Докато се извършвали изпитанията на прототипа на Ki-87, авиоконструкторите изпълнявли паралелно указанията на IJAF за пренасяне назад на турбокомпресора във версията Ki-87-II. Предполагала се замяна на двигателя На-44-11 с На-46-11 (известен и като На-217), който трябвало да развива 3000 к.с. Турбокомпресора се намирал в задната част под фюзелажа, както изисквало командването. Разчетните данни показвали увеличение с едва 4% на скоростта, в сравнение със стандартния Ki-87.

В крайна сметка авиоконструкторите така и не могли да преодолеят всички трудности по ki-87. Особено големи проблеми създавал турбокомпресора на На-44-11. Проблеми имало и при прибирането на колесника, независимо от наличието на трофейни екземпляри P-40. Бойните действия били прекратени преди решаване на множеството проблеми, двата прототипа на Ki-87 останали недостроени, а Кi-87-II така и не излязъл от стадия на проектиране.

Моделът на RS MODELS представя нереализираният прототип Ki-87-II и е в стандартната им картонена кутия със странично отваряне. Отгоре имаме динамичен боксарт на самолета, извършващ боен завой към бомбардировчна формация, а отзад са трите предложени цветни профила, които разбира се са алтернативни. В кутията има самозалепващ найлонов плик, в който са три платки с детайли, платка с цял прозрачен фанар, инструкция и декален лист.

Инструкцията е черно-бяла, отпечатана на прегънат през средата лист формат А4. Имаме кратка история на прототипа, схема на детайлите и общо осем стъпки за изработване на модела. Схемите са сравнително ясни, боите са дадени с чешки и английски обозначения, без никакъв намек за референции.

Декалите са много добре отпечатани, без разминавания на цветовете. Дават възможност за изработка на предлаганите опции:

1. Nakajima Ki-87-II, 10th Operation Flying Unit, Japan 1945 /alternate marking/
2. Nakajima Ki-87-II, tested by ATAIU SEA, Tebrau Air Base, malaya 1946 /alternate marking/ /alternate marking/
3. Nakajima Ki-87-II, Akeno Flight Training Division, japan 1945 /alternate marking/

Прозрачният детайл е само един – фанар на отделна платка. Фреймингът е много добър, а прозрачността на ниво. Слабости – не е предвидено отварянето на фанара. Самият фанар се различава от този на Ki-87-II, като нямам никаква идея откъде RS Models са видяли формата и размерите му - чертежи на самолета така и не открих.

Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса и разположени на две платки. На първата платка имаме 25 детайла – долна част на крилата, две горни полукрила, елементи по интериора и екстериора. Разшивката по крилата е фина, на места съвсем изтъняла. Нуждае се от пренарязване. Няма нитоване. Не е предвидено раздвижване на управляващите плоскости. Шахтите на колесника са пусти и с гладки стени. На втората платка имаме общо 24 детайла – двете половини на фюзелажа, витло, колела, двигател, турбокомпресор, елементи на интериора и екстериора. Разшивката и тук е фина, на места почти като нежен полъх. Двигателят е даден съвсем опростено. Има даден вентилатор за охлаждане на двигателя, който обаче е с осем лопатки. Интересното е, че на някои референции вентилаторът наистина изглежда така, въпреки че в техническата документация е предвиден вентилатор с 18 лопатки. Има предвиден някакъв схематичен интериор, като релеф е предвиден и от вътрешната страна на фюзелажа. Предвид липсата на снимки, очевидно е плод на нечия фантазия. Третата платка е само за този комплект и включва седем детайла - нов фюзелаж, нова долна част на фюзелажа с място за турбокомпресора, самият турбокомпресор, тръба и обтекатели към него. Интересно е решението отстрани на фюзелажа да има подобни на P-47 отвеждащи шахти.

Като заключение – сравнително добър шорт рън, но нищо повече. Машината е базирана повече на фантазия, отколкото на чертежи или снимки. NHDetail предлага фотоецван детайлен сет за модела.