Messerschmitt Bf.109G-12 е двуместен вариант на изтребителя Bf.109G. Преоборудват се върнати за капитален ремонт и възстановени самолети G-4 и G-6. Чрез редуциране на вътрешния горивен резервоар само до 240 литра се обособява място за втория пилот. Поради недостатъчния горивен обем, външният 300 литров резервоар става задължително оборудване.

Машините рядко са били въоръжени с нещо повече от една или две картечници над двигателя. Прозрачните части на задната кабина са били издадени странично, за да се осигури видимост на инструктора, който стоял зад обучаемия пилот. Задната кабина е била оборудвана с базово приборно табло и пилотско оборудване.

Моделът е в кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част имаме спокоен боксарт на учебна машина пред хангар, а отзад са три цветни проекции на предлаганите камуфлажни схеми. Конкретният модел е на основата на Bf.109G-6, като AZ Model предлагат и версия, базирана на G-4.

В кутията са стандартните платки за версия G, като липсва само фанарът за едноместната версия. Добавена е нова платка с корпуса и елементи за двуместната машина, както и нова платка с прозрачни детайли. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, декален лист и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. Прави впечатление по-лошото качество на хартията и печатът, в сравнение с по-стари модели на AZ Model. На първата страница имаме кратка историческа справка за Bf.109, но нищо за учебната машина, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 21 - от втора до четвърта страница. В долната половина на последната страница е дадена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е отпечатана вероятно на цветен принтер, тъй като има хоризонтални линии с различни цветове или по-бледи полета.

Декалният лист е комбиниран с тактически и технически обозначения. Декалите са с чудесно качество, без забележки, с изключение на сравнително широкия желатинов слой около елементите. Има предвидени декали за коланите и приборното табло на пилота, като за пропуснати приборите за табото на инструктора.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три. Машините са съответно:

- Avia C-110 (CS-99) c/n 501, EV-7, SVS Fighter Combat training Centre, Czechoslovak AF, Plana Airfield, Spring 1947

- Meserschmitt Bf.109G-12, “White 60”, JG 101, Pau Airfield, France 1944

- Messerschmitt Bf.109G-12, “White 20” in the marking of Italian Air Force, Northern Italy, 1944

В малък плик с цип са прозрачните детайли - цял фанар и двата изпъкнали странични елемента за инструктора. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг. Фанарът не е предвидена възможност да се остави отворен .

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, и още една – по-малка, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. В учебните машини обаче не винаги се монтира прицел. Всички детайли са на забележително ниво. От тях за конкретната версия няма да ви трябват 18 детайла.

Втората платка има 24 детайла и предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. Отново всички детайли са проработени изключително добре. От тях за конкретната версия няма да ви трябват 11 детайла. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Новата платка съдържа общо 15 детайла, като три от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Двете половини на корпуса са проработени добре, имат чудесни странични панели и много добра разшивка.

Опциите, за които трябва да внимавате при изработката, са различните видове вертикален стабилизатор за AVIA C-110 и Bf.109G-12; капакът над двигателя без въоръжение (!?); възможностите да се оставят отворени капаците зад радиаторите на крилата, както и двата типа външни горивни резервоари, за които обаче не е упоменато точно за коя версия са. Въпреки, че е без въоръжение, издутините за затворните части на картечниците над двигателя са оставени. Хубаво е да се консултирате и с архивни снимки.

Заключение - AZ MODEL предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Основен недостатък на серията месершмити от AZ Model е невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен. За разлика от големи производители, които преди време обявиха „Революция в 1/72”, но се ограничиха само с един нов модел и десетките му (декални) варианти, фирми като AZ Model правят истинската революция в „апартаментния” мащаб. Двуместният Bf.109 се очакваше отдавна с това качество, и дано това да подсети Eduard, че сега е моментът да пуснат двуместен FW-190A на база своята „революционна” матрица.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 30,00 лева.