Battlestar („Бойна звезда”) е Колониален боен кораб, който комбинира възможностите на самолетоносач и линеен кораб. Първите дванадесет такива кораба са построени в началото на Първата война със сайлоните, като всеки един е представявал една от дванадесетте колонии.

“Galactica” е един от първите бойни звезди, с роден свят Каприка. По време на службата си, Galactica формира част от Battlestar Group 75 (BSG 75). Подобно на другите оцелели след войната бойни цвезди, “Galactica” претърпява доста промени и модификации, Въпреки това, компютърните системи не са нито в мрежа, нито включени по време на тези корекции, поради страховете на своя командир Уйлям Адама.

Поради тази липса на мрежова интеграция по време на сайлонската атака, “Galactica” не се повлиява от инфилтрационната програма, използвана от Сайлоните. В този период корабът е в процес на извеждане от експлоатация и превръщането му в музей, посветен на Първата сайлонска война. При атаката на сайлоните, “Galactica” оцелява и става защитник на малка флотилия от цивилни космически кораби, които се отправят в търсене на легендарната планета Земя.

Корабът е дълъг 1400 м, а към момента на сайлонската атака е на възраст 50 години. Корабът има на въоръжение 24 едрокалибрени оръдия, 400 оръдия за близка отбрана, атомни бойни глави и четири ескадрили изтребители. Командир е капитан Уилям Адама, започнал кариерата си на “Galactica” като пилот на изтребител.

Характерна особеност са бойните поражения, получени при атаката на Ню Каприка от три ядрени бойни глави. Впоследствие корабът преминава през доста сражения, което се отразява на външния му вид. До последно десният хангар е обособен като музей и остава запечатан, въпреки разпореждането на капитан Адама да се въведе в експлоатация в началото на сериала. Входовете към пистата са закрити с мрежа.

След достигане на 13-тата планета, “Galactica”, който претърпява доста структурни поражения, а и страда от умора на материала, е насочен заедно с остатъка от флотата към Слънцето и там корабите са унищожени.

Моделът

Още в началото следва да уточня, че в кутията лежи кит на MOEBIUS MODELS, препакетиран от REVELL, с добавени декали. Моделът е опакован в голяма и дебела кутия от гланциран картон, идилитичен боксарт, на който е нарисуван новичък боен кораб. Отстрани има три снимки на готовия модел. От надписите по кутията може да се информирате, че моделът е дълъг 33,8 см, състои се от 69 части, отливката е произведена в Китай, а релийзът е 2012-та година. На гърба са дадени два модела от сериала „Battlestar GALACTICA, които също се предлагат от REVELL – 1/32 Colonial Viper Mk.II и 1/32 Colonial Viper Mk.VII.

Вътре в голям найлонов плик са опаковани три големи плика с непрозрачни детайли, найлоново пликче с прозрачните детайли, инструкция и декален лист.

Инструкцията е формат А4, черно-бяла, от 12 страници. По традиция на първа страница имаме снимка на сглобен модел и историческа справка за кораба. Страници две и три са за обичайните многоезичтни предупреждения, разяснения на символите и т.н. На стр.4 са дадени необходимите бои по REVELL, с необходимите за смесване съотношения. На стр.5 са дадени схеми на детайлите. Изработката на модела е представена в схеми от стр.6 до стр.11. Самите схеми са ясни, доста големи, а стъпките са общо 34. на последната страница е дадена схема за нанасяне на цветовете и декалите.

Декалният лист е отпечатан перфектно, без забележки или разминавания. Дадени са двете писти в хангарите, обозначенията на кораба, както и декали за местата, където хангарите се прибират преди скок. Решетките за десния хангар са дадени от декали, които REVELL препоръчват да се изреже и залепи на съответните места. Тук задължително е необходима фотоецвана решетка.

Детайлите са грубо отляти от дебела сива пластмаса, но без някакви сериозни дефекти, като и изключим малко леяци. REVELL са предвидили поставка и плътна метална тръба за стойка. Текстурата е ясно изразена, разшивката е дълбока и чиста.

Прозрачните детайли са дадени за вътрешната част на соплата на двигателите. По този начин предоставят добра възможност за оборудване с осветление, още повече, че в корпуса има достатъчно място за платки и кабели.

Най-голям проблем са оръдията, които стават директно за коша. Нямат никаква текстура, а цевите им нямат нищо общо с познатите ни такива от сериала. Предлагат се смолни и фотоецвани оръдия, като първите поне по снимка не са по-различни от пластмасовите. А фотоецваните са далеч от истината. Най-добрите оръдия до момента се намират на детайлния сет на NH Detail, като фирмата предлага и релефни Insert Hulls , вместо декалния вариант на Revell.

В заключение – чудесен модел на този невероятен боен кораб. Дава достатъчно възможности да надградите съществуващите детайли и да дадете воля на фантазията си.