Fiat G.55 "Centauro" е италиански едноместен едномоторен изтребител, използван от Regia Aeronautica и A.N.R. (Aeronautica Nazionale Repubblicana) в периода 1943-1945 година.

Подобно на Rе.2001 и МС.205 той е оборудван с мощния немски двигател DВ.605, но за разлика от двата изтребителя G.55 не е модернизиран вариант на стар модел, а е проектиран "от нулата" с използване на най-модерните технологии за това време. В хода на сравнителните изпитания "Кентавърът" с лекота успява да бие не само италианските си конкуренти, но показва доста добри характеристики дори и в сравнение с други чуждестранни изтребители от своя клас.

Удълженото крило, здравата конструкция, великолепната маневреност и високата скорост, съчетани с мощно въоръжение, позволяват на G.55 уверено да води бой с всякакъв тип противник от малка височина до практическия си таван. Въпреки това бойната му кариера не може да се сравни с кариерата на нито един от опонентите му.

Първият от опитните самолети прави полет на 30 април 1942 година. Само 16 предсерийни самолета G.55/0 и първите 15 серийни G.55/1 са доставени към септември 1943 година. До завършването на производството са пуснати още 274 машины, а 37 самолета остават на стадий сглобяване.

Бойната кариера на G.55 в италианските ВВС е доста кратка. Първите изтребители постъпват в ескрадрилите на ANR в края на 1943 г., а към есента на 1945 г. от тях не остава нито един в строя. Независимо от това G.55 става един от основните изтребители от ВВС на ANR и се смята за най-добрият самолет от приетите на въоръжение в Италия през Втората световна война.

През декември 1942 год. техническа комисия от Regia Aeronautica е поканена в Рехлин от Луфтвафе за тестове на немски самолети с оглед евентуална стандартизация на бойните машини. В отговор немски експерти са поканени в Италия и са им демонстрирани самолети, в това числ и самолета от пето поколение Fiat G.55. Германците са впечатлени от италианския самолет, като оценките са "excellent" за G.55, "good" за Re.2005 и "average" за C.205. G.55 е тестван в Рехлин пред генерал Милх. Луфтвафе придобива три самолета, серийни номера MM 91064, 91065 и 91066, за експерименти, и евентуално замяна на DB 605 с DB 603. Курт Танк също тества G.55. За съжаление програмата е изоставена от Луфтвафе, тъй като изработката на един G.55 изисква 15000 човеко-часа, с възможност за редуциране до 9000. В същото време за изработването на един Bf.109 са необходими едва 5000 човеко-часа. Освен това DB 603 е предвиден да се ползва за Та-152С на инж.Танк.

Моделът на Special Hobby представя два самолета, използвани от германците за изпитания, както и самолет с номер ММ 91150, отвлечен от пилота си и предоставен на съюзниците през арил 1944 година. Странно е, че според историческите сведения на германците са предоставени самолети с номера ММ 91064, ММ 91065 и ММ 91066, а според инструкцията и декалите на производителя единият самолет е най-вероятно ММ 91066, другият ММ 91068.

Кутията е от мек гланциран картон със странично отваряне. Боксартът е семпъл, изобразяващ плененият от Съюзниците "Кентавър". На гърба са дадени трите камуфлажни схеми за модела.

- Fiat G.55 MM 91068, white 6, March 1944, Lonate Pozzolo airbase, Italy

- Fiat G.55 MM ??? (probably 91066), the first machine handed over to Luftwaffe in October 1943

- Fiat G.55 MM 91150q piombino airfields - Allied side of Italian front, Italy, April 1944

Декалите предлагат тактически обозначения и символи за съответните машини. Предвидени са серийните обозначения. Свастиката е от две части. Отпечатването е добро, без дефекти или разминавания.

Детайлите са опаковани в найлонов плик. В него, освен платката с пластмасовите детайли, има плик със смолните детайли, плик с декалите и фотоецваните детайли, филм за приборното табло и два вакуумформовани фанара. Инструкцията е тип книжка от 10 страници, като на първата има кратки исторически данни за модела, на втората - схема на детайлите, изработката е от трета до седма страница в десет стъпки. Последните три страници са за трите камуфлажни схеми. Цветовете са дадени по FS и Gunze Sangyo. За немската машина е даден двуцветен камуфлаж от Light grey-blue за долните повърхности и Dark olive green за отгоре. Сравнителната таблица показва RLM 84 за долните повърхности и RLM 70 за горните.

Пластмасовите детайли са на една платка, отляти от сива пластмаса, около 30 на брой. Гравировката по повърхностите е фина и вдлъбната. По долното полукрило се забелязват дефекти като от износена матрица по повърхността под центроплана. Някои детайли се нуждаят от зачистване на леяците. Не се наблюдават всмукнатини.

Вакуумните фанари са с отличен фрейминг и прозрачност.

Фотоецваните детайли са 26 на брой, чудесна и фина изработка. С тяхна помощ се детайлизира радиатора, коланите, дадено е приборно табло, ръкохватки и два подкрилни бомбодържателя.

В запечатан плик са дадени 20 смолни детайла с много добро качество. това са шахтите за основния и опорен колесник, кокпита и стените му, ауспуси, хидравлични цилиндри за основните стойки на колесника, опашно колело, въздухозаборник. Страничните панели на кокпита е можело да са по-подробни, същото се отнася и за шахтите на колесника.

Наборът на Special Hobby позволява изработването на достатъчно прецизен и детайлизиран модел, без да е необходим допълнителен афтърмаркет. В сравнение с други модели, цената от 26.50 лв (от "Нирахоби") е достатъчно ниска, отчитайки наличието на добър модел и чудесен афтърмаркет в кутията.