Henschel Hs-132 е проект за немски скоростен бомбардировач или прехващач, разработван в периода 1944-45 година. Полетните изпитания били насрочени за лятото на 1945-та, но не са проведени. По различни сведения е имало три опитни екземпляра, завършени на различни етапи. Не е ясно какво е станало с първите два самолета, но третият, завършен почти на 80% е транспортиран и изследван от руски специалисти. Освен разположението на двигателя, другото необичайно за самолета е разположението на самият пилот, който лежал по корем в кабината. Различни изпитания потвърждават, че в тази позиция пилотите се понасяли по-добре претоварванията при пикиране. Това на свой ред позволявало да се достигнат по-високи скорости на пикиране и съответно да се намали уязвимостта за самолета в зоната за поражение от наземните средства за ПВО. Следвоенни изпитания отхвърлят това, а ниската газодинамична устойчивост на тогавашните газотурбинни двигатели при големи ъгли на пикиране, е водила до срив в работата им. Друг е въпроса, свързан с неудобството на това положение при реализиране на продължителни полети.

Предвидените варианти били:

Hs 132A — пикиращ бомбардировач, с двигател BMW 003 и въоръжение - една 500 кг бомба;
Hs 132B — прехващач, с двигател Jumo 004, въоръжение - една 500 кг бомба и 2 ? 20 мм оръдия MG 151;
Hs 132C — щурмовик, с двигател He S 011, въоръжение - една 500 кг бомба, 2 ? 20 мм оръдия MG 151 и 2 ? 30 мм оръдия MK 103

RS MODELS предложиха приятна изненада за феновете на Luft '46 с двата си Hs-123A (кат.№ 91153) и Hs-123B (кат.№ 92154). Всички детайли в кутиите са едни и същи, т.е. може да се изработят и двата варианта. Разликата е в декалите и инструкциите.

Кутията е от картон със странично отваряне, има хубав боксарт, а на гърба са дадени пълноцветно петте предлагани камуфлажни схеми - прототипа V1 и четири What-If варианта. Според мен прототипът би следвало да е V3, защото именно той е оцелял, но както и да е...

Съдържанието на кутията е опаковано в самозалепващ се найлонов плик, позволяващ разпечатване за разглеждане на детайлите и последващо запечатване. Инструкцията е от един прегънат лист, черно-бял печат. на първа страница имаме схема на разположението на детайлите, а на останалите страници - деветте стъпки за изработване на модел. Графичното оформление е сравнително добро и ясно. Боите са дадени с наименования, без референции към производители.

Декалите са чудесно отпечатани, без забележки или разминавания.

Прозрачните детайли са два - цял фанар и бронестъкло. Фанарът е доста дебеличък, с размит фрейминг.

Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса и са разположени на една голяма и една малка платки. Общо детайлите са 43. Детайлите са дебелички, чупливи и със следи от ежектори от вътрешната страна. Няма някакви фатални недостатъци или дефекти. Доста от тънките детайли ще е по-добре да се изработят от подходящи пластмасови или метални профили. Разшивката е постна, плитка и на места неравномерна. Няма представени нитове. Интериорът е представен съвсем опростено - лежанка за пилота, приборно табло. Фирмата предлага сами да си изработите лостовете за управление и ръчката за газта. Педалите са разположени абсурдно. Задната част на кокпита не отговаря въобще на наличните снимки. Неприятни са следите от ежектори върху вътрешната част на кокпита, а именно върху силовия набор. Самият силов набор не съответства на чертежите.

Входните и изходните отверстия на двигателите са изработени доста опростено. Шахтите за колесниците са постни, стойките им са опростени, а самите колесници са без загатване на грайфер или елементи по тях. В комплекта липсват каквито и да е антени. Най-сериозният гаф е голямото предно колело, и тясната шахта за него, която не позволява на същото да влиза вътре при хоризонтално завъртане.

В заключение - съвсем приемлив шорт-рън модел, който можеше да е по-добре проработен - RS MODELS имат доста добри като детайлизация модели, следователно имат потенциал. Или са имали.

За модела няма допълнителна детайлизация. Българският производител NH Detail предлагат фотоецван сет с кат.№ A72-021 Henschel Hs-132 Detail Set for RS Models. Сетът съдържа всичко необходимо за добавяне на подробен интериор и много добър екстериор, както и е съвместим с двете версии.