Nakajima Ki-87 е японски височинен високоскоростен изтребител-прехващач. Началото му е поставено през 1942 год., когато Техническия департамент на IJA разработва спецификации за височинен изтребител, който може да оперира на височина над 10000 м, да има обсег 3000 мили и скорост 800 км/ч. Тъй като изискванията предизвикали съмнения дали е възможно да бъдат достигнати, те са преразгледани. Било е заложено въоръжение от две 30 мм оръдия и две 20 мм оръдия. През ноември 1942 год. е сключен договор с Nakajima за изработване на три прототипа и седем предсерийни самолета за IJAF. Прототипите трябвало да бъдат завършени в периода от ноември 1944 до януари 1945 год., с подготовка за серийно производство през февруари-април 1945 година.

В качеството на силова установка първоначално бил предвиден 18-цилиндровият радиален двигател с въздушно охлаждане На-44-11. Като вариант се разглеждал и На-44-12 (известен и като На-219 Ru), но в първия прототип все пак решили да монтират На-44-11. И двата двигателя били оборудвани с турбокомпресор и развивали мощност 2400 к.с.

Двигателят заемал значителна част от носовата част на фюзелажа. На първия прототип турбокомпресорът бил монтиран пред кабината вдясно. За охлаждане на двигателя се използвал 16 лопатен вентилатор, свързан с четирилопатния въздушен винт, който се въртял 1,5 пъти повече от винта. Въпреки, че Ki-87 трябвало да оперира на големи височини, прототипът не бил снабден с херметична кабина. такава била предвидена едва за серийните самолети.

Въоръжението съответствало на спецификациите и се състояло от две синхронни 20 мм оръдия Ho-5 в основата на крилата и две 30 мм оръдия Ho-155 в крилата след нишите за колесника. Зареждането било хидравлично. Била предвидена възможност за окачване на 250 кг бомба или допълнителен горивен резервоар под фюзелажа. Тъй като въоръжението и боеприпасите били разположени в крилата, почти не оставало място за протектирани резервоари. За основния колесник бил предвиден механизъм, подобен на американският изтребител P-40 – със завъртане и прибиране назад в специални гондоли. На самолета била предвидено 66 мм челно бронестъкло и 16 мм стоманена пластина зад кабината. За повишаване радиуса на действие било предвидено място за оказване на два допълнителни 300 литрови резервоара под крилете.

Независимо от влошаването на ситуацията по фронта, Nakajima успяват да завършат първия прототип със сериен номер 8701 през февруари 1945 година. Проблемите с електрическата система, системата за прибиране на колесника, както и торбокомпресора, задържали началото на полетните изпитания до април 1945 год., когато самолетът най-после се издигнал във въздуха. Заради проблемите със шасито, полетите били извършвани със спуснат колесник, което не позволило да се извършат изпитания за максимална скорост и маневреност. За общо пет изпитателни полета, пилотите съобщили за добри данни за управляемост и се приемало, че тя е по-добра в сравнение със серийния Nakajima Ki-84 Hayate/Frank.

Прототипът е заловен от американците в базата на IJAF на остров Chofu. Прибран в сандъци и пренесен до базата Middleton Air Material Aria, Пенсилвания, на 10 март 1946 година. Приведен е скоро за реставрация в Парк Ридж, но след последната документирана инвентаризация на 01 май 1949 год, следите му се губят.

Моделът на RS MODELS е в стандартната им картонена кутия със странично отваряне. Отгоре имаме спокоен боксарт на самолета, отзад са трит предложени цветни профила. В кутията има самозалепващ найлонов плик, в който са две платки с детайли, платка с цял прозрачен фанар, инструкция и декален лист.

Инструкцията е черно-бяла, отпечатана на прегънат през средата лист формат А4. Имаме кратка и объркана история на прототипа, схема на детайлите и общо осем стъпки за изработване на модела. Схемите са сравнително ясни, боите са дадени с чешки и английски обозначения, без никакъв намек за референции.

Декалите са много добре отпечатани, без разминавания на цветовете. Дават възможност за изработка на предлаганите опции:

1. Nakajima Ki-87, 1st prototype, Chofu Airbase, Japan, August 1945
2. Nakajima Ki-87, 56th Sentai, Itami airbase, Japan, December 1945 /alternate marking/
3. Nakajima Ki-87, 244th Sentai, Tokyo, Japan, November 1945 /alternate marking/

Прозрачният детайл е само един – фанар на отделна платка. Фреймингът е много добър, а прозрачността на ниво. Слабости – не е предвидено отварянето на фанара.

Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса и разположени на две платки. На първата платка имаме 25 детайла – долна част на крилата, две горни полукрила, елементи по интериора и екстериора. Разшивката по крилата е фина, на места съвсем изтъняла. Нуждае се от пренарязване. Няма нитоване. Не е предвидено раздвижване на управляващите плоскости. Шахтите на колесника са пусти и с гладки стени. На втората платка имаме общо 24 детйла – двете половини на фюзелажа, витло, колела, двигател, турбокомпресор, елементи на интериора и екстериора. Разшивката и тук е фина, на места почти като нежен полъх. Двигателят е даден съвсем опростено. Има даден вентилатор за охлаждане на двигателя, който обаче е с осем лопатки. Интересното е, че на някои референции вентилаторът наистина изглежда така, въпреки че в техническата документация е предвиден вентилатор с 18 лопатки. Има предвиден някакъв схематичен интериор, като релеф е предвиден и от вътрешната страна на фюзелажа. Предвид липсата на снимки, очевидно е плод на нечия фантазия. Членението на модела предполага, че RS MODELS ще предложат и Ki-87-II, където турбокомпресора е под фюзелажа.

Като заключение – сравнително добър шорт рън, но и нищо, което би могло да се приеме като качествен скок от единствения до момента модел на самолета в този мащаб, предлаган от PAVLA MODELS (72002).