб е било коригирано по този начин.

Най-важното качество на Victory и най-голяма заслуга на Слейд е това, че корабът е много добрата мореходност. Големите Първи и Втори ранг кораби са си добили репутация по това време като трудни за управление и бавни на реакция, но Victory няма проблеми в това отношение.