TIE Advanced x1 на Дарт Вейдър е изтребител, използван от Черния Лорд по време на Галактическата гражданска война, с който води Black Squadron, и на който лети по време на Битката при Явин. Това е модифициран ранен прототип на линията TIE Advanced x1.

TIE Advanced x1 има по-висока скорост от обикновеният TIE/LN. Въоръжен е с две тежки бластерни оръдия, монтирани неподвижно, и има възможност да носи допълнително въоръжение - например ракети. В допълнение, за разлика от повечето модели TIE, TIE Advanced x1 е оборудван едновременно с хипердрайв и генератор на дефлекторен щит, поради което притежава и по-ефективен соларно-йонизационен генератор и по-здрав корпус.

Кокпитът на Advanced x1 е малко по-просторен от кабината на останалите изтребители от типа TIE, заради по-специфичната физика на Дарт Вейдър. Също така, за разлика от стандартните кораби в този клас, машината на Черния лорд е оборудвана с животоподдържаща система.

Толкова за историята... Сега за конкретния модел.

Кутията е стандартна за FINE MOLDS, с гланциран капак и динамичен боксарт, представящ преследването над повърхността на първата Звезда на смъртта. На мен ми идва леко сладникав заради зелените орнаменти отгоре и навъсеният Йода, заплашващ ни в клин, ни в ръкав с лазерен меч.

Вътре имаме найлонов плик с частите на модела и отделно инструкция.

Инструкцията е тип разгъващ се чаршаф от осем страници. На първа страница изглежда има някаква историческа справка, но е на японски. На втора страница имаме схема на платките с детайлите. Изработката на модела е дадена в петнадесет стъпки, схемите са ясни и дублирани на английски. Цветовете са по TAMIYA и GUNZE, с дадени английски наименования. На последната страница е дадено разположението на декалите.

Декалното листче е сравнително малко, има всичко необходимо за вътрешните панели в кокпита, както и няколко ситни декалчета за корпуса. Даден е декал STAR WARS за поставката. Отпечатано е прецизно и без дефекти.

В комплекта присъства и обичайната маска за прозрачните детайли, която аз, имайки опит с TIE Interceptor категорично не препоръчвам.

Прозрачните детайли са стандартните за серията TIE, отливката е на изключително високо ниво, като след грундиране започват да се виждат и куп ситни елементи по тях.

Непрозрачните детайли са отляти от обичайната светло сива пластмаса, отливката е чудесна, без забележки или дефекти. Все пак ми се струва, че някои детайли са леко размити.

На платка А са разположени общо 24 детайла - горна и долна половини на корпуса, люкове, елементи по екстериора, сензори, двигатели, елементи от инфраструктурата. Няма видими забележки. Захващането на детайлите към платката е изключително добре прецизирано, тъй като в повечето случаи точно тази част на съответния елемент се покрива от друг елемент.

На платка В са соларните панели и елементите от интериора - общо 17 детайла. Отново отливка на ниво. За разлика от TIE Interceptor, тук соларните панели са отляти заедно с рамките си, поради което повърхностите трябва да се маскират за да се нанесат различните бои.

На платка С има общо 7 детайла - елементи на поставката и две фигурки на Дарт Вейдър - изправена и седнала. Фигурките са изключително симпатични, въпреки че седналият лорд изглежда някак нелепо в тази поза.

В заключение - чудесен модел, задължителен за всеки фен на STAR WARS. Разчленяването на детайлите показва, че в скоро време може да се сбъднат надеждите за TIE Bomber в този мащаб. Горещо препоръчвам!