"Това е консулски кораб... ние сме на дипломатическа мисия..."
"Ако това е консулски кораб, къде е посланика?"
Капитан Antilles и Darth Vader, "Episode IV A New Hope", 1977

Tantive IV е корелианска корвета от типа CR90, която е на служба в Дома на Organa. Корабът е един от централните играчи в действията в началото на Галактическата гражданска война, използван като личен кораб на Принцеса Leia Organa.

Корабът е боядисан в бяло, като типичните CR90 корвети, като има добавени червени линии. Като служебен кораб, същият е бил оборудван с трапезарии за приемане на държавни вечери и конферентни центрове за провеждане на преговори. Сенатор Bail Organa е имал офис на борда. Tantive IV има капацитет за дванадесет пътника и е оборудван с осем малки спасителни капсули.

Корабът е използван от Bail Organa като мобилен щаб, докато е Сенатор от Alderaan, преди и след Войните на клонингите. Пет години преди Битката при Явин, на борда са върнати C-3PO и R2-D2.

Leia Organa получава кораба като свой личен и го използва при няколко мисии. Малко преди Битката при Scarif, Tantive IV е бил на мисия, при която е силно повреден, което е изисквало сериозни ремонти на хипердрайва, двигателите и оръжейните системи. Той е на сух док на флагмана Profundity, за извършване на необходимите ремонти, когато  флотата започва Битката при Scarif. Принцеса Leia е на борда, тъй като е трябвало да отиде на Tatooine за да се срещне с изгнаника-джедай Obi-Wan Kenobi, но битката избухва, преди да може да тръгне. Към края на битката, Tantive IV едва успява да излезе от извадения от строя флагман на бунтовниците, и да избяга от битката с откраднатите схеми на Звездата на смъртта, миг преди Darth Vader да се качи на борда, за да ги възстанови. Изваждането от строя на флагмана също така поврежда собствената електрическа мрежа на корвета, което води само до частична достъпност на щитовете и оръжията му.

Tantive IV незабавно се отправя към Tatooine. Екипажът прави всичко по силите си за да запази функционалността на кораба, независимо от повредите. Капитан Raymus Antilles планира за приземи кораба на Tatooine, с цел да завърши мисията,  след това да търси друг кораб за измъкване. Осем минути след бягството - три четвърти от парсек от дестинацията си, мотиватора на хипердрайва изключва и Tantive IV е прихванат от Imperial Star Destroyer Devastator. При краткото преследване и престрелката е улучен главния реактор на корветата, което води до изключване на двигателните и оръжейни системи. Имперските щурмоваци превземат кораба, а капитан Antilles дава заповед цивилните да напуснат кораб със спасителните кпсули. Малко след това Tantive IV е унищожен.

В една от спасителните капсули успяват да се измъкнат дроидите R2-D2 и C-3PO, като астродроида е натоварен с мисията да предаде на Obi-Wan Kenobi откраднатите планове на Звездата на смъртта. Империята обявява, че корветата е била унищожена от метеорит.

Започнах с най-известната корелианска корвета CR90. Но от комплекта може да се изработи всяка друга от този вид. Този тип кораби масово са използвани от късната Република и Имперския сенат. Корабът е проектиран от Corellian Engineering Corporation като дипломатически и е с дължина 150 метра. Има три докинг станции, към които е можело да бъдат прикрепени три RZ-1 A-Wing изтребители за защита и ескорт. Последният действащ кораб от този вид е унищожен в Битката при Jakku.

Моделът е на BANDAI и беше анонсиран в началото на 2018 година. Кутията е с гланциран пълноцветен капак, спокоен боксарт на летяща над планетата корвета. Отстрани е дадена схема на стикерите. От вътрешна страна на капака е отпечатана инструкцията за изработване. Стъпките са общо девет, схемите са подробни, но съвсем мънички. За изработката не е необходимо лепило.

В кутията имаме горещо запечатан плик, в който са детайлите и лист със стикери. Стикерите съдържат червените ивици на кораба, много са тънки и добре отпечатани и прорязани. Декали няма предвидени в комплекта. Детайлите за кораба са разположени на две платки от бяла тип слонова кост пластмаса. На платка А1 са 10 детайла, а на А2 са 11 детайла. Самите детайли с изключително прецизни, с ювелирно проработени повърхности и изключителен екстериор, на който могат да завиждат редица смолни производители. Отливката е със забележително качество. Дадени са горната и долна сдвоени турболазерни установки, но единичните лазери не са изработени (в този мащаб просто няма как). От долна страна има само пет спасителни капсули, останалите гнезда са празни.

На отделна платка от черна пластмаса имаме стандартната поставка на BANDAI за тяхната линия.

В заключение - изключително прецизен модел. Единствен проблем е нестандартния мащаб.